Feladat: 1487. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Tabiczky István 
Füzet: 1968/április, 146 - 147. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Súlyvonal, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/október: 1487. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a keresett háromszög ABC, melyben BCAC, az AB oldal felezőpontja C1, és a C-nél levő szög, a CC1 súlyvonal, valamint a BC+CA összeg ‐ ill. a BC-CA különbség ‐ rendre egyenlő az adott γ szöggel, az sc, e összeg-, ill. f különbség-szakasszal. Legyen továbbá C-nek C1-re való tükörképe D ‐ így az ADBC négyszög paralelogramma ‐, forgassuk rá a D pontot B körül a CB oldal B-n túli meghosszabbítására, valamint a BC oldalra, és legyen D új helyzete E, ill. F.

 

 

Ekkor CE=CB+BE=CB+BD=CB+CA=e, hasonlóan CF=f, másrészt EBD=γ, FBD=180-γ, így a BDE egyenlő szárú háromszögből BED=CED=90-γ/2, továbbá, mint az EFD derékszögű háromszög külső szöge, CFD=180-γ/2.
Ezek alapján a szerkesztés a következő. A CED=90-γ/2, ill. CFD=180-γ/2 szög egyik szárára fölmérjük EC=e-t, ill. FC=f-et, másik szárát metsszük a C körüli, CD=2sc, sugarú körívvel, és az első esetben a két metszéspont közül az E-hez közelebbit vesszük D-nek; DE, ill. DF felező merőlegesével a CE egyenesen kimetsszük B helyzetét, végül B-t CD-nek C1 felezőpontjára tükrözve kapjuk A-t.
Az ABC háromszög megfelel a követelményeknek, mert ACBD paralelogramma, és BED, ill. BFD egyenlő szárú háromszög, ezért egyrészt CC1=sc, másrészt CA=BD=BE, ill. =BF, tehát BC+CA=CE=e, ill. BC-CA=CF=f, végül BCA=EBD=γ, ill. =EBD=2BFD=γ.
A D metszéspont az e, sc, γ adathármasból létrejön, ha CD=2sc, egyrészt kisebb CE=e-nél, másrészt nem kisebb, mint C-nek az ED szögszártól való CEsinCED=ecosγ/2 távolsága:
ecosγ/22sc<e.(1)
Ennek teljesülése esetén CDE90, B a CE szakaszon adódik, és CBBE=CA; B és A mindig létrejön és szerkesztésük egyértelmű, tehát 1 megoldás van. Ha (1) első részében egyenlőség áll, akkor az ABC háromszög egyenlő szárúnak adódik. (D-ként a távolabbi metszéspontot véve csupán CA és CB nagyságviszonya fordul ellentétesre, CB<AC lesz.)
Az f, sc, γ adathármas esetében CFD=180-γ/2>90, így D létrejön, ha
2sc>f.(2)
Ekkor B a CF szakasz meghosszabbításán adódik, tehát CB>CA, 1 megoldás van.
 

  Tabiczky István (Győr, Révai M. Gimn.)
 

Megjegyzés. Az 1390. feladatban 1 ugyanezen adathármasokból számítással határoztuk meg a háromszög további alkotórészeit és a megoldhatóság feltételének ugyancsak (1)-et, ill. (2)-t találtuk.
1Lásd a megoldást K. M. L. 32 (1966) 155. o.