Feladat: 1411. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Babai L. ,  Bárány I. ,  Deák J. ,  Domokos L. ,  Gáspár András ,  Gömböcz L. ,  Havas J. ,  Hoffmann Gy. ,  Joó I. ,  Kádas S. ,  Kafka P. ,  Kiss A. ,  Lévai F. ,  Pethő I. ,  Rácz M. ,  Sarkadi Nagy I. ,  Szeidl L. ,  Szentgáli Á. ,  Tényi G. ,  Tolnay-Knefély T. ,  Tóth A. ,  Verdes S. 
Füzet: 1966/szeptember, 8 - 9. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térfogat, Tetraéderek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/október: 1411. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a kettévágott tetraédernek az AB-t, ill. CD-t tartalmazó részét TAB-vel, ill. TCD-vel, térfogatukat VAB-vel, ill. VCD-vel. Messe ε az ABC lapot az EF, és az ABD lapot a HG szakaszban, így EFGH paralelogramma, mert EFABHG, és EHCDFG. Így EF-en át ABD-vel párhuzamos síkot fektethetünk, messe ez CD-t J-ben. Az EFJ háromszög TCD-t a DGHJFE=P hasábra és az EFJC=T' tetraéderre osztja, legyen, a térfogatuk VP, ill. VJ, az egész tetraéderé V.

 
 

A keresett arány
q=VCDV-VCD=VP+VJV-VP-VJ.

A feltevés szerint az AE:CE arány értéke k, és így CE=CA/(k+1), ugyanis A-nak és C-nek ε-on levő vetületét A'-vel, ill. C'-vel jelölve az AA'E és CC'E derékszögű háromszögek hasonlók, és AE:CE=AA':CC'=k. Így EF=AB/(k+1), és az EFJ, ABD hasonló háromszögek területeinek aránya 1/(k+1)2. A T' és az ABCD tetraéder C-ből húzott magasságainak aránya CK':CK=CE:CA=1/(k+1), ezért VJ=V/(k+1)3. Másrészt P és T' magasságainak aránya K'K:CK'=EA:CE=k, így VP:VJ=3k, VP=3kV/(k+1)3, és
q=V(3k+1)/(k+1)3V[1-(3k+1)/(k+1)3]=3k+1k3+3k2.

Az arány megállapításához nem volt szükség az a, b, d, ω adatokra, amint az előre látható is volt.
 
Gáspár András (Budapest, Vasútgépészeti t. III. o. t.)