Feladat: 1528. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Lengyel Erzsébet ,  Somogyi Árpád 
Füzet: 1968/január, 10 - 12. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos sokszög alapú gúlák, Kocka, Szerkesztések a térben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/március: 1528. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. Legyen a keresett kockának az adott e-t tartalmazó lapja. EFGH, az e-n fekvő lap‐átló FH, a szemben levő lap pedig ABCD úgy, hogy a kocka hátra levő élei AE, BF, CG, DH.
FA és HA szintén lapbeli átlók, hosszuk egyenlő FH-val, ezért FHA egyenlő oldalú háromszög, benne fekszik az e és A által meghatározott S síkban.

 

 

1. ábra
 

EA, EF és EH a kocka élei, egyenlők, ezért AFHE szabályos háromoldalú gúla, E főcsúcsa rajta van az AFH alap O középpontjában S-re állított merőlegesen. Továbbá az AEO=S1 sík e gúlának szimmetriasíkja, tehát FH-t a K felezőpontjában metszi, ez az EFGH lap középpontja, az EG lapátlót is felezi, és így KE=EG/2=FH/2=KF.
2. Ezek alapján a szerkesztés a következő. Az S síkban e-nek tetszés szerinti szakasza fölé egyenlő oldalú háromszöget szerkesztünk, majd újabb két oldalával párhuzamost húzunk A-n át, ezek e-ből kimetszik az F, ill. H csúcsot. Megfelezzük az FH, HA oldalt a K,-ill. L ponttal, ekkor AK és FL metszéspontja O. O-n át m merőleges egyenest állítunk S-re, majd az A és m által meghatározott S1 síkban K körül KF sugárral írt körrel m-ből kimetsszük E-t. A hátra levő csúcsokat hárnmszögeknek paralelogrammává való kiegészítésével kapjuk: AEF-ből B-t, FEH-ból G-t, HEA-ból D-t, végül pl. BAD-ból C-t.
 

3. Alakzatunk valóban kocka. Ugyanis S1 merőleges S-re; metszésvonaluk AK, erre merőlegesen áll FH, így FH merőleges S1-re, tehát az S1-beli KE-re is. Ezért EFGH, mint egymásra merőleges és egyenlő hosszú átlókkal bíró paralelogramma, négyzet. Ugyanez áll EABF-re és EHDA-ra, mert ezek előállíthatók EFGH-ból EO körüli 120-os forgatással. Az utoljára szerkesztett C csúcs benne van a GHD és a GFB síkban is, mert szerkesztésünk szerint DC#AB#EF#HG és BC#AD#EH#FG, és a mondott háromszögeket egyenlőoldalú paralelogrammává egészíti ki. Ezek négyzetek, úgyszintén ABCD is, mert mindegyik szögük egyállású a fentebbi 3 négyzet egyik szögével.
 

4. A szerkesztés mindig végrehajtható, ha A nincs rajta e-n, mert a felhasznált kör metszi m-et. Ugyanis, KA=d jelöléssel KO=d/3, KE=KF=d/3, így KE>KO. E számára 2 metszéspont adódik, a belőlük származtatott 2 kocka egymás tükörképe S-re.
Lengyel Erzsébet (Budapest, Berzsenyi D. g. I. o. t.) és
Somogyi Árpád (Budapest, Fazekas M. gyak. g. II. o. t.)
dolgozatából, a bizonyítással kiegészítve

 

Megjegyzések. 1. Az m egyenest az alábbiak szerint szerkeszthetjük, mindig csak síkbeli szerkesztést végezve. m-et megadja pl. annak a 2 síknak a metszésvonala, mely átmegy O-n és merőleges AK-ra, ill. FL-re. Egy ilyen síkot, pl. az AK-ra merőlegesen állót, két az O-n átmenő egyenesével határozunk meg: felveszünk AK-n át 2 különböző síkot ‐ egyikük lehet pl. S ‐ és mindegyikben megszerkesztjük az O-n átmenő, AK-ra merőleges egyenest. Ezek után a két merőleges síknak egy az O-tól különböző közös pontját, vagyis m egy további pontját úgy kapjuk, hogy az AK-ra merőleges síknak egy O-t nem tartalmazó egyenesén megkeressük az FL-re merőleges síkkal való döféspontot. (Az utolsó lépésre, ti. az egyenes és a sík metszéspontjának meghatározására a térbeli szerkesztésekben az a megállapodás, hogy ha az egyenes és a sík adottak és tudjuk, hogy van metszéspontjuk ‐ vagyis az egyenes nincs benne a síkban és nem is párhuzamos vele ‐, akkor a metszéspontot is adottnak tekintjük.)
2. E-t m-ből kimetszhetjük az AK szakasz fölé írt Thalész‐körrel is. Ekkor a szerkesztés helyességének bizonyításában számításra van szükség: KA=FH3/2, KO=KA/3, és mértani középarányosukként KE2=KAKO=KA2/3=FH2/4, KE=FH/2.
 


 

II. megoldás (vázlat). Az A-n átmenő és az e-re merőleges S1 sík metszéspontja K, e sík a kockából az AEGC téglalapot metszi ki, melyben AE:EG=1:2 és K felezi EG-t. Eszerint az AK szakaszhoz hasonlósági transzformációval megszerkeszthetjük a téglalapot. (Egy tetszés szerinti egyenlő szárú derékszögű háromszög befogójával és átfogójával, mint oldalakkal, A*E*G*C* téglalapot szerkesztünk, vesszük az E*G*(=A*E*2) oldal K* felezőpontját, A*K*-ot fölmérjük az AK félegyenesre az AK** helyzetbe, az AK*E* háromszöget, majd a téglalapot átmásoljuk az AK**E**, ill. AE**G**C** helyzetbe, végül ezt nagyítva kapjuk AEGC-t.) Ebből pedig K-n átmenő középvonala körüli 90-os elfordítással megkapjuk a további 4 csúcsot.