Feladat: 1599. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Barra K. ,  Bencze Júlia ,  Draschitz R. ,  Farkas Gy. ,  Fialovszky Alice ,  Forrás L. ,  Gulyás A. ,  Gönczi I. ,  Hárs L. ,  Karvaly G. ,  Katona V. ,  Kóczy L. ,  Koren A. ,  Kovalszky R. ,  Lempert L. ,  Lengyel T. ,  Lukács P. ,  Martoni V. ,  Nagy András (Bp. Toldy) ,  Nagy D. ,  Nagy Zs. ,  Németh T. ,  Papp Z. ,  Pete A. ,  Radó P. ,  Schűgerl Márta ,  Siklósi M. ,  Somogyi Kornélia ,  Tauer R. ,  Turi A. ,  Váli L. ,  Waszlavik L. ,  Zambó Péter ,  Zima E. 
Füzet: 1969/szeptember, 13 - 14. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengely körüli forgatás, Körök, Húrnégyszögek, Gömb és részei, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/március: 1599. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Csak olyan ABCD=N négyszögekkel foglalkozunk, amelyben M és O különböző pontok, különben ugyanis N1 az N elfordítottja O körül, 90-kal, az a) állítás nyilvánvaló, b)-nek E, F pontjai pedig határozatlanok.

 

 

a) Az állításokat mindjárt térbeli elemek felhasználásával bizonyítjuk. Írjunk g gömböt O körül OA sugárral, így k a g-nek főköre. Messük g-t az N síkjára merőleges síkokkal AC-n és BD-n át a ka, ill. kb gömbi kis körökben. ka-ban az AC szakasz átmérő, mert ka-nak, Oa középpontja az O-ból az első síkra bocsátott merőleges egyenes talppontja, így benne van N síkjában, tehát a két sík AC metszésvonalában, másrészt A és C a ka pontjai, hiszen rajta vannak g-n is és a mondott síkon is.
Eszerint ka-t AC mint tengely körül N síkjába forgatva, ez egybeesik a feltevés szerint szerkesztett első, k* körrel, és fordítva, k*-ot AC körül N síkjára merőleges állásba forgatva, ez ka-ba jut, vagyis g felületére. Továbbá A1 és C1 abba a két pontba, M1-be és M2-be jut, ahol az M-en átmenő és N síkjára merőlegesen álló egyenes g-t átdöfi. (M1, M2 létezik, mert M a k belsejében van, hiszen N konvex idom.) Az M1M2 szakaszt M felezi, mert N síkja g-nek szimmetriasíkja.
Értelemszerűen ugyanezek állnak rendre kb-re, a feltevés szerint BD mint átmérő fölé szerkesztett körre, k**-ra, és a B1, D1 pontpár merőlegesen elfordított helyzetére. Így pedig A1 és C1, valamint B1 és D1 új helyzete páronként egybeesik, mert egy egyenes g-t legföljebb 2 pontban metszi (hiszen az egyenesen és O-n átmenő sík főkört metszi ki g-ből és a döféspont ennek a körnek és az egyenesnek közös pontja). M mindkét forgástengelyben benne van, ezért MA1=MC1=MM1=MM2=MB1=MD1, s mivel A1, B1, C1, D1 az N síkjában van, N1 valóban húrnégyszög, a köréje írt k1 kör középpontja M, és sugara MA1:
b) Az M1, M2 pontpárt az OM egyenes körül N síkjába forgatva, ezek g-n mozdulnak el, hiszen a tengely átmegy O-n, ezért k kerületére jutnak; másrészt M-től mért távolságuk változatlan, hiszen M is a forgatás tengelyén van; tehát M1 és M2 a k1 kerületére jutnak, vagyis E-be és F-be. És mivel OMM1 derékszög, azért OME és OMF is derékszögek, EFOM, amint a feladat állítja.
c) Összefoglalva: N1 húrnégyszög voltának, valamint EF és OM merőleges helyzetének az a térbeli értelmezése, hogy az A1, B1, C1, D1, E, F pontok a fönti M1, M2 pontpárnak 3 különböző módon az N síkjába való forgatásával álltak elő, és hogy mindhárom forgatás tengelye átmegy M-en.
 

Megjegyzések. 1. A feladat állításai síkbeli meggondolással is bizonyíthatók.
a) Legyen az AC és BD átmérő fölé írt kör ismét k*, ill. k**. A1C1 és AC a k*-nak egymást M-ben metsző szelői, ugyanez áll AC-re és BD-re a k-ban, BD-re és B1D1-re a k**-ban, így a szelők szeleteinek tétele alapján
MA1MC1=MAMC=MBMD=MB1MD1.(1)
Másrészt A1 és C1, valamint B1 és D1, egymás tükrös párjai az őket származtató AC, ill. BD átlóra, ezért MC1=MA1, MD1=MB1, és így (1) alapján MB1=MA1, e 4 szakasz egyenlő, N1 téglalap és a középpontja M.
b) EF, mint k és k1 közös húrjának egyenese, nyilvánvalóan merőleges a két kör középpontját összekötő egyenesre.
2. A fenti, térbeli bizonyításban azt is kaptuk, hogy az EF egyenes átmegy M-en, OME derékszögű háromszög. Ez ‐ a síkra szorítkozva ‐ Pitagorasz tételének megfordítása alapján látható be, az eredeti tételt az OOaM, OaA1M és OOaA derékszögű háromszögekre alkalmazva.
3. A c) kérdésre érkezett válaszok legtöbbje nem értelmezést adott, hanem térbeli kiterjesztést, általánosítást keresett.