Feladat: 1536. matematika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Farkas György ,  Tabiczky István ,  Takács László 
Füzet: 1968/április, 147 - 149. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feuerbach-kör, Magasságpont, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/április: 1536. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen az ABC háromszög magasságpontja M. B2 a BCB2 és MCB2 háromszögek közös derékszögének csúcsa, így rajta van a BC és MC átfogó fölé írt k1 ill. k2 Thalész-körön (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

E két kör középpontja rendre az adott A1, ill. C3 pont, így ismert B2 pontjuk alapján megrajzolhatók, és B2-től különböző közös pontjuk C, ennek átellenes pontja k1-ben B, k2-ben M. Mivel CABM és BACM, a keresett háromszög hátra levő A csúcsa a már meghatározott BCM háromszög magasságpontja lesz.
Ha az adott A1, B2, C3 pontok különbözők, k1 és k2 mindig megrajzolhatók. Ahhoz azonban, hogy legyen B2-től különböző közös pontjuk, az adott pontok nem eshetnek egy egyenesbe, hiszen különben B2-ben érintenék egymást. Ha C és B2 különböző pontok, akkor egymás képei a körök A1C3 centrálisára nézve, valódi háromszöget alkotnak A1-gyel és C3-mal, ezért valódi háromszög lesz CA1C3-nak C-ből kétszeresére nagyított képe, a CBM háromszög is. A CBM háromszög A magasságpontja nem azonos a B, C csúcsokkal, ha sem a CBM, sem a BCM nem derékszög. Ebben az esetben ACBM, ABCM miatt M magasságpontja az ABC háromszögnek és A1, C3 valóban a CB, CM szakaszok felezőpontja. Mivel az MBC nem derékszög, C-t az A1-re, valamint az A1C3 egyenesre tükrözve különböző pontokba jutunk, tehát B2 nem azonos B-vel, sem C-vel, így B2-ből az AC szakasz 90 alatt látszik, B2 tehát valóban az ABC háromszög B csúcsához tartozó magasságának a talppontja. Ezek szerint az ABC háromszög eleget tesz a követelményeknek.
 

II. Vizsgáljuk meg azokat az eseteket, amikor a szerkesztés nem végezhető el. Ha az A1, B2, C3 pontok különbözők, de egy egyenesbe esnek, akkor C azonosnak adódik B2-vel, tehát a keresett ABC háromszögnek C-nél 90-os szöge volna, hiszen CABMA1C3 miatt mindig CAA1C3. Ámde ekkor az M magasságpont és az MC szakasz C3 felezőpontja is azonos volna C-vel, tehát B2 és C3 nem lehetne különböző, ami ellentmondás. Ebben az esetben tehát nincs megoldása a feladatnak.
Ha az A1, B2, C3 pontok nem esnek egy egyenesbe, akkor a szerkeszthetőség feltétele ‐ mint láttuk ‐ az, hogy a BCM háromszögben se a B, se a C csúcsban ne adódjék derékszög. Mivel a BCM háromszöget úgy kapjuk, hogy az A1B2C3 háromszöget az A1C3 oldalra tükrözzük, majd az így kapott A1CC3 háromszöget a C csúcsból kétszeresére nagyítjuk, a szerkeszthetőség feltétele az, hogy az A1, B2, C3 pontok által meghatározott (valódi) háromszögben se az A1, se a B2 csúcsnál ne legyen derékszög.
Tekintsük még azokat az eseteket, amikor az adott pontok közül kettő azonos. Mivel a BC oldal A1 felezőpontja nem lehet az AC oldal egyenesén, A1 és B2 nem lehet azonos. B2 és C3 csak úgy lehet azonos, ha M és C is azonos velük, vagyis az ABC háromszögben C-nél derékszög van. Ekkor viszont az adatok csak a BC oldalt határozzák meg, az A csúcs a BC-re a C pontban emelt merőleges tetszőleges pontja lehet. Ha végül A1 és C3 azonos, akkor M azonos B-vel, és a feladatnak ismét végtelen sok megoldása van.
Tabiczky István (Győr, Révai M. gimn. III. o. t.)
Takács László (Sopron, Széchenyi I. gimn. III. o. t.)
 

II. megoldás (vázlat). Az adott pontok mindegyike rajta van a keresett háromszög k9 Feuerbach-féle körén, ennélfogva k9 megszerkeszthető, legyen a középpontja F. És mivel egy oldalszakasz felezőpontja és a rá merőleges magasságvonalon a csúcs és magasságpont közti szakasz felezőpontja k9 egy átmérőjének végpontjait adják, azért C3-nak F-re vett tükörképe C1, az AB oldal felezőpontja. Ekkor az A1C1 egyenes megadja az AC oldal irányát, ezért a B2-n átmenő, A1C1-gyel párhuzamos egyenes k9-ből kimetszi B1-et, az AC oldal felezőpontját, ekkor pedig hasonlóan az AB oldalegyenes átmegy C1-en és párhuzamos A1B1-gyel, BC pedig átmegy A1-en és párhuzamos B1C1-gyel.
Ekkor a k9 kör, mint az A1, B1, C1 pontokon átmenő kör, a szerkesztett háromszög Feuerbach-köre, ennek az AC oldallal való másik metszéspontja B2, a magasság talppontja, C1-gyel átellenes C3 pontja pedig CM felezőpontja, tehát az ABC háromszög megfelel a követelményeknek (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Farkas György (Budapest, Landler J. techn. II. o. t.)