Feladat: 1431. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Antos P. ,  Babai L. ,  Bárány I. ,  Domokos L. ,  Gegesy F. ,  Kádas S. ,  Kiss Á. ,  Lévai F. ,  Papp Z. ,  Pintz J. ,  Szeredi P. ,  Szilágyi P. ,  Tolnay-Knefély T. 
Füzet: 1967/február, 59 - 60. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletek grafikus megoldása, Hossz, kerület, Alakzatok mértéke, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/december: 1431. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1
Induljunk ki a versenyfeladatnak az idézett helyen közölt II. megoldásából, a híd két kapuzatának a megfigyelő álláspontján áthaladó 11,4, ill. 4,7 nyílásszögű látókörívéből. A látószögek megengedett értékingadozása miatt minden egyes az (1)-nek eleget tevő értékhez szóba jön egy körív. Ez kissé eltér a felhasznált ívtől, mert a szöget pl. növelve, a körív középpontja közeledik a kapuzathoz, és a sugár csökken. Elég venni a legnagyobb és a legkisebb látószögértékhez tartozó ívet, ezek egy kifli alakú, körgyűrű‐szerű, két csúcsú idomot határolnak (1. ábra), a csúcsok a kapuzatot jelképező szakasz végpontjai, minden közbe eső szögértékhez tartozó látószög‐körív az idom belsejében halad és a két csúcsban végződik.

 
 

Az eredeti megoldás két körívének P közös pontja, a megfigyelő álláspontja helyére a két kifli‐idom közös pontjai lépnek, mert minden közös ponton áthalad egy α-ív és egy β-ív. A közös pontok várhatóan ugyancsak egy idomot töltenek ki, melynek pontjai különböző magasságban lesznek az O1O2 szint fölött, ezért kézenfekvő a versenyfeladat kérdését így módosítani: mekkora a megfigyelő legnagyobb és legkisebb lehetséges magassága a kapuzatok talppontján átmenő vízszintes sík fölött?
 
 
2. ábra
 

Tájékozódás céljára készítsünk mérethű ábrát a II. megoldás PO1O2 háromszögéről a t1=99,2 m, r1=101,2 m, t2=243,2 m, r2=244,1 m részeredmények, valamint a d=290 m adat alapján (2. ábra2), majd számítsuk ki a kifli‐idomokat határoló körívek középpontjának a kapuzathoz viszonyított helyzetét és sugarát, és rajzoljuk föl ezeket az íveket is.
αmin=11,35-bólt1max=299,7 m,r1max=101,7 m;αmax=11,45-bólt1min=298,7 m,r1min=100,7 m;βmin=14,65 bólt2max=245,9 m,r2max=246,8 m;βmax=14,75-bólt2min=240,6 m,r2min=241,5 m.

(Annak nincs jelentősége, hogy β nem veheti föl e két értéket, mert ennek ellenére tetszés szerint közel állhat hozzájuk; egyébként a hosszúságok maximális adatait fölfelé, a minimálisokat lefelé kerekítettük.)
A kiegészített ábra szerint a kifli‐idomok közös részének legmagasabb pontjára, P*-ra nézve, hmax73 méter, és (a szimmetriát tekintetbe véve) h=-73 m és h=73 m között minden magasságban van közös pont. Valóban, a köríveknek az O1O2 egyenesen levő, a közelebbi kapuzattól legtávolabbi pontjának távolsága u=t1+r1 , u=t2+r2-d, a fenti adatokból 201,4 m és 199,4 m, ill. 202,7 m és 192,1 m, tehát az α-hoz tartozó kifli‐idom nem metszi a β-hoz tartozó idom külső határvonalát. A P* pontra nézve a versenyfeladatbeli számításokat az αmin, βmax látószög‐párral megismételve mindkét megoldás eljárása szerint h73 m adódik.
 

Megjegyzések. 1. Eredményünk azt mutatja, hogy a β meghatározásában megengedett bizonytalanság az egész eljárást használhatatlanná tenné. (Ámde 0,05=3' sokkal nagyobb hiba a szokásos teodolitokkal elérhető 10-20'', sőt 1'' alatti pontosságnál!)
Ábránkból azt is látjuk, hogy ha a β=4,7 adatra azt tennők fel, hogy 0,1-ra lefelé kerekítéssel adódott, akkor már csak a 45<h<73 magasságértékek jöhetnének szóba az észlelő álláspontjára nézve, hiszen így a β-val adódó kifli‐idom külső határvonala P**-ban metszené az α-idom belső határvonalát.
A pontatlanság a látószög csökkenésével rohamosan csökken; ugyanis az α-idom szélessége P környezetében még csak 2 méter körüli érték, a β-idomé pedig már 10 m körüli, és az utóbbi módosítás esetén is 5 m körüli érték. A pontatlanság növekedésének oka az ívek lapos metsződése is. A közös rész legnagyobb mérete még az utóbbi esetben is közel 30 méter.
2. A dolgozatok nagy többsége a versenyfeladat I. megoldásában az észlelő álláspontjának u, h koordinátáira kapott képletekből próbálta kiolvasni u és közvetve h változását α és β változásának hatására. A vizsgálatok ‐ bár többnyire lényegében helyes korlátokat adnak ‐, a két változó miatt meglehetősen bonyolultak, és több, a középiskolai tananyagot meghaladó ismeretet használnak föl. És szinte minden dolgozat figyelmen kívül hagyta vagy egészen háttérbe szorította a feladat geometriai tartalmát.
3. Néhány dolgozat hibásnak minősítette (1)-et, mert β=4,65 esetén nincs megoldás. A β=4,7 adatot kerekítettnek véve egyáltalán nem azt állítjuk, hogy β végigfut az (1) intervallumon, hiszen az észlelés helyén β egyetlen határozott érték. Csak ennyit állítunk: a felhasznált eszközök és módszer miatt a 4,7 adat pontatlan lehet, de hibája sem fölfelé, sem lefelé nem haladja meg a 0,5-ot.
1A versenyfeladat megoldását lásd K. M. L. 31 (1965. nov.) 104. o. Az új kérdés megoldásának megértéséhez szükséges az ottani megoldás elolvasása.

2A bemutatott ábrarész méretaránya 1:600. A teljes PO1O2 háromszög 1:1000 arányú kicsinyítésben egy 50×10 cm méretű lapot igényel. A szokásos méretű körző már kicsi a nagyobb ív megrajzolásához; ez az ív rajzolható úgy, hogy egy 25 cm hosszú rajzlap‐csíkon r2/1000 távolságban két lyukat fúrunk egy az O2-be leszúrandó gombostű és ceruzánk hegye számára.