Feladat: 1445. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Antos P. ,  Argyelán J. ,  Bajna Zs. ,  Bárány Imre ,  Bod Judit ,  Cziffra A. ,  Deák J. ,  Domokos L. ,  Füvesi I. ,  Gáspár A. ,  Havas J. ,  Herényi I. ,  Iváncsy Sz. ,  Kádas S. ,  Kloknicer I. ,  Králik I. ,  Kuli Mária ,  Langer T. ,  Pintér J. ,  Sásdy B. ,  Szeredi P. ,  Szilágyi P. ,  Tiszai I. ,  Varga Gabriella 
Füzet: 1967/február, 61 - 63. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Kör egyenlete, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Parabola, mint mértani hely, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/február: 1445. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. rész. Az M által leírt k kör középpontja az AB szakasz O felezőpontja, sugara OA, és C az AB-re merőleges átmérő egyik végpontja. Ezért elég M-et pl. az AC negyedíven végigfuttatni, hiszen ekkor AB-re és OC-re mint tengelyre, valamint O-ra mint középpontra vett tükörképei ‐ rendre M1, M2, M3 ‐ leírják k további három negyedívét, és az MjA, MjB szakasz‐pár (j=1, 2, 3) megegyezik az MA, MB párral. Így pedig az Mj helyzethez akkor és csak akkor szerkeszthető meg a kívánt háromszög, ha M-hez megszerkeszthető.

 
 

A választott negyedkörív pontjaira MACA=CBMB, ezért a háromszög szerkeszthető voltának egyetlen feltétele:
MB<MA+BC,azazMB-MA<BC.(1)

Itt a bal oldal pozitív vagy 0, ezért az egyenlőtlenség akkor és csak akkor teljesül, amikor a négyzetre emeléssel adódó egyenlőtlenség:
MB2+MA2-2MBMA<BC2.(2)
Itt a kivonandó az ABM derékszögű háromszög területének 4-szerese, az első két tag összege pedig AB2=2BC2, ezért átrendezéssel és a területet az átfogóra vonatkozó MT magassággal kifejezve a feltétel
2MBMA=2ABMT>AB2-BC2=AB22,(3)
amiből osztással (AB>0 alapján)
MT>AB4=OC2.(4)

Eszerint k-nak azokon az II2=i és I1I3=i' ívein levő pontjai felelnek meg M-ként, amelyeket az AB-re merőleges C'C átmérőt negyedelő D, D' pontokon át AB-vel párhuzamosan húzott szelők metszenek le. Az ívek végpontjai azonban már nem felelnek meg, mert ezekre (4)-ben egyenlőség áll fenn, és mivel azonos átalakításokat hajtottunk végre, visszamenve (1)-ben is egyenlőség áll, tehát elfajult háromszög jönne létre.
 
 Bárány Imre (Budapest, Corvin Mátyás g. IV. o. t.)
 dolgozata alapján
 
II. rész. M-nek egy az i-n levő helyzetéhez N részére két helyzet adódik, N és N1, ezek a BC tengelyre nézve tükrös pontpárt alkotnak. Ugyanez a pontpár adódik ki M-nek fenti M1 tükörképéből is. Az M-nek fenti M2 és M3 tükörképeiből adódó N2, N3 pontpár viszont ‐ az indexek kellő választásával ‐ nyilvánvalóan N és N1 tükörképe BC felező merőlegesére nézve. Így N3 egyszersmind N tükörképe a BC szakasz G felezőpontjára nézve, tehát a BNCN3 négyszög paralelogramma. Ebben az oldalak négyzetösszege 2(NB2+NC2)=2(MB2+MA2)=2AB2=4BC2 állandó, úgyszintén a BC átló négyzete is állandó. Ezért ismert tétel szerint1 az NN3=2NG átló négyzete is állandó és 3BC2-tel egyenlő. Ezért NG egyenlő 3BC/2-vel, a BC oldal fölé szerkesztett BCNc egyenlő oldalú háromszög NcG magasságával (Nc akkor adódik, ha M a C-ben van), és így N mindig a G körül GNc sugárral írt kN körön van.
Megmutatjuk, hogy míg M befutja i-t, N a kN kör minden pontjába eljut. M számára most már i és i1 fent kizárt végpontjai is figyelembe veendők, mert a követelmény nem írja elő, hogy N, B és C valódi háromszöget alkossanak. M-et I-ben, majd I2-ben választva (1)-ben egyenlőség áll, N a kN kör BC-n levő átmérőjének E, ill. F végpontjában adódik (FB=EC<EB=FC). A körön tetszés szerint választott N-re nézve így BN hossza BF és BE hossza közé esik, CN-é pedig CE és CF közé, vagyis mindkettő AI=BI2 és AI2=BI hossza közé, így az N-et előállító M pontot k-ból akár az A körüli CN sugarú, akár a B körüli BN sugarú körrel kimetszhetjük, hiszen e két kör BN2+CN2=BM2+AM2 miatt ugyanabban a pontban metszi k-t.
Ezek szerint N pályája a kN kör.
 

Megjegyzés. III‐IV. osztályos versenyzőink frissebb ismeretanyaguk, a trigonometria és a koordináta‐geometria eszközeivel vizsgálták a feladat II. részét, erre tekintettel vázolunk egy ilyen típusú megoldást is.
Legyen MBA=φ(0φ90), és AB=1; ekkor MA=sinφ, MB=cosφ, BC=sin45, és (1) második alakjából
cosφ-sinφ=cosφ-cos(90-φ)=2sin45sin(45-φ)<sin45,sin(45-φ)<1/2,45-φ<30,φ>15,MOA=2φ>30,


és így MO>MC, ill. MO>MC'.
Legyen továbbá egy derékszögű koordinátarendszer X-tengelye az OB, Y-tengelye az OC egyenes, A, B, C, M és N koordinátái rendre:
A(-1/2,0),B(1/2,0),C(0,1/2),M(x0,±1/4-x02),N(x,y).

Ezekkel CN2=AM2-ből
x2+(y-1/2)2=(x0+1/2)2+(1/4-x02)=x0+1/2,

BN2=BM2-ből
(x-1/2)2+y2=(x0-1/2)2+(1/4-x02)=-x0+1/2,
és x0 kiküszöbölésével (összeadással)
2x2-x+2y2-y=1/2,(x-1/4)2+(y-1/4)2=3/8,
vagyis N pályája a G(1/4,1/4) pont ‐ BC felezőpontja ‐ körüli 3/22=3BG sugarú kör, vagy ennek része.
Most még bizonyítani kellene, hogy N ezt az egész körkerületet befutja, ami ezen a módon nehézkesebb volna.
1Paralelogramma oldalainak négyzetösszege egyenlő az átlók négyzetösszegével. Lásd legutóbb 1040. gyakorlat, K. M. L. 33 (1966. nov.) 152. o.