Feladat: 1463. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balogh J. ,  Bod Judit ,  Bottyán István ,  Cziffra A. ,  Domokos L. ,  Farszky I. ,  Fencsik G. ,  Fialovszky B. ,  Fövényesi Ildikó ,  Havas J. ,  Herényi I. ,  Joó István ,  Juhász Ágnes ,  Kádas S. ,  Kalmár I. ,  Kloknicer I. ,  Korchmáros G. ,  Králik I. ,  Lakatos L. ,  Langer T. ,  Lipták J. ,  Óhegyi E. ,  Palla L. ,  Pintér J. ,  Recski A. ,  Sugár L. ,  Szabó Klára ,  Szeidl L. ,  Szeredi P. ,  Szilágyi P. ,  Tátray P. ,  Tiszai I. ,  Tolnay-Knefély T. ,  Varga Gabriella ,  Verdes S. 
Füzet: 1966/november, 130 - 133. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Parabola, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/április: 1463. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. a) és b) eset. A parabola definíciója így is fogalmazható: a parabola azon körök középpontjaiból áll, amelyek átmennek az F fókuszon és érintik a d vezéregyenest. Adott P1 és P2 pontjaink körül megrajzolhatjuk ezt a kört, akár F, akár d adott a felsorolt három elem közül (1. ábra), és ekkor az a) esetben d lehetséges helyzeteit a két kör külső közös érintői adják, a b) esetben pedig F lehetséges helyzeteit a két kör közös pontjai, végül a tengely mindig az F-en átmenő, d-re merőleges egyenes lesz.

 
 
1. ábra
 

Az a) esetben csak akkor nincs megoldás, ha a két kör F-ben éppen érinti egymást, és egyikük benne van a másikban, azaz ha F, P1, P2 ebben a sorrendben egy egyenesen van, hiszen P1P2 húrja a parabolának és F csak belső pont lehet. Minden más helyzet esetén nyilvánvalóan 2 közös érintője van a köröknek.
A b) esetben már eleve látható, hogy nincs megoldás, ha d szétválasztja P1-et és P2-t, vagy ha pl. P1 a d-n van. Egyébként 2 megoldás van vagy nincs megoldás aszerint, hogy a két körnek van 2 különböző közös pontja, vagy nincs közös pontjuk. Külső érintkezésük esetén 1 megoldás van; belső érintkezésük esetén viszont nincs megoldás, mert így egyetlen közös pontjuk d-n volna, és a fókusz a vezéregyenesre esne; ez a helyzet akkor állna be, ha P1P2d, a P1P2 húr párhuzamos lenne a tengellyel, ez pedig lehetetlen.
c) eset. Feltehetjük, hogy P1 és P2 a t tengely két partján van, éspedig P2 távolabb van t-től, mint P1, mert a parabola szimmetrikus t-re, a pontok P'1, P'2 tükörképe is a parabolán van, így P1P2 nem lehet sem párhuzamos t-vel, sem merőleges rá.
Amennyiben P1 rajta van t-n, akkor ez a parabola C csúcsa, és az itt t-re állított c merőleges a csúcsérintő, ennek ismert tulajdonságai alapján könnyen célba jutunk: P2-nek c-n levő vetületét Q2-vel, a P1Q2 szakasz felezőpontját R2-vel jelölve a P2R2-re R2-ben állított merőleges t-ből az F-et, a P2Q2 egyenesből pedig a d-vel való metszéspontját metszi ki. (Ezután P1 nem lehet a t-n.)
 
 
2. ábra
 

P2-nek a P1P'1 egyenesen levő S2 vetületéről való távolsága megadja, mennyivel van távolabb d-től P2, mint P1 (2. ábra, könnyű ugyanis belátni, hogy a tengelytől távolabbi P2 pont d-től is távolabb van, mint P1), így a definíció alapján P2 és P1 vezérsugarainak különbségét is megadja: P2F-P1F=P2S2. Eszerint az F körül FP1 sugárral írt k kör kívülről érinti a P2 körül P2S2 sugárral írt k2 kört. Ezzel F megszerkesztését visszavezettük a P1, P'1 pontokon átmenő és a k2 kört kívülről érintő k kör megszerkesztésére. Ezt az 1406. feladat I. megoldásában1 láttuk. Itt P1, P'1 a k2-re nézve külső pontok (egyik sem azonos S2-vel), ezért k csak kívülről érintheti k2-t. A szerkesztést az ábra mutatja. Ez valamivel egyszerűbb az idézett helyen leírtnál, hiszen a H-ból k2-höz húzható érintő hossza már ismeretes: a HS2 szakasz. (A várható második k kör elfajult a P1P'1 egyenessé.) Ezután d-t az a) eset szerint szerkeszthetjük. (Az olvasóra hagyjuk annak bizonyítását, hogy az adódó közös érintők egyike merőleges t-re.)
 

Bod Judit (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. III. o. t.)

Szabó Klára (Esztergom, Dobó Katalin g. III. o. t.)

 

Megjegyzés. Többen a szerkesztést így vélték befejezni: ,,megszerkesztem azt a hiperbolát, melynek fókuszai P1, P2, és valós tengelyének hossza a P2S2 szakasz, ez metszi ki t-ből F-et.'' ‐ Ez helytelen. Az adatokból a hiperbolának tetszés szerinti ‐ de csak véges ‐ számú pontja szerkeszthető meg. Éppen fordítva, ha valahol hiperbola és egyenes metszéspontjának megszerkesztése a feladat, ezt a fenti vagy más efféle szerkesztéssel szokás végrehajtani.
A további megoldásokban csak a c) esettel foglalkozunk, és ebben is az adott pontokat t-n kívülieknek vesszük
 

II. megoldás. Messe a P1 és P2 körüli, F-en átmenő körök metszéspontjait összekötő egyenes (ill. érintkezésük esetén a közös belső érintőjük) d-t az E pontban (1. ábra). E felezi a köröknek d-n levő D1, D2 érintési pontjai közti szakaszt, hiszen ED12=EFEF'=ED22. Eszerint E rajta van a P1P2 szakasz G felezőpontján átmenő, és a t-vel párhuzamos g egyenesen is. Másrészt EF merőleges P1P2-re, mint a körök centrálisára, továbbá FD1 felező merőlegese átmegy P1-en.
Ezek alapján F-et és E-t a következőképpen szerkeszthetjük. A P1-en át t-vel párhuzamosan húzott egyenes tetszés szerinti D1* pontjában állított merőleges messe g-t E*-ban, az E*-ból P1P2-re bocsátott merőleges t-t F*-ban, D1*F* felező merőlegese D1*P1-et P1*-ban. F*-ból t-re és E*-ból g-re P1*P1-gyel egyenlő és egyirányú szakaszt mérve, megkapjuk F-et és E-t, végül az E-ből t-re állított merőleges adja d-t.
 

Joó István (Pannonhalma, Bencés g. III. o. t.)

 

Megjegyzés. A fentiekben a következő tételt találtuk: a parabola bármely húrjára a fókuszból állított merőleges átmegy a húr felezőpontjának a vezéregyenesen levő vetületén.
 

III. megoldás. Megszerkesztjük a parabola C csúcsának helyzetét és p paraméterének hosszát. Ekkor C-től t-n mindkét irányba p/2 szakaszt fölmérve F-et, ill. d-nek tengelypontját kapjuk. (F az, amely közelebb van P1-hez.) A koordináta- geometria eljárásait használjuk, origónak (a még ismeretlen) C-t, X-tengelynek t-t vesszük, így a parabola egyenlete y2=2px; Pi koordinátái legyenek (xi, yi), i=1, 2, ahol föntebbi megállapodásainkat fenntartva x2>x1>0, és y2>0. Így a P1P2 egyenes α irányszöge pozitív hegyes szög (3. ábra), és
tgα=y2-y1x2-x1=(y2-y1):(y222p-y122p)=p(y1+y2)/2,p=y1+y22tgα.


Eszerint a P1P2 húr M felezőpontján át a húrra és a tengelyre állított merőlegesek közé a tengelyből p hosszúságú szakasz esik, hiszen a keletkező derékszögű háromszögben a két merőleges közti szög α, és a t-re merőleges befogó M ordinátája: (y1+y2)/2 (ami >0).
A CP1 egyenes és a P2 -n át t-re állított RP2 merőleges Q metszéspontjának ordinátája
RQ=y1x1x2=y1y22y12=y22y1,
ebből Q megszerkeszthető (lásd P'1, R', R''), és QP1 kimetszi t-ből C-t.
Megjegyzések. 1. Számos más szerkesztés található a dolgozatokban p és xi hosszának előállítására, többnyire az ún. negyedik arányos, ritkábban a derékszögű háromszögben középarányos szerkesztése, vagy Pitagorasz tétele alapján. Gyakori a segédábra használata, ilyen után a megszerkesztett szakaszt még át kell mérni a kellő helyzetbe. Többen a parabola egyenletét y=x2 alakban használták és megszerkesztették az egységszakasz hosszát, ami lényegében p szerkesztése, hiszen itt p=1/2.
2. C-t a p fölhasználásával is szerkeszthetjük. Ismeretes, hogy a parabola érintője a csúcsérintőből fele akkora szakaszt metsz le, mint az érintési pontnak a tengelytől való távolsága. Ezt a P'2 pontra alkalmazva a 3. ábrán CN=RP'2/2, és továbbmenve azt kapjuk, hogy az érintő t-t az R pontnak C-re vett R1 tükörképében metszi, azaz RR1=2x2=y22/p. Eszerint R1 az iménti eljáráshoz hasonlóan megkapható: RR2=p-t fölmérve t-re (úgy, hogy R2P1>RP1 legyen) az R2P'2-re P'2-ben állított merőleges t-ből kimetszi R1-et, és ekkor RR1 felezőpontja C.
 
 
3. ábra
 

Eljárásunk egyszerűsíthető, észrevéve, hogy R1-et éppen a P'2-beli e'2 érintővel metszettük ki, hiszen így RP'2 felező merőlegese N-ben metszi e'2-t, R1 előállítása mellőzhető, N vetülete C. ‐ Ekkor F-et az e'2-re N-ben emelt merőleges (ami ||R2P'2) is kimetszheti t-ből.
 
Bottyán István (Hatvan, Bajza J. g. III. o. t.)

 
3. Még egyszerűbb C szerkesztésére a következő eljárás. A P1P2 szelő egyenlete 2px-(y1+y2)y+y1y2=0, innen a szelő és a tengely S' metszéspontjának abszcisszája y=0 helyettesítéssel x'=-y1y2/2p. Ebből a P'1P2 szelő S'' metszéspontjára nézve, y1 helyére a negatívját írva x''=-x'. Eszerint C a tengelyből a P1P2 és P'1P2 egyenesek közé eső S'S'' szakasz felezőpontja.

1Lásd K. M. L. 33 (1966) 55. o.