Feladat: 1542. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1968/november, 102 - 105. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságpont, Párhuzamos szelők tétele, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/május: 1542. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Ismeretes, hogy az ABC háromszög 3 oldalegyenese és 3 magasságegyenese felezi az A'B'C' talpponti háromszög belső és külső szögeit ‐ természetesen amennyiben a talpponti háromszög létrejön, vagyis ha az eredeti háromszög nem derékszögű. Pontosabban: hegyesszögű háromszög talpponti háromszögének belső szögeit a 3 magasságegyenes felezi (ennélfogva a rájuk rendre merőlegesen álló oldalegyenesek a külső szögeket felezik), tompaszögű háromszög talpponti háromszögében a tompaszöget alkotó 2 oldalegyenes és a tompaszög csúcsából kiinduló magasság játsszák a belső szögfelezők szerepét (1. a, b, c ábra, az A'B'C' háromszög beírt körének középpontja rendre M, a tételben kiemelt A csúcs, ill. C).

 

 

1.a. ábra
 

Tekintsük az A'A szögfelezővel kettévágott talpponti háromszögnek C'A'P részháromszögét, és alkalmazzuk ennek C'-ből kiinduló C'M és C'A szögfelezőire a szögfelezők osztásarányára vonatkozó tételt (1. a és b ábra, csupán A és M külső, ill. belső szerepe cserélődik fel):
A'MPM=A'C'PC'=A'APA.
 

 


A két szélső arány egybevetéséből rendezéssel kapjuk (1)-et. Ugyanez az 1. c és 1. d ábra esetében is érvényes, itt a C'A'P, ill. a B'A'P háromszög magában tartalmazza a talpponti háromszöget. Ezzel az állítást bebizonyítottuk. (Ha P nem jön létre (pl. 1. e ábra), mert B'C'BC, tehát B'C'AA', akkor az állítás tárgytalan.)
A kívánt szerkesztés céljára megállapítjuk, hogy M és A egyike az A'P szakaszon van ‐ ti. közülük a belső szögfelezőn levő pont ‐, másika pedig az A'P szakasz meghosszabbításán, ennélfogva fordítva is, az A', P pontpár egyike belső pontja az AM szakasznak, másika pedig e szakasz meghosszabbításán van.
b) Az (1) alapján adandó szerkesztésben ‐ az 1447. feladat betűzését megtartva ‐ a BC és a B'C' oldal D, ill. D' felezőpontját tekintjük adottnak. Az ottani I. és II. megoldásból felhasználjuk, hogy egyrészt B'C'DD', másrészt hogy MDC és MD'B' hasonló háromszögek, és megfelelő csúcsaik egymás utáni körüljárásában az irány egymással ellentétes, ezért a DM félegyenest DC-be átvivő elfordulás egyenlő és ellentétes irányú a D'M-et D'B'-be átvivő elfordulással.
2. Ezek alapján megrajzoljuk a B'C'=d egyenest, ebből a közte és MD' között levő szög átmásolásával a BC=a egyenest, és ekkor az M-ből a-ra állított merőleges, az AA' magasságegyenes, kimetszi B'C'-ből P-t, BC-ből A'-t.
Ezután az A', P, M ponthármashoz megszerkesztjük az (1)-nek eleget tevő A pontot, figyelembe véve a négy pont kölcsönös helyzetéről fent mondottakat.
Az A pont meghatározását megkönnyíti a következő észrevétel: az ABC háromszögben az AM és a BC szakaszok fölé rajzolt k, k1 Thalész-körök átmennek a B', C' pontokon, így centrálisuk nem más, mint a B'C' közös húr felező merőlegese, vagyis a DD' egyenes. Emiatt a DD' egyenes az A'M egyenest az AM szakasz O felezőpontjában metszi.
Legyen DD' és A'M metszéspontja O, és az O középpontú, M-en átmenő kör k, ebben M-nek átellenes pontja A. k-nak d-vel alkotott metszéspontjait tetszőleges sorrendben B'-nek, C'-nek véve, kapjuk az AB', AC' oldalegyeneseket, melyekből az MC', MB' magasságvonalak metszik ki a C, B csúcsokat.
Mivel k1-ben BC átmérő, B'C' húr, így BC>B'C', és az MBC, MB'C' háromszögek hasonlósága miatt MD>MD' következik. Ez tehát a szerkeszthetőség szükséges feltétele. Ez a feltétel nem zárja ki M és D' egybeesését, amikor ‐ mint azt korábbi megoldásainkban láttuk ‐ derékszögű háromszöget kapunk, végtelen sok megoldás van.
Szerkesztésünk helyességének a vizsgálatánál feltesszük, hogy D, D', M különböző pontok, és MD>MD', továbbá hogy M nincs rajta a DD' egyenesen. Ekkor szerkesztésünk szerint a d és a egyenesek meghatározhatók. Ha M a d egyenesen van, akkor a is átmegy M-en szerkesztésünk szerint, és A', valamint P azonos M-mel. Az A'M egyenesnek ebben az esetben az M-ben a-ra emelt merőleges felel meg, és mivel az a=MD egyenes nem merőleges DD'-re, O ebben az esetben is meghatározható.
Ha M nincs rajta d-n, akkor az a-n levő A' vetülete M-től különböző pont. Megmutatjuk, hogy az a forgatás, mely a DM egyenest DD'-be viszi, az A'M egyenest MD'-vel párhuzamos h helyzetbe viszi. Valóban, MD-t először D körül δ-val elforgatva D'D-be jutunk, majd 90-kal elforgatva d-be, végül δ'-vel elforgatva MD'-be. Ha e három forgatást más sorrendben hajtjuk végre, nevezetesen MD-t először δ'-vel forgatjuk el, akkor a-t kapjuk, majd 90-kal elforgatva kapjuk MA'-t, végül ezt az egyenest δ-val forgatva kapjuk h-t. E három forgatás végeredménye ‐ irány szempontjából ‐ nem függ sorrendjüktől, tehát h párhuzamos MD'-vel, vagyis az A'M egyenest M körül δ-val elforgatva az MD' egyenest kapjuk. Mivel a δ=MDD' kisebb a DD'M szögnél (hiszen MD'<MD), az A'M egyenes a DD' egyenest a D'-n túli meghosszabbításában metszi. Így az O pont mindig létrejön, és D' az OD szakaszon van.
Az MOD' háromszög D'-nél levő szöge a DD'M háromszög külső szöge, így nagyobb az MDD', és az azzal egyenlő OMD' szögnél, ezért az MOD' háromszögben MO-val szemben nagyobb szög van, mint D'O-val szemben ezért MO>D'O, tehát D' a k belsejében van, a B', C' metszéspontok valóban létrejönnek.
Ha M és A egyike sem azonos a B', C' pontokkal, akkor az AB', MC' egyenesek meg vannak határozva két-két pontjukkal, és nem párhuzamosak, hiszen B', C' nem lehetnek k átellenes pontjai, így C létrejön, és hasonlóan bizonyítható B létezése is.
A kapott ABC háromszögben BB', CC' magasságvonalak, M tehát magasságpont és AMBC, BCA'D. A BC szakasz D* felezőpontja elemzésünk szerint az OD' egyenesen van, hiszen ez k és k1 centrálisa, és MBC, MB'C' hasonlósága, valamint szerkesztésünk miatt MDMD*, azaz D* az MD egyenesen is rajta van. Eszerint D* azonos az OD', MD egyenesek közös pontjával, D-vel, tehát ABC a keresett háromszög.
Ha M a B', C' pontok egyikével, mondjuk B'-vel azonos, akkor C is azonos M-mel, és B-t az MD, AC' egyenesek metszéspontja adja. Ebben az esetben C-nél derékszög van, és M valóban magasságpont, D, D' pedig az előírt szakaszokat felezik.
Ha A azonos a B', C' egyikével, akkor feladatunknak nincs megoldása.
Végül, ha M a DD' egyenesen van, akkor O nem jön létre, így A-t közvetlenül (1) alapján kell megszerkesztenünk: ha M a DD' szakaszon van, a DD' fölé rajzolt k2 Thalész-kört a DD'-re M-ben emelt merőleges messe az U, V pontokban, ekkor a k2 kör U és V-beli érintőinek a metszéspontja lesz A; ha pedig M a DD' szakasz meghosszabbításán van, akkor az M-ből k2-höz húzott érintők érintési pontja lesz U és V, és DD'-ből az UV egyenes metszi ki A-t. A szerkesztés további lépései, és a szerkesztés helyességének a bizonyítása ennek megfelelően módosul.