Feladat: 1416. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Babai L. ,  Bajna Zs. ,  Bárány I. ,  Csernó J. ,  Deák J. ,  Domokos L. ,  Havas J. ,  Herényi I. ,  Herszényi B. ,  Joó I. ,  Kafka P. ,  Kalmár István ,  Kiss Á. ,  Kloknicer I. ,  Lelkes A. ,  Lévai F. ,  Pethő I. ,  Tényi G. ,  Tolnay-Knefély T. ,  Verdes S. 
Füzet: 1966/május, 208 - 210. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ellipszis egyenlete, Síkgeometriai szerkesztések, Ellipszis, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/október: 1416. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Elég azt megmutatnunk, hogy a leírt eljárás az ellipszis tengelyeinek egyeneseire és hosszára ugyanazt a két egyenest és két hosszúságot adja, mint az ábrázoló geometriából * ismert Rytz-féle szerkesztés, amely ugyancsak egy konjugált félátmérő-párból állítja elő a tengelyek egyeneseit és fele hosszúságukat, ugyanis az utóbbi eljárás helyessége ott bizonyítást nyert.

 
 

Forgassuk el D-t O körül 90-kal, legyen új helyzete P, a PC szakasz felezőpontja Q, messe CP-t a Q körül QO sugárral írt kör R-ben és S-ben. Ekkor a Rytz-eljárás szerint a két tengely egyenese OR és OS, hosszuk fele pedig PR(=CS), ill. PS(=CR). (P*, Q*, R*, S* a másik irányú forgatás útján ugyanúgy keletkeznek.)
A két eljárás lépéseit egyszerre figyelembe véve OCFP és OECP paralelogrammák, így egyrészt Q az OF átlót is felezi, másrészt OECP. Így az OQR háromszög egyenlő szárú voltát is felhasználva
FOR=QOR=QRO=EOR,
tehát OR azonos az OE, OF egyenespár egyik szögfelezőjével; OS pedig a köztük levő másik szöget felezi, mert Thalész tétele szerint merőleges OR-re. ‐Továbbá a jelölést úgy választva, hogy OE>OF,
GH=GE2=OE-OG2=CP-OF2=CQ-OQ=CQ-RQ=CR,OH=OG+GH=OF+CR=RS+CR=CS.



Végül OR és OS közül a nagytengely kiválasztására a két eljárás ugyanazt az utasítást adja. Ezzel az eljárás helyességét bebizonyítottuk.
 
Kalmár István (Debrecen, Fazekas M. Gimn. IV. o. t.)

 
II. megoldás. Ismeretes a tankönyvből *, hogy az OA=a fél nagytengellyel és OB=b fél kistengellyel meghatározott ellipszis I. síknegyedbeli ívének paraméteres egyenletrendszere x=acosα, y=bsinα (2. ábra). Könnyű belátni, hogy az AOP0=t szöget véve paraméternek az x=acost, y=bsint egyenletrendszer az ellipszis minden pontját megadja, míg 0t<360. Ezt a rendszert fogjuk felhasználni.
Az ellipszis két konjugált félátmérőjének végpontja t-nek két egymástól 90-kal különböző értékéhez tartozik, * mert így lesz a főkör P0*-beli érintője párhuzamos OP0-lal, és a P*-beli érintő párhuzamos OP-vel.
 
 

Így a feltevés szerint van olyan OX, OY egymásra merőleges koordináta-tengelypár és olyan a, b, t értékrendszer, hogy C és D koordinátái (3. ábra)
C(acost,bsint),D(-asint,bcost),
ugyanis cos(t+90)=-sint, és sin(t+90)=cost.
Az E pont előállítását így is kimondhatjuk: OD-t áttoljuk a CD* helyzetbe, majd C körül elforgatjuk 90-kal. Ekkor, az előjeleket is figyelembe véve
CE2=CD2*=OD2=bcost,CE1=-OD1=asint,
ugyanis a felhasznált irányú forgatással Y pozitív felének iránya jut X pozitív felének irányába és X negatív felének iránya az Y pozitív felének irányába. Eszerint E koordinátái, és hasonlóan F-éi, CD* ellentétes irányú 90-os forgatásával
E(acost+bcost,bsint+asint)=((a+b)cost,(a+b)sint),F((a-b)cost,(b-a)sint)=((a-b)cos(360-t),(a-b)sin(360-t)).



Az utolsó alakokban az a+b és a-b tényezők, valamint a t és 360-t paraméter értékek megismétlődése azt mutatja, hogy az OE és OF egyenesek egymás tükörképei az X tengelyre, tehát egyik szögfelezőjük valóban az X tengely, az erre merőleges, másik szögfelezőjük pedig az Y tengely, amint a feladat állítja.
Így már azt is mondhatjuk, hogy G az F tükörképe az X tengelyre, tehát G, majd H koordinátái:
G((a-b)cost,(a-b)sint),H(acost,asint).
Innen pedig nyilvánvaló, hogy OH=a, OG=a-b, és így GH=b.

*Lásd pl. Lőrincz Pál: Ábrázoló geometria a gimn. IV. o. számára, 6. kiadás, Bp. 1962, Tankönyvkiadó, 45‐46. o.

*Gallai T.‐Hódi E.‐Péter R.‐Szabó P.‐Tolnai J.: Matematika a Gimn. III. o. sz. 12. kiadás, Bp. 1962, Tankönyvkiadó, 264. o.

*Lásd a 2 tankönyvben, 41‐42. o.