Feladat: 1501. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balogh József ,  Bodor István ,  Bottyán István ,  Csörgei József ,  Fuggerth Endre ,  Göndőcs Ferenc ,  Herboly Miklós ,  Hunyadvári László ,  Joó István ,  Kocsis Ferenc ,  Lakatos László ,  Lempert László ,  Moson Péter ,  Nádai László ,  Perémy Gábor ,  Pintz János ,  Siklósi István ,  Somos Endre ,  Szabó Klára ,  Takács László ,  Tátray Péter ,  Varga Gabriella ,  Verdes Sándor ,  Vetier András ,  Zöldy Béla 
Füzet: 1969/január, 4 - 7. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/december: 1501. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. I. Legyen az előírásoknak megfelelő ABC háromszögben az AB oldal, a C-ből kiinduló belső szögfelezőnek az AB egyenesig terjedő CD szakasza, valamint a CA és CB oldalak összege rendre egyenlő az adott c, f és g=a+b szakasszal.
A CD szakaszon kijelölhető a háromszögbe beírt k kör O középpontja és meghatározható e kör sugara is. Fordítsuk rá CA-t C körül BC meghosszabbítására és legyen A új helyzete E, így BE=g, másrészt CEA=ACB/2=BCD, ezért AEDC (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Az ABC szög belső szögfelezője CD-t O-ban metszi, AE-n levő pontja legyen F. Ekkor az előzők és a szögfelező osztásaránya alapján
CO:OD=EF:FA=EB:AB=g:c.(1)
Ismeretes másrészt, hogy k-nak AC-n levő B1 érintési pontjára nézve
CB1=a+b-c2=g-c2.(2)
Ezek alapján a háromszöget az alábbiak szerint szerkeszthetjük. A CD=f szakaszt g:c arányban kettéosztjuk az O ponttal; a CO rész fölötti Thalész-kört metsszük a C körüli, (g-c)/2 sugarú körrel B1-ben. Ekkor az O körüli, OB1 sugarú kör lesz k, ennek C-ből húzott érintői és D-ből húzott egyik érintője rendre a CA, CB, ill. AB oldalegyenes. (Az utóbbi érintő tetszés szerint választható ‐ amennyiben D-ből 2 érintő húzható ‐, mert a 2 érintő egymás tükörképe CD-re.)
A kapott háromszögben CD felezi az ACB szöget, másrészt az oldalak hosszára vonatkozóan (1), ill. (2) alapján
(AC+CB):AB=CO:OD=g:c,(AC+CB)-AB2=g-c2,


ezekből pedig egyszerű számítás szerint AC+CB=g és AB=c.
 

A szerkesztés végrehajtásának nyilvánvaló első föltétele g>c. A B1 pont létrejön és k valódi kör, ha CB1<CO; továbbá D-ből lehet érintőt húzni a kapott k-hoz, ha ODOB1, azaz
g-c2<fgg+c,fcg+cf2g2(g+c)2-(g-c)24.
Ezeket f-re megoldva és összefoglalva
g2-c22g<fg2-c22.
Ha f és a talált felső korlát között egyenlőség áll, akkor k átmegy D-n, és egyenlő szárú háromszöget kapunk.
 

II. A C-ből húzott külső szögfelező akkor és csak akkor metszi az AB egyenest egy Dk pontban, ha a ab. Legyen ekkor CDk=fk és a-b=h>0, így Dk a BA oldal A-n túli meghosszabbításán van és a CDk szakaszon van rajta a háromszög AC oldalához hozzáírt kb külső érintő kör Ob középpontja. A háromszög a  c, fk és h adatokból a fentiekhez hasonlóan szerkeszthető. Fordítsuk rá CA-t C körül a CB félegyenes CEk szakaszába, és messük a BOb (belső) szögfelezővel az AEk szakaszt Fk-ban (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Így AEkCDk és BAEkBDkC, továbbá
COb:ObDk=EkFk:FkA=EkB:AB=h:c.(3)
Másrészt, kb-nek a CA szakaszon levő B2 érintési pontjára nézve
CB2=b+c-a2=c-(a-b)2=c-h2.
Ezek alapján a fentiekhez hasonlóan megszerkesztjük a CDk szakaszon Ob-t, a COb szakasz fölötti Thalész-kör és a C körüli (c-h)/2 sugarú kör metszéseként B2-t, Ob körül ObB2 sugárral kb-t, és ekkor az ABC háromszög oldalegyeneseit mint a kb-hez C-ből húzott mindkét és a Dk-ból húzott egyik érintőt kapjuk.
A szerkesztés helyessége a fentihez hasonló számítással bizonyítható.
A szerkesztés végrehajtható, ha h<c és CB2<COb. Az utóbbi teljesülése esetén (3) és c>h alapján
ObDk>ObC>ObB2,
tehát ha kb létrejött, akkor Dk-ból meghúzható hozzá az érintő.
 

 Göndőcs Ferenc (Győr, Révai M. Gimn.) dolgozatából, kiegészítéssel
 

Megjegyzések. 1. A II. adathármas esetében célhoz érünk a BC oldalhoz hozzáírt ka külső érintő kör fölhasználásával is. Ennek Oa középpontja a CDk szakasz C-n túli meghosszabbításán és az ABEk szög BF'k külső szögfelezőjén van, és COa:OaDk=h:c, másrészt a kör AC-n levő B3 érintési pontjára CB3=s-b=(a-b+c)/2=(c+h)/2.
2. Hasonlóan az I. adathármas esetében az AB oldalhoz hozzáírt kc kör (CD meghosszabbításán levő) Oc középpontjára és AC-n levő B4 érintési pontjára COc:OcD=g:c és CB4=(g+c)/2, ezek alapján a fentiekhez hasonlóan végezhetjük a szerkesztést.
3. Megoldhatjuk a feladatot úgy is, hogy a háromszög oldalegyeneseit érintő körök O és Oc, ill. Oa, Ob középpontjai közül az előbbi, ill. az utóbbi párt egyidejűen használjuk fel. Ezt csak az I. adathármas esetére mutatjuk be. Az AD:DB=AC:CB aránypárból fölcseréléssel, majd az 1. ábra BDC és BAE hasonló háromszögei alapján
AD:AC=BD:BC=BA:BE=c:g.
Eszerint A is, B is rajta van a D, C alappontokkal és a c:g aránnyal meghatározott k* Apollóniosz-körön. Láttuk másrészt, hogy O és Oc e körnek a CD egyenesen levő pontjai, tehát az OOc szakasz a kör átmérője. Ennélfogva a CD szakasz fölvétele, O és Oc kijelölése és k* megrajzolása után ebbe c hosszúságú és D-n átmenő húrt kell illesztenünk.
 

 Siklósi István (Budapest, Berzsenyi D. Gimn.)
 

4. A fenti k, kc körpárnak C a külső, D pedig a belső hasonlósági pontja (mert centrálisukat az AB közös belső érintő D-ben metszi), így
DO:DOc=CO:COc,
mert mindkét arány egyenlő a körök sugarainak ϱ:ϱc, arányával. E szakaszokat a CA egyenesre vetítve, a vetületek aránya ugyancsak egyenlő, és az utóbbi kettő ‐ mint már láttuk ‐ kifejezhető c-vel és g-vel:
D'B1:D'B4=CB1:CB4=g-c2:g+c2,(4)
ahol D' a D pont vetülete (1. ábra).
Ezek alapján a C csúcs és a CA félegyenes helyzetét felvéve, ezen B1 és B4, továbbá, (4) alapján D' kijelölhető. Ekkor a D'-ben CA-ra emelt merőlegesből a C körüli, f sugarú körívvel kimetszhetjük D-t, CA-nak CD-re való tükörképe a CB egyenes, B1 alapján megkaphatjuk O-t és k-t (vagy B4 alapján Oc-t és kc-t), és ennek D-ből húzott érintője az AB oldal egyenese.
A bizonyítást és a diszkussziót a fentiekhez hasonlóan végezheti el az olvasó.
fk és a-b=h esetére Dk-nak CA-n levő vetületére hasonlóan D'kB2:D'kB3=CB2:CB3=(c-h):(c+h).
 

II. megoldás (vázlat). Alapszerkesztésre vezethetjük vissza feladatunk mindkét részét az 1438. feladatban1 bebizonyított ‐ ill. csak kimondott ‐ tétel felhasználásával. Eszerint a D középpontú, f sugarú (ill. a Dk-val és fk-val meghatározott) körhöz tetszés szerinti pontjában húzott érintőre fölmérjük AB=c szakaszt, majd ennek E (ill. E*) végpontja körüli g (ill. h) sugarú körrel metsszük az előbbi kört C-ben. Ekkor DCE=ACB/2, (ill. DkCE*=90-ACB/2), tehát ismerjük a keresett háromszög C-beli szögét, innen kiinduló oldalainak összegét (különbségét) és a szemben fekvő oldalt (3. ábra).
 

 

1. ábra
 

 Lakatos László (Budapest, Százados úti Gimn.)
1K. M. L. 33 (1966) 208. o. (a mostani feladat kitűzését tartalmazó számban): Az ABC háromszög C-ből kiinduló szögfelezőjének az AB oldallal való D metszéspontja körül DC sugárral kört írunk, másrészt a CB oldalt B-n túl meghosszabbítjuk a BE=CA szakasszal. Bizonyítandó, hogy ekkor az E-ből a körhöz húzott érintő hossza egyenlő AB-vel. Hasonlóan a C-nél levő külső szög felezőjének AB-n levő Dk pontja körüli, DkC sugarú körhöz a B-től C felé fölmért BE*=CA szakasz E* végpontjából húzott érintő hossza szintén AB.