Feladat: 1424. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Babai L. ,  Berkes Zoltán ,  Domokos L. ,  Havas J. ,  Herényi I. ,  Iváncsy Sz. ,  Joó I. ,  Kádas Sándor ,  Kafka P. ,  Kiss Á. ,  Korchmáros Gábor ,  Lelkes A. ,  Lévai F. ,  Pethő I. ,  Rácz M. ,  Sarkadi Nagy István ,  Szeidl L. ,  Szeredi Péter ,  Szilágyi P. ,  Tényi G. ,  Verdes S. 
Füzet: 1966/május, 212 - 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria, Vetítések, Szerkesztések a térben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/november: 1424. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Felhasználjuk, hogy egy egyenes két szakaszának arányát a merőleges vetítés változatlanul hagyja, továbbá, hogy párhuzamos egyenesek vetületei párhuzamosak.

 
 
1.a   és   1.b ábra
 

Messék a nyolcszög CD és GH oldalegyenesei AB-t B*-ban, ill. H*-ban (1. a ábra). BCB* és HAH* egybevágó egyenlő szárú derékszögű háromszögek, BB*=AH*=AB/2. Ennek alapján AB' meghosszabbításaira felmérve az AB'/2 szakaszt (1. b ábra), megkapjuk B* és H* vetületét. (A felmért szakasz az AB' szakasz mint átfogó fölé szerkesztett egyenlő szárú derékszögű háromszög befogója.) A B*'C' egyenesből az A-n átmenő, B'C'-vel párhuzamos egyenes kimetszi D'-t, mert ADBC, másrészt a C'B*'H*' háromszöget paralelogrammává kiegészítő pont H'. Ekkor D'H' felezőpontja a nyolcszög O középpontjának O' vetülete, erre tükrözve A-t, B'-t és C'-t kapjuk a hátra levő E', F', G' vetületeket.
Tekintsük a nyolcszög köré írt k kört. Ennek egy d átmérője párhuzamos a keresett m metszésvonallal, és így rajzunk síkjával is, tehát d a vetítéskor nem rövidül. Minden más átmérő hajlik a síkhoz, így vetülete rövidebb az átmérőnél. Ezért d-nek d' vetülete lesz a k vetületeként adódó k' ellipszis nagy tengelye. Ezt megkaphatjuk abból, hogy OA és OC a k-nak egymásra merőleges, tehát konjugált félátmérői, és ezért O'A és O'C' a k'-nek konjugált félátmérői. * Végül m átmegy A-n és párhuzamos d'-vel
 
Szeredi Péter (Budapest, Rákóczi F. g. III. o. t.)

 
Megjegyzések. 1. D, E, F, G, H és O vetületét számos más módon is megszerkeszthetjük.

Az AD és CH átlók M metszéspontja (1. a ábra) paralelogrammává egészíti ki ABC-t, a mondott átlókat 1:2 arányban osztja ketté, továbbá rajta van a BF szimmetriatengelyen, és BO-t 2:1 arányban osztja ketté. AB'C'M' ugyancsak paralelogramma, ezután D', O' szerkeszthetők.
 
Sarkadi Nagy István (Debrecen, Ref. Koll. G. IV. o. t.)

 
 
2. ábra
 

2. Legyen BD, BE, BF, BG, BH metszéspontja AC-vel rendre D0, E0, F0, G0, H0. Ezek vetületei ugyanolyan arányban osztják AC'-t, mint a pontok AC-t (D0 és H0 tükrös párok is F0-ra), így egy tetszés szerinti S8 szabályos nyolcszöget felvéve AC'-n kijelölhetők, tovább pedig pl. D'-t a B'D':B'D'0=BD:BD0 arány alapján szerkesztjük (2. ábra).
 
Korchmáros Gábor (Budapest, Rákóczi F. g. IV. o. t.)

 
 
3. ábra
 
 

II. megoldás. Először a BC egyenesnek a rajz síkján levő X döféspontját szerkesztjük meg, ekkor a síkok metszésvonala AX=m; X a B'C'-n lesz (3. a ábra). Forgassuk be a nyolcszög síkját rajzunk síkjába m körül. Így A a helyén marad, B a B'-ből m-re állított merőleges egy B0 pontjába jut (mert a B-ből és B'-ből m-re bocsátott merőlegesek ugyanott metszik m-et, ez a forgatás közben B által leírt körív középpontja), ugyanígy C a C'-n átmenő, m-re merőleges egyenes egy C0 pontjába úgy, hogy B0C0 átmegy X-en. Az XB':XB0=XB':XB és a B'C':B0C0 arányok egyenlők, mert közös λ értékük BC és a rajzsík hajlásszögének a koszinusza. Meggondolásunkban felhasználjuk az A-ban m-re állított merőleges sík és a BC egyenes Y metszéspontját is; ennek vetülete Y', leforgatottja Y0, és erre is fennáll XY':XY0=λ.
Legyen A* olyan pont, melyre A*B'C'ΔAB0C0Δ, a csúcspárok a felsorolások rendjében legyenek megfelelők (azaz A*B'=B'C' és A*B'C'=135). A hasonlóság miatt A*B':AB0=B'C':B0C0=λ, másrészt A*B'X=AB0X, így XB'A*ΔXB0AΔ, ezért egyrészt B'XA*=B0XA, másrészt XA*:XA=λ, ennélfogva XA*Y'ΔXAYΔ.
Mindezek szerint XA*Y'=XAY0=90=XAY, így X, A, Y' és A* egy kör pontjai, melyben XY' átmérő, ennélfogva e kör K középpontját AA* felező merőlegese metszi ki B'C'-ből, sugara KA; e körnek B'C'-n levő, A*-hoz közelebbi pontja X ‐ mert így a távolabbi lesz Y', arra ugyanis A*Y':AY'>1, ami nem lehet hajlásszög koszinusza ‐, végül az AX egyenes a keresett m.
Ezek után X-ben felmérjük az AXB0=A*XB' szöget, ennek új szárából a B'-n és C'-n át m-re állított merőleges kimetszi B0-t, ill. C0-t; a további 5 csúcs leforgatottja az AB0C0 háromszög köré írt körből az AB0 húr ismételt felmérésével kapható. Ezek alapján pl. H'-t abból kapjuk, hogy egyrészt B0H0 kimetszi m-ből azt a pontot, ahol (a térbeli) BH átmegy rajta, és itt B'H' is átmegy, másrészt, hogy H'H0m; vagy pl. D'-t megadja a D0-on átmenő, m-re merőleges és az A-n átmenő, B'C'-vel párhuzamos egyenes metszéspontja.
 
A szerkesztés helyessége a végzett gondolatmenet megfordításával belátható. K csak akkor nem jön létre, ha AA* merőleges B'C'-re. Ekkor AB'C'>135 esetén mB'C', AB'C'<135 esetén mB'C', AB'C'=135 esetén pedig nincs metszésvonal, a nyolcszög a rajzsíkban van. Ezek igazolását az olvasóra hagyjuk.
 

Kádas Sándor (Budapest, József A. g. III. o. t.)

 

Megjegyzések. 1. A következő gondolatmenettel szintén a metszésvonal ismeretében jutunk el a vetülethez. Tegyük fel, hogy ismerjük a szabályos nyolcszög AB=a oldalát is. Így megszerkeszthetjük B-nek és C-nek a rajzsíktól való távolságát. Messe az A körüli, a sugarú körív a B'-ben AB'-re emelt merőlegest B1-ben, ekkor B távolsága B'B1, mert AB'B1 az AB'B derékszögű háromszög lefordítottja AB' körül a rajzsíkba. Fordítsuk le hasonlóan az AC'C derékszögű háromszöget is AC' körül az AC'C1 helyzetbe; ennek AC1 átfogója a nyolcszög AC átlója, ami az a szárhosszúságú és 135 szárszögű egyenlő szárú háromszög alapja; így C távolsága C'C1. Fordítsuk le végül a B'C'CB derékszögű trapézt B'C' körül a B'C'C2B2 helyzetbe; ennek párhuzamos oldalai B'B2=B'B1 és C'C2=C'C1, az utóbbi irányát úgy választva, hogy teljesüljön B2C2=a. Ekkor a B2C2 és B'C' egyenesek X metszéspontja BC-nek a rajzsíkon levő pontja, és a metszésvonal AX. (Amennyiben AB'=a, akkor m azonos AB'-vel, AC'=AC esetén pedig AC'-vel, végül ha AB'=a és AC'=AC, akkor a nyolcszög a rajzsíkban van.)
Most már megszerkeszthetjük a nyolcszögnek m körüli lefordítottját. B és C új helyzetét, B0-t, ill. C0-t a B'-n, ill. C'-n át m-re állított merőlegesből az A körüli a sugarú körív, ill. az XB0 egyenes metszi ki; ezekből a fentiek szerint kapjuk a további csúcsok lefordítottját, majd vetületüket.
 
Berkes Zoltán (Budapest, Bolyai J. g. III. o. t.)

 
2. Az a nyolcszögoldalt kiszámíthatjuk a B'C'=p, C'A=q és AB'=r oldalakból. Legyen B és A magasságkülönbsége B'B1=z1, C és B magasságkülönbsége z2 (mindkettőt előjellel együtt értve), így C és A magasságkülönbsége z1+z2 és
AB2=r2+z12=a2,BC2=p2+z22=a2,AC2=q2+(z1+z2)2=4a2cos222,5=a2(2+2).
z1, z2 kiküszöbölésével, majd a 2p2q2+2q2r2+2r2p2-p4-q4-r4 kifejezésben felismerve az AB'C'Δ t területe négyzetének 16-szorosát:
a4-[(2+2)(p2+q2)-2q2]a2+8t2=0.

Innen a meg is szerkeszthető.

*Lásd 1416. feladat, ezen számban, 208. o.