Feladat: 1472. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bajmóczy Ervin ,  Balogh J. ,  Deák J. ,  Domokos László ,  Füvesi I. ,  Gegesy F. ,  Havas János ,  Herényi I. ,  Joó I. ,  Juhász Ágnes ,  Kádas S. ,  Kalmár I. ,  Lempert László ,  Nagy Elemér ,  Papp E. ,  Perémy G. ,  Pintér J. ,  Pintz J. ,  Szeredi P. ,  Szilágyi P. ,  Takács L. ,  Tiszai I. 
Füzet: 1967/január, 19 - 21. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Síkra vonatkozó tükrözés, Gömbi geometria, Szabályos testek, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/május: 1472. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A II. elrendezés esetén a gömb sugara legalább 1 egységnyi. Ugyanis a középső síkon levő 6 ponttal meghatározott szabályos hatszög köré írt kör a gömbnek e síkkal való metszete, és e kör sugara legalább 1 egység, márpedig a gömb sugara nem lehet kisebb egy körmetszete sugaránál.
Megmutatjuk, hogy az I. elrendezés esetén a gömb sugara kisebb 1-nél; előbb azonban azt látjuk be, hogy az elrendezés megvalósítható. Ismeretes*, hogy egy k0 körbe írható szabályos ötszög oldalának hosszát megadja a következő szerkesztés. Vesszük k0-nak két egymásra merőleges sugarát, KB-t és KL-et, és az utóbbinak O felezőpontja körül írt OB sugarú k körrel metsszük a KL egyenest az A pontban (AK<AL), ekkor a keresett hosszúság AB. (Az idézett helyen azt is láttuk, hogy k és KL másik metszéspontját D-vel jelölve BD megadja a k0-ba írt szabályos ötszög átlóját.)

 
 
1. ábra
 
 
2. ábra
 

Ábránkat AO mint tengely körül forgatva k egy O középpontú g gömbfelületet ír le; B pedig egy K középpontú k1 kört, ennek sugara KB, eszerint a k1-be írt szabályos ötszög oldala ugyancsak AB. Legyen egy ilyen ötszög B1B2B3B4B5=Ö (legyen pl. B1=B). Ekkor Ö csúcsai és A olyan helyzetben vannak egymáshoz képest, amilyet a feladat az első 5 pontra és a 11-ik pontra előír, az adódó szabályos ötoldalú gúlának mind a 10 éle egyenlő, tehát oldallapjai szabályos háromszögek, továbbá mindegyik csúcsa rajta van g-n. A gúlát az AO tengely körül B1KB2=72-kal akárhányszor elfordítva önmagába megy át, ezért bármelyik két szomszédos oldallapjának szöge ugyanakkora.
A második 5 pont alakzatát Ö csúcsaihoz képest a kívánt helyzetben kapjuk a következők szerint. Tükrözzük az AÖ gúlát az AB1 él S felező merőleges síkjára. Ekkor a B2 és a B5 csúcs helyben marad, A és B1 helyet cserél; B3 és B4 képét jelöljük C4-gyel, ill. C3-mal (2. ábra). Ezek is g-n vannak, mert AB1 a g-nek húrja, és ezért S átmegy O-n. Forgassuk most el a gömböt AO körül 72-kal úgy, hogy B1 a B2-be menjen át. Ekkor B5 a B1-be megy át, és így C3 a C4-be, mert az AB1B5C3 tetraéder a vele egybevágó AB2B1C4 tetraéderbe megy át, hiszen az előbbi a B1AB5B4 képe, az utóbbi pedig a B1B2AB3 tetraéderé, ezek pedig egybevágók.
Legyen C4 elforgatott képe az előbbi forgatásban C5,C5C1 és C1C2. Ekkor C2 72-kal elforgatott képe ismét C3, hiszen ez a pont származtatható C3 5-szöri elforgatásával is.
A Ci csúcsok (i=1,2,...,5) AO-ra merőleges, tehát Ö síkjával párhuzamos S' síkban vannak, és egy Ö-vel egybevágó Ö' szabályos ötszög csúcsai, hiszen a tükrözés miatt C3C4=B4B3. Ezért Ö' körülírt köre, k'1, ami g és S' metszésvonala, egybevágó k1-gyel, sugaraik egyenlők, így S' ugyanolyan messze van O-tól; mint k1 síkja, mert a gömb sugara és egy síkmetszet-körének sugara meghatározzák a metsző síknak a gömb középpontjától való távolságát. Eszerint k'1 a k1-nek O-ra való tükörképe, k'1 középpontja L.
Továbbmenve mindegyik Ci pont a Bi-nek O-ra való tükörképe, mert pl. a B1B2 gömbi húr felező merőleges síkja merőlegesen áll k1 és k'1 síkjára, belőlük O-ra tükrös pontpárokat metsz ki, és ezek egyike B4 és C4. Ezért 12-ik pontként megfelel D, ami A-nak O-ra való tükörképe, hiszen így ez ugyanolyan helyzetben van Ö' csúcsaihoz képest, mint A az Ö csúcsaihoz képest. Mindezek szerint az A, Bi, Ci, D pontokból álló rendszer a g gömbön van, és minden pontnak a hozzá legközelebbi pontoktól való távolsága AB (hiszen ACi=BiD=B1B3>B1B2=AB1)
Legyen mármost g sugara OB=r (1. ábra). Így az OBK derékszögű háromszögből KO=KB/2 figyelembevételével KB=2r/5, ebből
KA=r(1-15),AB=KA2+KB2=r10-255,
és AB=1 lesz, ha az alakzatot úgy nagyítjuk, hogy
r=510-25=5+58
legyen. Ez pedig kisebb 1-nél, mert 5<3. Ezt akartuk bizonyítani.
 
Lempert László (Budapest, Radnóti M. Gyak. Ált. Isk. és G., 8. o. t.)

Bajmóczy Ervin (Budapest, Ady E. Ált. Isk. és G., 7. o. t.)

 
Megjegyzések. 1. Rövidebben jutunk célba, ha eleve elfogadjuk, hogy az I. elrendezés lehetséges úgy, hogy a két szabályos gúla oldallapjai is szabályos háromszögek, a 12 pont egy szabályos ikozaéder csúcsainak rendszere, és köréje g gömb írható. Így ugyanis bármelyik ponthoz legközelebb álló 5 pont egy síkban van, és egy szabályos ötszög csúcsait adja, pl. B1A=B1B2=B1C4=B1C3=B1B5 miatt A,B2,C4,C3 és B5 egy a B1 körül B1A sugárral írt g1 gömbfelület pontjai, rajta vannak g és g1 metszésvonalán, ami kör, vagyis síkidom.
Ekkor B1D=d egy ilyen szabályos ötszög átlója, B1A=a pedig oldala, AD a gömb és az AB1D főkör átmérője, ezért az ADB1 derékszögű háromszögből. 4r2=a2+d2. A II. elrendezésben viszont 4rII2a2+e2, ahol e a szabályos hatszög rövidebb átlójának hossza. Fennáll e>d, mert a szabályos hatszög egy szöge nagyobb a szabályos ötszögénél, ezért rII>r.
 
Havas János (Budapest, Berzsenyi D. g. III. o. t.)

 
 
3. ábra
 

2. A II. elrendezés megvalósítható egységnyi sugarú gömbön. Ugyanis az egységnyi oldalú szabályos hatszöget 6 szabályos háromszögre bontva és minden második háromszögre egységnyi élű szabályos tetraédert állítva, ezek új csúcsai a hatszög síkjával párhuzamos síkban fekvő egységnyi oldalú szabályos háromszöget alkotnak. ‐ A második szabályos háromszöget alkotó ponthármas 2-féleképpen is képezhető: a most kapottat vagy a hatszög középpontjára tükrözzük, vagy a hatszög síkjára. Az első eset elrendezése azonos egy kocka 12 él-felező pontjának rendszerével (3. ábra).
 
Domokos László (Tatabánya, Árpád g. IV. o. t.)


*Lásd pl. az 1213. feladatban, K. M. L. 27 (1963) 18-20. old.