Feladat: 1546. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bárász P. ,  Barbarits A. ,  Berács J. ,  Birkner L. ,  Boda S. ,  Bornemisza J. ,  Csobádi P. ,  Erdész L. ,  Ésik Z. ,  Gömze L. ,  Hárs L. ,  Hernádi János ,  Kalán Annamária ,  Kecskeméty K. ,  Kemény A. ,  Kocsis F. ,  Komjáth P. ,  Koren A. ,  Kovalszky R. ,  Köpf V. ,  Környei M. ,  Lempert L. ,  Lengyel T. ,  Maróti P. ,  Nagy Dénes ,  Nagy Zsigmond ,  Pap István ,  Papp Zoltán ,  Pataki István ,  Prőhle T. ,  Sax Gy. ,  Siklósi M. ,  Szabó András (Berlin) ,  Viszkei Gy. 
Füzet: 1968/április, 151 - 152. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térfogat, Tetraéderek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/szeptember: 1546. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a kérdéses ABCD=T tetraéderen CD>1, ekkor az AB élben találkozó ABC és ABD háromszöglapok egyik oldala sem nagyobb 1-nél. Úgy fogjuk módosítani T-t, hogy a feltételek továbbra is teljesüljenek és az új térfogat minél nagyobb legyen. Állítsuk T-t az ABC lapra és toljuk el C és D csúcsát AB-vel párhuzamosan az AB él S felező merőleges síkjába, a C1, ill. D1 helyzetbe (ha valamelyik e csúcsok közül éppen S-ben van, azt változatlanul hagyjuk).

 

 

Így az ABC1D1=T1 tetraéder térfogata egyenlő T-nek V térfogatával, mert ABC1, ill. ABC alaplapjuk területe, valamint rá merőleges magasságuk egyenlő, hiszen DD1 párhuzamos az alaplap síkjával. A C1A, C1B, D1A, D1B élek egyike sem nagyobb 1-nél, mert ha pl. eredetileg AC>BC állt, akkor C1B=C1A<CA1.
Toljuk el C1-et az alapsíkban, D1-et az ABD síkban az AB szakasz felező merőleges egyenese mentén a C2, ill. D2 helyzetbe úgy, hogy C2B=D2B=1 legyen. Így az ABC2D2=T2 tetraéder V2 térfogata nagyobb V-nél, vagy egyenlő vele, hiszen sem ABC2 alaplapjának területe, sem erre merőleges magassága nem kisebb T1 fent említett alaplapjánál, ill. magasságánál.
Fordítsuk végül az ABD2 lapot az alapsíkra merőleges helyzetbe, és legyen D2 új helyzete D3, ekkor az ABC2D3=T3 tetraéder V3 térfogatára egyrészt V3V2V, másrészt AB hosszát a-val, felezőpontját F-fel jelölve
V3=ABFC22FD33=ABFC226=a6(1-a24),
hiszen az AB alap és vele szemben a C2, D2, ill. D3 csúcs egybevágó egyenlőszárú háromszögeket határoz meg, egységnyi szárral.
A feladat állításának bizonyításául elég belátnunk, hogy ha (0<)a1, akkor V31/8 térfogategység. Valóban,
18-V3=124(3-4a+a3)=124(1-a)(3-a-a2)0,
mert az utolsó alakban egyik zárójeles tényező sem negatív, hiszen a másodikban sem a, sem a2 nem nagyobb 1-nél. Ha a=1, akkor V3=1/8, és C2D3= =a3/2>1 qmallskip
  Hernádi János (Budapest, Berzsenyi D. gimn. III. o. t.)
 

Megjegyzés. T2-höz egy lépésben jutunk a következő meggondolással. Az élekre tett feltevés miatt T benne van az A és B csúcsok köré írt egységsugarú gömbök közös részében. Ezek az ABC lap síkját egységsugarú körökben metszik, és e két kör egyik metszéspontja a fenti C2, a két kör közös részének az AB egyenestől legtávolabbi pontja. Ugyanígy a két gömb közös részében egyetlen pont sem lehet messzebb az AB egyenestől, mint C2, és D2 az ABD lapsíknak az a pontja az AB egyenesnek D-t tartalmazó oldalán, ahol e lapsík által a két gömbből kimetszett egységkör metszi egymást.