Feladat: F.1646 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ágoston P. ,  Baintner L. ,  Bajmóczy E. ,  Beck J. ,  Donga Gy. ,  Fialovszky Alice ,  Fischer Á. ,  Győry Gy. ,  Hadik R. ,  Horváth L. ,  Kemény A. ,  Kóczy L. ,  László I. ,  Lázár A. ,  Lukács P. ,  Maróti Péter ,  Martoni V. ,  Mihálffy P. ,  Mozsáry G. ,  Nagy D. ,  Papp Z. ,  Prőhle T. ,  Schván P. ,  Somorjai G. ,  Tarsó B. ,  Terjéki J. ,  Várhegyi Éva 
Füzet: 1970/november, 109 - 113. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria, Háromszögek hasonlósága, Tengely körüli forgatás, Trigonometriai azonosságok, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Tetraéderek, Szögfüggvények a térben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/január: F.1646

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen egy, az előírásoknak megfelelő gúla ABCD úgy, hogy az ABC alaplapon BC=CA=1, AB=c, és ezekhez igazodva az oldalélek DA=1, DB=DC=c (az 1. ábrán távlati rajzban, a 2. ábrán két vetületben úgy, hogy a II. képsík merőleges AC-re; D'-t az ACD, BCD lapok leforgatott ACD*, BC(D) helyzetéből szerkesztettük: D*D'A'C' és (D)D'B'C').

 
 
1. ábra
 

 
 
2. ábra
 

Az 1. ábrán jól látjuk, hogy az egyenlő hosszú élek hármasával egymás után csatlakoznak és nyitott törött vonalat alkotnak, az egységnyiek BCAD-t, a c hosszúságúak ABDC-t. Mind a négy lapháromszög egyenlő szárú és páronként egybevágók, ADC-ben és CBA-ban a szárak hossza 1, az alapé c, ezért c<2, BDA-ban és DBC-ben a két szár c, az alap 1, ezért c>-1/2 (a lapok leírásában a testre kívülről ránézve pozitív körüljárás szerint haladtunk).
Csak azokat a gúlákat tekintjük, amelyekben c1, mert minden ilyet 1/c=d-szeresére nagyítva (d1) ismét a vizsgált osztályba tartozó gúlát kapunk, 3-3 db egységnyi, ill. d hosszúságú éllel, és 6 élének kölcsönös helyzete is az előírás szerinti. Valóban, a nagyítás középpontjának B-t véve BA1=BD1=1, BC1=d, rendre D1, A1, B, C1 felel meg A, B, C, D-nek (tükörkép !), és a fenti két jellemző törött vonal A1BD1C1-ben (1-élek), ill. D1A1C1B-ben (d-élek) adódik. Eszerint c keresett alsó korlátjának reciproka megadja d felső korlátját.
Forgassuk bele az ACD háromszöget AC oldala körül az ABC háromszög síkjába úgy, hogy D új helyzetében AC-nek ugyanazon az oldalán legyen, mint B, és jelöljük ezt az új helyzetet D*-gal. Az ACD*, ACB háromszögek egybevágók, mert megfelelő oldalaik egyenlők (AD*-nak BC felel meg). Mivel AC oldaluk közös, e két háromszög szimmetrikusan helyezkedik el az AC oldal f felező merőlegesére nézve, és BD*AC. Forgatás közben a D pont az AC-re merőleges síkban mozog, így DD* merőleges az AC-vel párhuzamos BD*-ra, vagyis a BD*D háromszögben D*-nál derékszög van, ezért c=BD>BD*.
Helyezzünk az AC szakaszra egy AE0CD0B0 szabályos ötszöget ‐ melynek tehát AC átlója ‐ úgy, hogy B0 az AC egyenesnek ugyanazon az oldalán legyen, mint B. A B, B0 pontok a C körüli, egységnyi sugarú k körön vannak, pontosabban annak kisebbik AF ívén, ahol F a k és f metszéspontja. Megmutatjuk, hogy B a B0F íven van.
Láttuk, hogy B-nek f-től mért távolsága, a BD* szakasz fele kisebb, mint az A-tól mért távolságának a fele. B0-nak f-től mért távolsága viszont éppen feleakkora, mint az A-tól mért távolsága, és a k kör B0A ívének pontjai f-től távolabb vannak, mint B0, A-hoz viszont B0-nál közelebb vannak. B tehát nem lehet a B0A íven. Emiatt AB>AB0, vagyis
c>c0,
ahol c0 az egységnyi átlójú szabályos ötszög oldala.
c0 értéke a következő módon határozható meg. Legyen a CB0, AD0 átlók metszéspontja G (3. ábra, B mellé 0 index teendő).
 
 
3. ábra
 

Az ACB0, B0GA háromszögek hasonlósága alapján GB0:B0A=B0A:AC, azaz
(1-c0):c0=c0:1,c02+c0-1=0,c0=5-12


(hiszen az egyenlet másik gyöke negatív).
Ezek szerint a c1 esetben a vizsgált gúla létezésének szükséges feltétele
1c>c0=5-12(=0,618).(1)

Megmutatjuk, hogy ez a feltétel elégséges is. Ha ugyanis c egy tetszőleges valós szám, amelyre (1) teljesül, legyen az ABC háromszögben AC=CB=1, AB=c (c0>1/2 miatt (1)-ből következik, hogy ilyen háromszög létezik), és legyen D* a B tükörképe az AC szakasz f felező merőlegesére nézve. Tükrözzük D*-ot az AC egyenesre, kapjuk D**-ot. Az AD**C háromszög is egyenlő szárú (AC=AD**=1), ezért CD** felező merőlegese átmegy A-n. Ennek a felező merőlegesnek B ugyanazon az oldalán van, mint C, tehát BC<BD**, és mivel BCc, azért BD**>c. Ha tehát a D* pontot AC körül a D** helyzetbe forgatjuk át, a B-től mért távolsága valamelyik közbülső helyzetben c-vel lesz egyenlő. Jelöljük ezt a közbülső helyzetet D-vel, ekkor ABCD a kívánt tulajdonságú tetraéder, hiszen AC=BC=AD=1, és AB=BD=DC=c.
A 2. bekezdés végén mondottak alapján a kérdéses gúla létezésének szükséges és elégséges feltétele most már:
5-12=c0<c<1c0=5+12.(2)
 

II. megoldás. A fenti jelöléseket használva továbbra is a c1 esetet tekintjük. Legyen a szárral szemben fekvő szög az egységnyi szárú lapháromszögben ε, a c szárúban γ, így c1 alapján ε60, γ60 és 180-2γ60, így D-ben a három él közti szögek legkisebbike a BDA (4. és 1. ábra).
 
 
4. ábra
 

Felhasználjuk, hogy triéder két oldalának (más szóval élszögének) összege nagyobb a harmadiknál. Eszerint a D csúcsú triéderben fennáll
BDA+CDA>BDC,γ+ε>180-2γ,ε>180-3γ0,
és mivel a cosinusfüggvény a (0, 90) intervallumban monoton csökken:
cosε<cos(180-3γ)=-cos3γ=3cosγ-4cos3γ,c2<32c-12c3.


Innen c>0 alapján
c4-3c2+1=(c2-32)2-54=(c2-32-52)(c2-32+52)<0,
a tényezők ellentett előjelűek, és c21 alapján az első negatív, tehát a második pozitív, és ebből
c2>3-52=6-254=(5-12)2,c>5-12.
Tovább az I. megoldás szerint haladhatunk.
 

Megjegyzés. A felhasznált segédtétel bizonyításában elég a legnagyobb oldalról belátni, hogy kisebb a másik kettő összegénél.
 
 
5. ábra
 

Legyen KOMLOM (5. ábra), vágjuk fel az OL élt és forgassuk rá az LOM lapot OM körül KOM-re, legyen L új helyzete (a KOM szögtartományban, vagy az OK félegyenesen) L1. Messe egy, az L1-en átmenő egyenes OM-et M1-ben, OK-t K1-ben. Így
K1L+LM1>K1M1,LK1>K1M1-L1M1=K1L1,
hiszen L1M1=LM1. Mivel végül az OK1L és OK1L1 háromszögek O-ből induló oldalai páronként egyenlők, azért
K1OL>K1OL1=KOM-LOM,
ami egyértelmű állításunkkal.
(Ha L1 az OK1 élre esik, állításunk nyilvánvaló.)