Feladat: 1613. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Hárs László ,  Komjáth Péter ,  Lempert László 
Füzet: 1969/november, 103 - 104. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikus geometria síkban, Kombinatorika, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/május: 1613. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nyilvánvaló, hogy egy adott Rm szabályos m-szög két átlója akkor és csak akkor egyenlő, ha 2-2 végpontjuk úgy osztja Rm kerületét 2‐2 részre, törött vonalra, hogy e részek páronként Rm-nek ugyanannyi oldalából állnak. Pl. a C0C1...Cm-1=Rm-ben CiCj=CpCq (ahol 0i<i+2jm-1, és 0p<p+2qm-1) akkor és csak akkor egyenlő, ha

j-i=q-p,  vagy  m-(j-i)=q-p.
Erre támaszkodva a CiCj átló hosszát a j-i és m-(j-i) számok kisebbikével jellemezzük. Nem okozhat félreértést, ha röviden azt mondjuk, hogy a CiCj átló hossza j-i, ill. m-(j-i).
Megmutatjuk, hogy Rm háromszögelésében kiválasztható n+1 olyan átló, amelyek dn+1, dn, dn-1, ..., d2, d1 hosszai szigorúan monoton csökkenő sorozatot alkotnak; és d12.
Ha Rm-nek O középpontján áthalad egy a háromszögelésben felhasznált átló, úgy ennek hosszát, m/2-t választjuk a kívánt dn+1 szám szerepére, ha pedig O a háromszögelés egy H háromszögének belső pontja, akkor H legnagyobb oldalának (legnagyobb oldalai egyikének) hosszát. (A ,,legnagyobb oldal'' kifejezést tovább is mindig így értjük.) Az utóbbi esetben, amennyiben H-nak mindegyik oldala Rm-nek átlója, úgy hosszaik összege m, hiszen Rm-nek minden egyes oldalát H-nak egy oldala választja el O-tól, ezért a kiszemelt legnagyobb oldal hossza:
dn+1m3>2n,  tehát  2n+1dn+1m2<32n-1.(1)


Könnyű belátni, hogy ez az eredmény akkor is érvényes, ha H valamelyik oldala az Rm-nek is oldala.
A további dn, ..., d1 átlóhosszúságok egy-egy képviselőjének kiválasztásában Rm-nek a felére, ill. arra a kisebbik részére szorítkozunk, amelyet belőle a kiválasztott, dn+1 hosszúságú átló metsz le.
Rm eredeti háromszögelése a megtartott An részt is háromszögekre osztja, és a dn+1 átlót egyetlen további átló sem metszi át. Így An háromszögelésének egy Hn háromszöge a dn+1 átlóra támaszkodik. A dn szám szerepére Hn további két oldala közül a nagyobbiknak a hosszát választjuk. Ez kisebb dn+1 nél, hiszen nem metszi le An és Rm kerülete közös részéből azokat az oldalakat, amiket Hn mellőzött oldala metsz le, ill. magát ezt az egy oldalt, ha az egyszersmind Rm-nek is oldala; másrészt a kiválasztás és (1) miatt
dndn+12,dn2n-1+1.

Ezután An-nek arra az An-1 részére szorítkozunk, amelyet a kiválasztott, dn hosszúságú átló metsz le belőle.
Eljárásunkat még legalább n-1-szer megismételhetjük, mert az innen számított n-1-edik lépésben a meghagyott A1 részidom d2-re támaszkodó H1 háromszögében a hosszabbik oldalra fennáll
d120+1=2,
tehát még d1 is átló. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 

Lempert László (Budapest, Radnóti M. Gimn.)
 

Megjegyzés. Az állítás nem élesíthető, mert m=32n-t véve már nem minden felbontásban lép fel n+1 különböző átlóhosszúság. Pl. n=0 és 1 esetén m=3, ill. 6, és a szabályos háromszögben nem húzható átló, a szabályos hatszög pedig háromszögelhető csak egyféle hosszúságú átlókkal, 3 db rövidebb átlójával, középen egy szabályos háromszöget kialakítva.
 

Lempert László