Feladat: 1509. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szenes Katalin ,  Takács László 
Füzet: 1968/október, 51 - 52. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt kör, Hozzáírt körök, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/január: 1509. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) A szögfelező átmegy a beírt kör O középpontján és merőleges B'C'-re ezért elég azt belátnunk, hogy BB* is, CC* is merőleges AO-ra.
Ha A' rajta van AO-n, akkor a háromszög egyenlő szárú: AB=AC, AO a szimmetriatengely, és B*, C* azonos A'-vel, BB* és CC* azonos a BC egyenessel.

 

ABAC esetén válasszuk a betűzést úgy, hogy AB<AC legyen, ekkor A' az AO-nak C'-t tartalmazó partján van, ezért C* a háromszögön kívül adódik, B* viszont a belsejében.
 

 

Az OB* szakaszt A'-ből és C'-ből egyenlő szögben látjuk, ugyanis a szimmetria és az OA'B' háromszög egyenlő szárú volta miatt
OC'B*=OB'B*=OA'B*,
eszerint A', C', O és B* egy kör pontjai. Másrészt az első három ponton átmenő, egyértelműen meghatározott kör átmegy B-n is, mert OA'B és OC'B derékszögek, s így az OA'BC' deltoid húrnégyszög, és e körben OB átmérő. Ezért a BB*O derékszög, s ezt akartuk bizonyítani.
A CC*O derékszög voltát lényegében ugyanígy bizonyítjuk, de figyelembe véve, hogy AO, azaz OC* szétválasztja A'-t és B'-t. Az OA'C*B' négyszög A'-nél levő külső szögére:
OA'C'=OC'A'=OC'C*=OB'C*,
tehát a négyszög húrnégyszög, másrészt körülírt köre O, A', B' miatt átmegy C-n, ezért CC*O=CA'O, derékszög.
 

b) Tekintsük az ABC háromszögnek azt a ka külső érintő körét, amely a BC oldalt a háromszöget nem tartalmazó partján, az A'' pontban érinti, középpontja legyen Oa. Legyen az AC, AB félegyenesen levő érintési pontja B'', C'' és messe az AOa egyenest A''B'' a B** pontban, A''C'' a C**-ban. Érvényes a feladat állításának megfelelője: B''C''BB**CC**, és ez a fentiekhez hasonlóan bizonyítható. S mivel eszerint pl. B** is, B* is a B csúcs vetülete az A-ból induló belső szögfelezőn, e két pont azonos. (Az is fennáll, hogy B*-ban A'B' és A''B'' merőlegesen metszi egymást, hiszen merőlegesek a C-beli belső, ill. külső szögfelezőre.)
 

c) Legyen végül az AB oldalt kívülről érintő kc, kör középpontja Oc, érintési pontja a BC, CA, AB egyenesen rendre A''', B''', C''', továbbá A'''B'''-nek és A'''C'''-nek az AOc külső szögfelezőn levő metszéspontja B***, ill.C***, ekkor hasonlóan bizonyítható, hogy B'''C'''BB***CC***.
 

 Szenes Katalin (Budapest, I. István Gimnázium)
 Takács László (Sopron, Széchenyi I. Gimnázium)
 

Megjegyzés. Az állítás háromszögek hasonlósága alapján is bizonyítható, ezt B*-ra vonatkozóan vázoljuk, a szokásos jelöléseket használjuk. CA'B' egyenlő szárú háromszög, ezért AB'B*=90+γ/2, B'AB*=α/2, így AB*B'=β/2=ABO, tehát AB*B'ABO. Innen
AB*AB=AB'AO,
emiatt az A-nál egyenlő szöggel bíró AB*B és AB'O háromszögek is hasonlók, az utóbbiban B'-nél derékszög van, tehát az AB*B is derékszög.