Feladat: 1614. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Barra K. ,  Bencze Júlia ,  Draschitz R. ,  Göndőcs F. ,  Hárs L. ,  Katona V. ,  Lempert L. ,  Lengyel Tamás ,  Martoni V. ,  Nagy András (Bp. Toldy) ,  Nagy Dénes ,  Sax Gy. ,  Schván P. ,  Suhajda S. 
Füzet: 1970/március, 99 - 100. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Pont körüli forgatás, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Síkgeometriai szerkesztések, Hiperbola, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/május: 1614. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. A k körhöz B-ből húzott, általunk választott érintőt jelöljük f-fel. Ezt az ABC háromszög t tengelyére tükrözve az A-ből k-hoz húzott e' érintőt kapjuk. Ha f-re azt a C körüli φ forgatást alkalmazzuk, amely B-t A-ba viszi, ismét k-nak egy A-ból húzott érintőjébe megy át, jelöljük ezt e-vel.

 

 
1. ábra
 

Vigye a T* érintési pontot a tükrözés T'-be, a forgatás T-be. Ekkor a CTA háromszög körüljárása megegyezik a CT*B háromszögével, és mindkettő körüljárása ellentétes a CT'A háromszög körüljárásával. A T és T' pontok tehát nem lehetnek azonosak: az e és e' érintők különbözőek, ezek az A-ból k-hoz húzható érintők. Mivel f-et e' nem metszheti t-n kívüli pontban, f-hez csak e-t választhatjuk a feladat szerint, amint ezt jelöléseinkben már figyelembe is vettük.
Vigye át az előbb említett φ forgatás az M pontot M1-be: ez a pont a C körüli, CM sugarú k1 körön is és az f forgatásából származó e érintőn is rajta van. Az A1B1 és MM1 szakaszok a k1kör ugyanakkora középponti szöghöz tartozó húrjai, tehát egyenlőek. Mivel CTe, T felezi az MM1, szakaszt, tehát MT+MT*=2MT=MM1=A1B1, amint azt bizonyítanunk kellett.
II. Fenti meggondolásunkból az is következik, hogy A1B1 egyenlő az AM és BM szakaszok különbségével, hiszen ha pl. AM<BM, akkor
BM-AM=(BT*+T*M)-(AT-MT)=MT+T*M=A1B1.
 

 
2. ábra
 

Az M pont így rajta van azon a hiperbolán, melynek A és B a két fókusza és két csúcsa az A1, B1 pontoknak az AB egyenesen levő A2, B2 vetülete: a kívánt szerkesztés tehát a megfelelő átbetűzések után a fenti ábra rekonstrukciójából áll: az F1, F2 fókuszok szerepét az A és B pontok, az A csúcsét az A2 vetület és a k körét az ABC háromszög köré írható k1 kör veszi át, C tehát a k körnek és az F1F2 szakasz t felező merőlegesének a metszéspontjaként szerkeszthető. Az A1 pontot A-ból az F1C egyenesre való visszavetítéssel kapjuk meg, M-et (és t-re vonatkozó tükörképét) pedig a C körüli, CA1 sugarú kör metszi ki k-ból. Mivel k két pontban metszi a t tengelyt az AF1 egyenes két oldalán, így mind a négy metszéspontot előállíthatjuk.