Feladat: 1519. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balogh J. ,  Borzsák P. ,  Csörgei J. ,  Csörgő Piroska ,  Draschitz R. ,  Fuggerth E. ,  Halász F. ,  Halek T. ,  Hunyadvári L. ,  Katona V. ,  Koren A. ,  Lakatos L. ,  Lempert L. ,  Martoni V. ,  Nagy Zs. ,  Pap Márta ,  Papp E. ,  Péceli G. ,  Perámy G. ,  Pintz J. ,  Takács L. ,  Tátray P. ,  Tóth Ferenc ,  Zambó Péter 
Füzet: 1967/október, 62 - 63. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyszög alapú gúlák, Derékszögű háromszögek geometriája, Deltoidok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/február: 1519. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ahhoz, hogy a gúla köré gömböt lehessen írni, alapdeltoidjának húrnégyszögnek kell lennie. Ha ez teljesül, akkor lehet is gömböt írni a gúla köré. Jelöljük ugyanis a deltoid köré írt kört k-val; középpontját K-val, a gúlának a deltoid fölötti csúcsát M-mel; ekkor a KM egyenesen átmenő, és az alap S síkjára merőleges sík k-ból egy AC átmérőt metsz ki, és az ACM háromszög köré írt k1 kör O középpontja rajta van a K-ban S-re állított merőlegesen. Így pedig k minden pontja ugyanannyira van O-tól, mint pl. A, és ugyanennyire van M is O-tól, tehát az O körüli OM sugarú gömb átmegy a gúla mindegyik csúcsán.

 
 

Az alapdeltoid c1, c2 részekre osztott átlója szimmetriatengely, mert a másik ‐ rá merőleges ‐ átlót két egyenlő részre osztja. Ez az átló a deltoidot két derékszögű háromszögre bontja, mert a háromszögnek az átlót c1, c2 részekre bontó magassága c1c2 hosszúságú, ez pedig az ismert mértani középarányossági tétel szerint a derékszögű háromszögre teljesül, és más háromszögre nem. Így a deltoid húrdeltoid.
Legyen az alapidom átlóinak metszéspontja T, O vetülete az MT egyenesen U, KO=x és OA=r (ha O az S alatt van, akkor x<0). Így az MOU derékszögű háromszögben MU=m-x, OU=KT=|c1-c2|/2, az OAK háromszögben pedig AK=(c1+c2)/2, ennélfogva
r2=(m-x)2+(c1-c2)24,r2=x2+(c1+c2)24,
amiből egyrészt kivonással
x=m2-c1c22m=m2-c1c22m,
másrészt visszahelyettesítéssel
r2=m24+c12c224m2+c124+c224=14m2(m2+c12)(m2+c22),
végül r=MAMC/2m. KO első kifejezése szerint 2mx=TM2-TB2, vagyis O az alapsík fölött, rajta, ill. alatta adódik aszerint, hogy TMTB.
 
 Pap Márta (Budapest, Kölcsey F. g. III. o. t.)