Feladat: F.1632 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bajmóczy Ervin ,  Beck J. ,  Donga Gy. ,  Gőgh J. ,  Kóczy L. ,  Lukács P. ,  Máté András ,  Nagy D. ,  Sailer K. ,  Szalontai Á. ,  Viszkei Gy. 
Füzet: 1969/november, 104 - 107. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Pont körüli forgatás, Ceva-tétel, Simson-egyenes, Szinusztétel alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/november: F.1632

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. a) Jelöljük P tükörképét a háromszög A-nál, B-nél, C-nél levő szögének felezőjére sorra P1-gyel, P2-vel, P3-mal. A kívánt AP1, BP2, CP3 tükörképeket két-két, az A, B, ill. C pont körüli elfordítással állítjuk elő. Pozitívnak azt a forgási irányt vesszük, amely az AB félegyenest 180-nál kisebb elfordulással viszi át AC-be.
Legyen BAC=α és BAP=ϑ (1. ábra). Ekkor AP-t a BAC szög felezőjébe α/2-ϑ nagyságú elfordulás viszi át, az előírt AP1 helyzetbe pedig 2-szer ekkora elfordulás: α-2ϑ. AP-nek első lépésül -2ϑ-val való elfordítása az AB-n való tükrözését jelenti az APc helyzetbe, ahol Pc a P tükörképe AB-re, második lépésül ezt α-val fordítjuk el. ‐ Ugyanezt a véghelyzetet kapjuk, ha AB-t AC-vel felcserélve, AP-t AC-re tükrözzük az APb helyzetbe, ami 2(α-ϑ)-val történő elfordítás, majd a képet -α-val fordítjuk el. Ezek szerint az AP1 félegyenes felezi a PcAPb szöget1, pontosabban az APc-ből APb-be vivő elfordulást. És mivel APc=AP=APb, ezt is mondhatjuk: AP1 a PcPb szakasz felező merőlegese.
Ugyanígy, P tükörképét BC-re Pa-val jelölve BP2 a PaPc szakasz felező merőlegese, CP3 pedig a PaPb szakaszé, vagyis a vizsgálandó AP1, BP2, CP3 egyenesek a PaPbPc háromszög oldalfelező merőlegesei, tehát ennek a háromszögnek K középpontjában metszik egymást ‐  hacsak a mondott háromszög nem fajult el egyenesszakasszá. Ezt kellett bizonyítanunk; tehát az állításbeli P' pont K.

 

 

b) P-ként az ABC háromszög M magasságpontját választva P'-ként ‐ a fenti K helyén ‐ az ABC háromszög köré írt k kör O középpontját kapjuk, hiszen ekkor ‐ mint jól ismert ‐ a Pa, Pb, Pc tükörképek k-n adódnak. Minthogy pedig egy tükörkép egyenesnek ugyanazon tengelyre vett tükörképe az eredeti egyenes, O-t véve P-ként, P'-ként M-et kapjuk, vagyis a háromszög ezen két nevezetes pontját a feladatban vizsgált eljárás egymásba viszi át.
P-ként az S súlypontot választva, megmutatjuk a tétel szerint kapott P'=S' pont következő tulajdonságát: S' az a pontja a háromszög síkjának, amelynek az egymás utáni oldalaktól mért távolságai arányosak a megfelelő oldalak hosszával. Ehhez belátjuk, hogy az S pont BAC szögfelezőjére vett S1 tükörképének az AB, AC oldalaktól mért dc, db távolságaira fennáll dc:db=c:b, és természetesen ugyanez az aránya az AS1 egyenes minden S* pontja távolságainak a mondott oldalaktól. Ebből már következik, hogy AS1-nek az analóg BS2-vel való S' metszéspontjára d'c:d'b=c:b és d'a:d'c=a:c, tehát d'a:d'b:d'c=a:b:c.
A súlypont ismert harmadoló tulajdonsága miatt S-nek az AB, AC oldaltól mért távolsága az mc, ill. mb magasság 1/3 részével egyenlő (2. ábra), így S1 re nézve dc=mb/3, db=mc/3, és mivel még mb=2t/b, mc=2t/c, ahol t a háromszög területe, dc:db=2t/3b:2t/3c=c:b
 

Bajmóczy Ervin (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., II. o. t.)
Máté András (Budapest, I. István Gimn., I. o. t.)
 

Megjegyzés. Ha ismerjük a következő tételt, akkor megadhatjuk, mely P pontok esetén jön létre P'. Egy P pontnak az ABC (nem elfajult) háromszög oldalegyenesein levő Qa, Qb, Qc vetületei akkor és csak akkor vannak egy egyenesen, ha P a háromszög köré írt k kör kerületén van (az egyenes a háromszöghöz és a P ponthoz tartozó Simson-féle ‐ más névvel Wallace-féle ‐ egyenes)2. Mármost Pa, Pb, Pc a Qa, Qb, Qc ponthármas 2-szeresre nagyított képe P-ből mint középpontból, tehát a PaPbPc háromszög akkor és csak akkor fajul el egyenessé ‐ és így P' nem jön létre ‐, ha P a k-n van (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

II. megoldás. Messe a BC, CA, AB oldalt a PA, PB, PC egyenes rendre az A1, B1, C1 pontban (4. ábra), a szóban forgó tükörképük pedig rendre az A2, B2, C2 pontban.
 

 

4. ábra
 

Egyelőre feltesszük, hogy mindegyik metszéspont létrejött. Ekkor Ceva tétele3 szerint fennáll
AC1BA1CB1C1BA1CB1A=1,(1)
és azt kell bebizonyítanunk, hogy teljesül a következő is:
AC2BA2CB2C2BA2CB2A=1.(2)

Legyen az ABC háromszög körüljárása pozitív (vagyis pl. AB-t AC-be, 180-nál kisebb szöggel, pozitív forgás viszi át), és a BAP, CBP, ACP forgásszög mértékszáma rendre α1, β1, γ1, ekkor szerkesztésnél fogva ugyanennyi (esetleg 180-kal több vagy kevesebb) a BAA1, CBB1, ACC1 szög mértékszáma, úgyszintén az A2AC, B2BA, C2CB szög mértékszáma is. Az AA1B és AA1C háromszögekből a sinustétel alapján
BA1A1C=BAsinα1sin(β+α1):ACsin(α-α1)sin(β+α1)=BAsinα1ACsin(α-α1),
hasonlóan a BB1C, BB1A, valamint CC1A, CC1B háromszögpárokból
CB1B1A=CBsinβ1BAsin(β-β1),AC1C1B=ACsinγ1CBsin(γ-γ1),(3)
és ezekkel az (1) feltevés így alakul
sinα1sinβ1sinγ1sin(α-α1)sin(β-β1)sin(γ-γ1)=1.(4)

Másrészt az AA2B, AA2C, valamint BB2C, BB2A és CC2A, CC2B háromszögpárokból
BA2A2C=BAsin(α-α1)ACsinα1,CB2B2A=CBsin(β-β1)BAsinβ1,AC2C2B=ACsin(γ-γ1)CBsinγ1,
ezek szorzata pedig (4) figyelembevételével (2)-t adja, amit bizonyítani akartunk.
Ha a PA, PB, PC egyenesek, ill. szóban forgó tükörképük közül egy vagy több párhuzamos a háromszög megfelelő oldalával, speciális esetek adódnak, ezekben a bizonyítás egyszerűbben alakul. Példaként csak a PA||BC esetet vesszük (PB, PC ne legyen párhuzamos oldallal, és A2, B2, C2 is jöjjenek létre, 5. ábra).
 

 

5. ábra
 

Ekkor A, B, C, P egy trapéz csúcsai, és hasonló háromszögekből
AC1C1B=APBC,CB1B1A=BCAP,
tehát szorzatuk 1. Másrészt, ha P az AB egyenesnek ugyanazon az oldalán van, mint C, akkor α1=180-β, így a (3) jobb oldalain álló kifejezések szorzatát megszorozva
BAsinβACsinγ
-val, aminek értéke 1, és így is írható:
BAsin(180-β)ACsin(α+β-180)=BAsinα1ACsin(α-α1),
ismét megkapjuk (4)-et.

1Az 1. ábrán az APc egyenesdarab pótlandó.

2A feltétel elegendő volta bizonyítását speciális esetre lásd pl. Faragó László-Forgó Péterné: Geometriai szerkesztések, 2. kiadás (Középiskolai Szakköri Füzetek), Tankönyvkiadó, Budapest, 1954, 103. o.

3Lásd az 1437. feladathoz fűzött megjegyzést, K. M. L. 33 (1966) 207. o., legutóbb felhasználva az 1119. gyakorlatban, K. M. L. 36 (1968) 158. o. (1) megfordítva is érvényes: ha (1) teljesül, akkor AA1, BB1, CC1 egy ponton mennek át.