Feladat: 1565. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Berács J. ,  Draschitz R. ,  Farkas Gy. ,  Hárs L. ,  Jánossy D. ,  Kóczy L. ,  Kovalszky R. ,  Maróti P. ,  Mihaletzky György ,  Munk S. ,  Nagy András ,  Nagy Dénes ,  Papp Z. ,  Schván P. ,  Somogyi Á. ,  Váli L. ,  Váradi J. ,  Zsuppán F. 
Füzet: 1968/november, 116 - 118. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Szinusztétel alkalmazása, Feladat, Síkgeometriai szerkesztések, Körök
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/november: 1565. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Bizonyításunk elvégzéséhez szükségünk lesz a következő egyszerű tényre: ha a k1 és k2 körök egymást az M, N pontokban metszik, és ezeken tetszőleges m, ill., n egyeneseket fektetünk át, amelyek a köröket másodszor rendre az M1, M2, ill., N1, N2 pontokban metszik, akkor M1N1M2N2 (1. ábra)1.

 

 

1. ábra
 

Valóban, az N1M1M=N2NM=N2M2M, tehát az N1M1, N2M2 egyeneseket azonos forgatás viszi át az M1M2 egyenesbe, így párhuzamosak.
Rátérünk a bizonyításra. Tükrözzük Q-t a feladatban szereplő k körnek az E ponton átmenő e átmérőjére, a kapott pontot jelöljük Q'-vel (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Messe az AQ' egyenes k-t az S' pontban: ez nyilván az S pont e-re vonatkozó tükörképe. Megmutatjuk, hogy az A, B, P, S' pontok egy k1 körön helyezkednek el. Ha S' és P azonosak, ez nyilvánvaló. Ha különbözők, legyen k1 a B, P, S' pontokon átmenő kör, és messe k1-et a Q'S' egyenes A*-ban. Fenti megjegyzésünk alapján QQ'BA*, és mivel QQ'EB, így A* a BE egyenesen is rajta van, tehát azonos a BE és Q'S' egyenesek metszéspontjával, A-val. A tehát rajta van k1-en. Messe a BS' egyenes k-t másodszor R'-ben. Ugyancsak a fenti megjegyzés alapján ABR'R, tehát R' az R pont e-re vonatkozó tükörképe. Emiatt az R'S' egyenes e-re vonatkozó tükörképe az RS egyenes, és ez az e-re szimmetrikus AE egyenesből valóban a B pont E-re szimmetrikus B' párját metszi ki, amit bizonyítanunk kellett.
 (Tusnády Gábor)
 

Megjegyzések. 1. Bizonyításunk független attól, hogy Q és R' közül melyik van közelebb az AA' egyeneshez. Nem használtuk ki sem az EB<EA, BP<BQ nagyságviszonyokat, sem azt, hogy B ugyanazon oldalán van E-nek, mint A, tehát a szerkesztés e korlátozások nélkül érvényes. Ajánljuk az olvasóknak ezek átgondolását.
2. Hasonlóan szerkeszthető (és a szerkesztés helyessége hasonlóan bizonyítható) a k kör e átmérőjének tetszőleges E pontjában emelt merőleges egyenes tetszőleges B pontjának E-re vonatkozó B' tükörképe, ha adott az egyenesen az E-re szimmetrikus A, A' pontpár (3. ábra). Ha a szerkesztés vagy a bizonyítás során két pont azonosnak adódik a k körön, az általuk meghatározott egyenesnek a k kör e közös ponthoz tartozó érintőjét tekintjük. Ilyen esetben a bevezetőben megoldott segédfeladatban is meg kell engednünk, hogy az m, n egyenesek a k1, k2 körök érintői legyenek.  (T. G.)
 

 

3. ábra             4. ábra
 

Sokan számítással bizonyították az állítást. Ilyen a következő
 

II. megoldás. Használjuk a 4. ábra szögjelöléseit. Az egyenlően jelölt szögek nyilvánvalóan egyenlők. A B'A'S háromszögből a színusz tétel alapján
A'B'=A'Ssinσsinβ'=A'SsinAPBsinAB'R.(1)
Alkalmazzuk a körhöz húzott szelő és érintő tételét az A', majd az A pontra, továbbá a színusz tételt az ABP és AB'R háromszögnek (1)-ben szereplő alkotórészére:
A'S=A'E2A'Q=AE2A'Q=APARA'Q,sinAPB=ABsinABPAP=ABsinA'BQAP,1sinAB'R=B'AARsinARB'=B'AARsinA'QB.


Ezeket összeszorozva
A'B'=ABB'AA'QsinA'QBsinA'BQ,

és felismerjük, hogy a nevezőben az A'QB háromszög BA' oldala áll. Átrendezéssel, majd mindkét oldalhoz 1-et adva
A'B'B'A=ABBA',A'AB'A=AA'BA',
eszerint B'A=BA', és ez az állítást igazolja.
 Michaletzky György (Budapest, Piarista Gimn., III. o. t.)
1Lásd: Czapáry Endre-Horvay Katalin-Reiman István-dr. Soós Paula: Geometriai feladatok gyűjteménye, Tankönyvkiadó, Budapest, 1964, 872. feladat, 55. o.