Feladat: 1488. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Horváth Sándor 
Füzet: 1967/november, 119 - 120. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Szabályos sokszög alapú gúlák, Négyszög alapú gúlák, Derékszögű háromszögek geometriája, Térfogat, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/október: 1488. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A keresett térfogat a négy kis gúla és a nagy gúla térfogatának összegénél annyival kevesebb, amennyi a nagy gúla és a kis gúlák közös részének térfogata. Nyilvánvaló, hogy az alakzat szimmetrikus N oldalainak és átlóinak felező merőleges síkjára, így a négy kis gúla térfogata egyenlő, ugyanígy a 4 közös rész térfogata is.

 
 

Legyen N oldala a, ekkor a nagy gúla alapéle BC=a/2, a kis gúláé AB=a/2, vagyis amannál 2-ször kisebb. Ugyanez az arány a két gúla magassága között, a nagy gúláét OF=m-mel jelölve a kis gúla magassága Kf=m/2. Ugyanis mindkettőt metszve egyik alapélük felező merőleges síkjával, a metszetek hasonló egyenlő szárú háromszögek, mert az alapon levő szögük a feltevés szerinti hajlásszög, és a metszetháromszög alapja és magassága egyenlő az illető gúla alapélével, magasságával.
A nagy és kis gúla közös része háromoldalú gúla, OBC alapháromszögének területe a kis gúla alapterületének felével egyenlő; felső f1 csúcsát a kis gúlának az N középpontjába befutó fO oldaléléből metszi ki a nagy gúla BCF oldallapjának FK szimmetriatengelye.
Az f1 csúcs f1L magasságát az AOF síkmetszetben keletkezett f1OL és fOK, valamint f1KL és FKO hasonló derékszögű háromszög-párokból és az OL+LK=OK egyenlőségből számítjuk:
OL=OKf1LfK,LK=OKf1LFO,f1L(1fK+1FO)=1,f1L=fKFOfK+FO=m2+1=m(2-1).



Eszerint az OBCf1 közös rész Vk, majd az egész alakzat V térfogata:
Vk=13a28m(2-1),V=13a22m+43a24m2-4Vk=a2m3(12+22-2-12)=a2m3,


éppen 2-szerese a nagy gúla térfogatának, más szóval annyi, mint egy N alapú és FO magasságú gúla térfogata.
 
 Horváth Sándor (Budapest, I. István Gimn., III. o. t.)