Feladat: 1591. matematika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Backhausz Beáta ,  Bálványos Z. ,  Csirmaz L. ,  Hárs L. ,  Jánossy D. ,  Katona V. ,  Kemény A. ,  Kóczy L. ,  Kovalszky R. ,  Lempert L. ,  Lengyel Tamás ,  Nagy András ,  Nagy Dénes ,  Nagy Zsigmond ,  Radó P. ,  Tél T. ,  Turi A. ,  Váli L. ,  Zambó Péter 
Füzet: 1970/november, 100 - 102. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Háromszögek hasonlósága, Pont körüli forgatás, Körülírt kör, Súlypont, Műveletek helyvektorok koordinátáival, Sokszögek súlypontjának koordinátái, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/február: 1591. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az S-en át berajzolt három szakasz végpontjai harmadolják az oldalakat. Jelöljük a 6 harmadoló pontot egyformán D-vel és indexbe írva az illető oldal végpontjainak betűjelét, éspedig elöl a harmadoló ponthoz közelebbi végpont jelét, tehát pl. BDBC=DBCDCB=DCBC=a/3 (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Továbbá mindegyik berajzolt szakasz hossza 2/3 része a vele párhuzamos oldalnak, és S felezi a szakaszt; az egy csúcsból induló két oldal harmadoló pontjait összekötő szakaszok ugyancsak párhuzamosak a szemben levő oldallal és hosszuk annak 1/3 része: pl. SDBA=SDCA=DABDAC=a/3.
Eszerint A1 és A2 a DBADCA szakasz fölötti szabályos háromszögek csúcsai, az A'A'' szakasz az A1A2-nek, DABDAC pedig a DBADCA-nak felére kicsinyített képe A-ból mint centrumból, így A'DABDAC és A''DABDAC is szabályos háromszögek, oldaluk hossza a/3, és ugyanígy B'DBCDBA és B''DBCDBA  b/3 oldalú szabályos háromszögek.
Megmutatjuk, hogy az A'DABS és SDBAB' háromszögek egybevágók és egymásba egy alkalmas elfordítással átvihetők. Bizonyításunkat az ábra pozitív körüljárású ABC háromszögéből létrejött alakzatra végezzük. Valóban,
|DABA'|=|DABDAC|=|DBAS|=a/3,|DABS|=|DBADBC|=|DBAB'|=b/3
és
A'DABS=SDBAB',
mert a DABA' irányt a DABDAC-vel egyirányú DBAS irányba ugyanúgy (-60)-os elfordítás viszi át, mint a DABS és DBADBC irányokat a DBAB'-be. Ezért A'S=SB', a mondott elfordítás FAB középpontja pedig a DABDBA szakasz fölé a C-t nem tartalmazó partján szerkesztett szabályos háromszög új csúcsa, mert az elfordítás középpontja rajta van egyrészt a DABDBA szakasz felező merőlegesén, másrészt azon a látószögköríven, melynek P pontjaira a DABPDBA forgásszög nagysága (-60). Így A'FABS és SFABB' szabályos háromszögek, tehát A'SB'=120.
Bizonyításunkban minden egyes A, B, C betű (indexbeli is) helyére rendre B, C, A betűt és D, S, F helyére önmagát írva B'S=SC' adódik, ezt a fentivel egybevetve A', B', C' valóban egyenlő távolságra vannak S-től, továbbá B'SC'=120, tehát H' szabályos háromszög.
Ugyanígy az A''DABS és SDBAB'' egymásba fordíthatók, mert az A''DAB és SDBA oldalak (+60)-os elfordítással, ill. párhuzamos eltolással a DABDAC szakaszon egymással fedésbe jutnak, ugyanúgy DABS és DBAB'' a DBADBC szakaszon ‐ eltolással, ill. (+60)-os forgással ‐, így a 2‐2 oldalszakaszból álló A''DABS törött vonal valamilyen középpont körüli 60-os elfordulással átjut az SDBAB'' törött vonalba, tehát SA'' záró oldala B''S-be jut, így pedig e szakaszok egyenlők. Az elfordulás középpontja a fentihez hasonló megokolással a DAB-t DBA-ba vivő (+60)-os forgás középpontja, vagyis a DABDBA szakasz fölé a C-t tartalmazó oldalán szerkesztett szabályos háromszög új, FBA csúcsa. Ebből a fentiekhez hasonlóan A''SB''=120, továbbá a fentihez hasonló megismétléssel S az A''B''C'' szabályos háromszög középpontja.
 

Lengyel Tamás (Budapest, Berzsenyi D. Gimn.)

 

II. megoldás a feladat állító részére. Helyezzük koordináta-rendszerünk origóját S-be, x tengelyének iránya legyen a BC irány, a BC oldal hossza a, felezőpontjának abszcisszája p, ordinátájának abszolút értéke így az ma magasság 1/3 része, legyen az előjele negatív: A0(p,-ma/3).
 
 
2. ábra
 

Ekkor a súlypont harmadoló tulajdonsága folytán A(-2p,2ma/3), a szerkesztett szabályos háromszögek közös alapjának végpontjai az x tengelyen (-a/3,0), (a/3,0) és a további pontok (2. ábra):
A1(0,a/3),A2(0,-a/3);A'(-p,ma/3+a/23),A''(-p,ma/3-a/23),
végül az utóbbi kettőnek S-től való távolsága:
SA'2=p2+ma29+a212+ama33,SA''2=p2+ma29+a212-ama33.

Megmutatjuk, hogy e két kifejezés a háromszög oldalainak szimmetrikus függvénye, egyforma módon függ az a, b, c oldalhosszak mindegyikétől. Ebből már következik, hogy a számítást B'-re és C'-re, ill. B''-re és C''-re ismételve az eredmény ugyanaz, a feladat állítása helyes. (A számítás természetesen nem lenne ilyen egyszerű, a tengelyek más állása folytán.)
A kifejezések utolsó, megkülönböztető tagjában a számláló a terület 2-szerese, állításunk erre a tagra nyilvánvaló.
Az első két tag összege az A0 és az origó közti távolság négyzetét adja, vagyis az AA0=sa súlyvonal négyzetének 1/9 részét. Ámde ismert képlet szerint*
sa2=2b2+2c2-a24,
ezzel kifejezéseink közös első három tagja állításunk szerint alakul:
sa29+a212=a2+b2+c218.

Ezzel a feladat állítását bebizonyítottuk, sőt valamivel többet végeztünk, megadtuk a H', H'' háromszög köré írható kör sugarát az eredeti háromszög oldalainak függvényében.
Nyilvánvalóan minden háromszögben SA'2>0, másrészt SA''20, meg lehet ugyanis mutatni,* hogy a közös nevezőre hozott alak számlálója
a2+b2+c2-43t0,
és egyenlőség csak szabályos háromszög esetében teljesül (amikor A'' nyilvánvalóan S-ben adódik).
*Pl. az ABA*C paralelogrammában:
AA*2+BC2=AB2+BA*2+A*C2+CA2,4sa2=2b2+2c2-a2.

*A III. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladata, Veszprém, 1961, lásd K. M. L. 1128. feladat, 24. kötet, 208. o. (1962. május hó). ‐ Rokonságban van a feladattal az 1527. feladat is, K. M. L. 36 (1968) 99. o.