Feladat: F.1650 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Divinyi Sándor 
Füzet: 1969/november, 113 - 115. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlyvonal, Körök, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/február: F.1650

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Jelöljük a háromszög adott helyzetű csúcsait A és B-vel, a belőlük induló súlyvonalakat sa, sb-vel. Ezek aránya sa:sb=1:2=q. Ezek mértani helyet adnak az S súlypontra, továbbá a harmadik csúcsra, C-re.

 

 

Ugyanis S harmadoló tulajdonsága folytán az SA=2sa/3 és SB=2sb/3 távolságok aránya szintén q, így S csak az A, B alappontokhoz és a q aránymutatóhoz tartozó ks Apollóniosz-körön lehet.1 Ennek az AB egyenesen levő átmérője az a szakasz, melynek végpontjai az AB távolság A-hoz közelebbi D1 harmadolópontja és B-nek A-ra vonatkozó D2 tükörképe.
Másrészt C ‐ a belőle kiinduló súlyvonal révén ‐ mindig az S képe abban a centrális hasonlóságban, melynek középpontja az AB szakasz F felezőpontja, aránymutatója pedig 3, ezért C csak azon a kc körön lehet, amely ks-nek képe a mondott transzformációban. Ennek középpontja ugyancsak az AB egyenesen van, átmérőjének E1, E2 végpontjaira FE1=3FD1=AB/2, és FE1 iránya ugyanaz, mint FD1 iránya, tehát E1 azonos A-val, másrészt FE2=3FD2=9AB/2, így kc-nek K középpontjára nézve, FK=(FE1+FE2)/2=5AB/2, vagyis K az A pont tükörképe D2-re nézve, és kc sugara (FE2-FE1)/2=2AB.
b) Második mértani helyet ad C-re a háromszög adott szögének nagysága. Ez α, β, γ mindegyike lehet. Az első két esetben C mértani helye az A (ill. B) csúcsú és az AB (ill. BA) félegyenessel α (ill. β) szöget bezáró félegyenes és ennek az AB tengelyre való tükörképe (az ábrán példaképpen feltüntettünk egy eα, e'α és egy ‐ tőle természetesen független ‐ eβ e'β félegyenespárt). Ha pedig a szög-adat γ, akkor C mértani helye az AB szakasz γ nyílású látöszögkörívpárja, iγ i'γ.
A C csúcs megfelelő helyzeteit a feladat mindhárom változatában az utóbbi mértani helynek kc-vel közös pontjai adják. A szerkesztések helyessége nyilvánvaló.
A megoldások száma:
III. adott α>90 esetén 2, α90 esetén 0;
III. adott γ<90 esetén 2, γ90 esetén 0 (az ábra iγ, i'γ-je esetén nincs megoldás),

IIIII. adottβ<KBC*=4148'  esetén  4,β=4148'  esetén  2,β>4148'  esetén  0,  
a határszög, eβ és kc érintkezése esetére, a KBC* derékszögű háromszögből adódott, a fentiek szerint sinKBC*=2/3.
 

Divinyi Sándor (Budapest, I. István Gimn., III. o. t.)


1Lásd legutóbb az 1192. gyakorlatban, K. M. L. 39 (1969) 17. o.