Feladat: 1592. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Nagy András 
Füzet: 1968/november, 134 - 136. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Térfogat, Térelemek és részeik, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/február: 1592. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Tekintsük az említett ABCDE ötszöglapot a P poliéder alaplapjának úgy, hogy AB=a, AE=b, DE=a/2, ekkor BC=b/2. A további lapok száma 5, így mindegyiküknek van éle az alapon, és az alapsíkra merőleges lap a CD élhez kapcsolódik; legyen ennek harmadik csúcsa F, a hátra levő 7. csúcs pedig G.
A CB és DE alapélre támaszkodó oldallapoknak a konvexség miatt át kell menniük F-en. P további vizsgálata aszerint alakul, hogy F-ben csak a mondott 3 lap metszi egymást, vagy még további lap is.
Ha F 3-lapú csúcs ‐ azaz egyszersmind 3-élű is ‐, akkor P-nek F-ből kiinduló harmadik élét az FCB, FDE oldallapsíkok metszésvonala tartalmazza (1. ábra). A metszésvonal az alaplap síkját a BC, ED egyenesek metszéspontjában, a téglalap lemetszett H csúcsában döfi át, másrészt átmegy G-n, hiszen az 5 alapcsúcs egyikén sem mehet át. E metszésvonalnak egyetlen pontja van az alap fölött d magasságban, eszerint G egyértelműen meg van határozva, hacsak d>c, hiszen a konvexség miatt G-nek a CDF sík A-t tartalmazó oldalán kell lennie, vagyis a HF szakasz F-en túli meghosszabbításán. ‐ Ezek szerint az F-ben összefutó lapok a BCFG, EDFG négyszögek, a hátra levő 2 lap pedig a konvexség alapján az ABG és AEG háromszög. Ebben az esetben P-t az ABHEG gúlából is származtathatjuk a HCDF gúla lemetszése útján.

 

 

1. ábra           2. ábra
 

Amennyiben F a poliéder további oldallapjának is csúcsa ‐ ti. az alaphoz a BC, CD, DE élen kapcsolódó lapokon túl ‐, ez csak az egyik lehet az alaphoz a hátra levő EA és AB élen kapcsolódó lapok közül, különben ugyanis a keletkező konvex poliéder ötoldalú gúla lenne, és nem lehetne 7. csúcsa. Elég azt az esetet tekintenünk, ha az F-en átmenő negyedik oldallapsík az EA élen kapcsolódik, hiszen a másik lehetőség ebbe megy át a B, E és C, D betű-párok egyidejű fölcserélésével, és ez a fölcserélés az alapidom tulajdonságait változatlanul hagyja (2. ábra).
Ekkor az F-ben összefutó 4 lapsík egymásutánja (33 ponttal meghatározva) FBC, FCD, FDE, FEA, és így az utolsó lap az első laphoz élben csatlakozik. S mivel e két sík tartalmazza a téglalap szemben fekvő, tehát párhuzamos BH, AE oldalegyenesét, azért az F-en áthaladó metszésvonaluk is párhuzamos ezekkel, és így az alap síkjával is. Ezen kell lennie G-nek, ilyen megoldás tehát csak d=c esetén lehetséges, és megfordítva: e feltétel mellett nincs is más megoldás.
Így azonban G-ként szerepelhet az F-ből kiinduló és EA-val egyirányú félegyenes bármely pontja, tehát P nincs egyértelműen meghatározva.
II. P felszínének és térfogatának kérdését csak az előbbi (azaz d>c feltételű) esetben vizsgálhatjuk (1. ábra).
P térfogata, mint az ABHEG és CHDF gúlák térfogatának különbsége
V=abd3-12a2b2c3=ab24(8d-c).
a numerikus adatokkal 4625 térfogategység.
III. A GFCB, GFDE lapok területét szintén a lemetszésre támaszkodva számítjuk. Legyen G és F vetülete a BC egyenesen G', F', az alaplap síkján G0, F0, a legutóbbi felezi a CD alapélt, ennélfogva negyedeli a téglalap HA átlóját, így pedig a fentiek szerint G0 is rajta van az átlón. Ezért GG'G0 és FF'F0, valamint HG'G0 és HF'F0 hasonló háromszögek, így G0-nak a BC, ED egyenestől való távolsága
G0G'=dcF0F'=ad4c,G'H=dcF'H=bd4c,
ennélfogva az AE, AB egyenestől való távolsága
|ad4c-a|=a4c|d-4c|,|bd4c-b|=b4c|d-4c|.


Így a GBH, GHE, GEA, GAB oldalháromszög magassága:
(GG'=)d4ca2+16c2,d4cb2+16c2,a216c2(d-4c)2+d2,b216c2(d-4c)2+d2,


és hasonlóan az FCH, FHD háromszög F-ből induló magassága
14a2+16c2,14b2+16c2.

P felszínét most már úgy kapjuk, hogy e 6 magasságot rendre megszorozzuk a megfelelő alap felével: b/2-vel, a/2-vel, b/2-vel, a/2-vel, (-b/4)-gyel, (-a/4)-gyel, és e szorzatok összegéhez hozzáadjuk a CDF háromszög és az alaplap területének összegét. Alkalmas összevonásokkal:
FP=b16c(2d-c)a2+16c2+a16c(2d-c)b2+16c2++b8ca2(d-4c)2+16c2d2+a8cb2(d-4c)2+16c2d2+c4a2+b2+78ab.



A számadatokkal FP=1851,6 területegység.
 

 Nagy András (Budapest, Toldy F. Gimn., III. o. t.) dolgozata alapján.
 

Megjegyzés. d=4c esetén G0 az A csúcsba esik, és FP képlete némileg egyszerűbbé válik.