Feladat: 1406. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Arányi P. ,  Babai László ,  Balázs Katalin ,  Bárány I. ,  Barcza Gyöngyi ,  Bihari Katalin ,  Bottyán I. ,  Deák J. ,  Dékány I. ,  Domokos L. ,  Eff Lajos ,  Élthes Eszter ,  Fái Gy. ,  Fogács P. ,  Fogaras A. ,  Herényi I. ,  Hoffmann Gy. ,  Juhász F. ,  Kádas S. ,  Kafka P. ,  Kalmár István ,  Kelle P. ,  Kiss Á. ,  Korchmáros Gábor ,  Lamm P. ,  Lelkes A. ,  Lévai F. ,  Óhegyi E. ,  Palla L. ,  Pintér János ,  Rácz M. ,  Rimóczy P. ,  Solymosi A. ,  Solymosi András ,  Szabó István ,  Szeidl L. ,  Szentgáli Á. ,  Szeredi P. ,  Sziklai P. ,  Takács Ágnes ,  Varga Gabriella ,  Verdes S. ,  Zeisler J. 
Füzet: 1966/október, 55 - 58. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek szerkesztése, Háromszög nevezetes körei, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/szeptember: 1406. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. I. Tekintsük először a két oldal összegének esetét, legyen ABC a keresett háromszög, BC=a az adott oldal, ma az adott magasság, és BA+AC=c+b=e, az adott összegszakasz (1. ábra). Forgassuk rá C-t az A körüli k0 körrel BA-nak A-n túli meghosszabbítására a C' pontba, ekkor C' a B körüli e sugarú k körön is rajta van, és k a C'-ben érinti k0-t. Továbbá rajzoljuk meg az A-n átmenő, BC-vel párhuzamos g egyenest, ez szimmetriatengelye k0-nak, így k0 átmegy C-nek g-re való C0 tükörképén is.

 
 
1. ábra
 

Minthogy a BC alapot felvéve k, g és C0 megszerkeszthetők, a feladatot visszavezettük a k-t érintő és a C, C0 pontokon átmenő k0 kör megszerkesztésére, ennek középpontja lesz a hátra levő A csúcs. k0-nak k-val való C' érintkezési pontját fogjuk meghatározni közös t érintőjük és a CC0 egyenes metszéspontjának kitűzése útján, ekkor az innen k-hoz húzott érintő megadja C'-t, és A-t BC' metszi ki g-ből.
Legyen egy a C-n és C0-on átmenő és k-t két különböző pontban metsző kör k', k-val közös pontjai D, E, és a CC0, DE egyenesek közös pontja H. Megmutatjuk, hogy H rajta van t-n, ez a keresett pont. Legyen k-nak és k0-nak a HC' egyenessel való további közös pontja F, ill. F0, és alkalmazzuk a kör két szelőjén a metszéspontok között keletkezett szakaszokra ismert tételt a H pontra és rendre a k, k', k0 körre:
HC'HF=HDHE=HCHC0=HC'HF0.(1)

A szélső tagokból HF0=HF, ezért F0 azonos F-fel, tehát C'-vel is, mert ez k és k0 egyetlen közös pontja, ennélfogva HC' azonos a keresett t-vel, C' a H-ból k-hoz húzott (egyik) érintő érintési pontja.
(F0 és F azonosságának bizonyításában azt is felhasználtuk, hogy mindkettő a H-nak ugyanazon oldalán van. Ez abból következik, hogy C, vele k0 és vele C0 is a k-ban van, hiszen BC<e, ezért a CC0 szakasz része a CC0 egyenes k-ba eső húrjának, ezért D és E a CC0 egyenes ugyanazon partján vannak, és így H mindhárom körre nézve külső pont.)
A visszavezetéssel kapott problémát megoldottuk, és ezzel az eredetit is. Csak azt kell még megjegyeznünk, hogy k' középpontját tetszés szerint választhatjuk, mert az adódó DE egyenes mindig ugyanabban a pontban metszi CC0-t, hiszen ez a metszéspont azonos t és CC0, metszéspontjával, H-val. ‐ Ezek után C' kitűzése alapszerkesztés.
A szerkesztés helyességének bizonyítására csak azt kell belátnunk, hogy a H-hól C' útján a fentiek szerint kapott A pontra nézve fennáll AC=AC'. Valóban, az A körül AC sugárral írt kört HC még egyszer C0-ban metszi, és HCHC0=HC'2, eszerint a kört C'-ben érinti HC', tehát AC' hossza a sugár.
A szerkesztés végrehajtható, ha C0 a k belsejében vagy a kerületén adódik: BC0e, azaz a2+4ma2e2, ez magában foglalja az a<e feltételt is. Egyenlőség esetén C0 a k-n van, ide esik H és C', tehát csak egy háromszög adódik; ekkor A felezi BC0-t, az ABC háromszög egyenlő szárú: BA=AC0=AC. k belsejében létrejött C0 esetén viszont H külső pont, két érintő húzható belőle, két háromszög adódik; bennük AC és AB különbözők, mert C' egyik helyzete közelebb van g-hez, mint C0, másika távolabb (de mindenesetre g-nek B-t nem tartalmazó partján). Másrészt eleve tudjuk, hogy egy megoldásnak BC felező merőlegesére való tükörképe is megoldás, ezért a kapott két megoldás nem lényegesen különböző.
 

II. Adott két oldal különbsége: az AC-AB=b-c=d szakasz. Fenti megoldásunk csekély módosítással ismét használható lesz. Az AC'*=AC szakaszt az AB félegyenesre mérjük fel, így BC'*=d, tehát C'* a B körüli, d sugarú k* körön lesz, és lényegében C'* megszerkesztését tekintjük feladatunknak. A C, C0 pontokon átmenő, alkalmas k'* kör által most a k*-ból kimetszett D*, E* pontokat összekötő szelő metszi ki CC0-ból azt a H* pontot, ahol k*-nak C'*-beli t* érintője is átmegy, vagyis amely H*-ból húzott érintő érintési pontja adja C'*-ot.
A szerkeszthetőség egyetlen feltétele d<a. Így ugyanis C a k*-ra nézve külső pont, és ez áll a CC0 egyenes minden pontjára, hiszen éppen C a k*-hoz legközelebbi pontja. Ezért H* nem lehet rajta k*-on, mindig 2 érintőt, 2 megoldást kapunk, de ezek ismét szimmetrikus párt adnak (a tükörkép-megoldásban c-b=d).
Az elemzés, bizonyítás és diszkusszió teljes végrehajtását az olvasóra hagyjuk.
 
 Pintér János (Budapest, I. István g. IV. o. t.)
 Solymosi András (Budapest, Petőfi S. g. IV. o. t.)
 
Megjegyzés. Rövidebben fogalmazhatjuk megoldásainkat a pontnak körre vonatkozó hatványára, két kör közös hatványvonalára, három kör közös hatványpontjára vonatkozó fogalmak és ismeretek fölhasználásával.1 A keresett k0 és az adott k (ill. k*) érintkezési pontjában közös lesz az érintőjük, ez a h hatványvonaluk. C és C0 pontjainkat a CC0 egyenes útján kapcsolhatjuk össze a hatványvonallal: keressük meg h-nak ezen levő pontját. CC0 is hatványvonallá lesz, ha vesszük a fenti k'-t (ill. k'*-ot), és ekkor k és k' hatványvonala megszerkeszthető, CC0-ból kimetszi a k, k0, k' körhármas H hatványpontját, itt megy át h, és érinti k-t.
 

II. megoldás (vázlat). Az a és ma szakaszokból ismert a háromszög t területe, az e+a összeg pedig a 2s kerület, így könnyen megszerkeszthető az ABC háromszögbe beírható k kör sugarának ϱ, valamint az a oldalhoz hozzáírt ka külső érintő kör sugarának ϱa hossza, a
ϱ=ts=2t2s=amae+a,ϱa=ts-a=2t2s-2a=amae-a
ismert összefüggések alapján (2. ábra bal fele). Ismeretes továbbá, hogy ϱ és ϱa első kifejezésének s, ill. s-a nevezője éppen az A csúcs távolsága ka-nak, ill. k-nak az AB egyenesen levő érintési pontjaitól, és e két pont A-nak ugyanazon oldalán van; így az ugyanazon oldalegyenesen levő érintési pontok távolsága s-(s-a)=a.
 
 
2. ábra
 

Ezek alapján egy a* egyenes a hosszúságú szakaszának végpontjaiban emelt merőlegesekre (az egyenes ugyanazon partján) ϱ-t, ill. ϱa-t felmérve megrajzolhatjuk k-t és ka-t, ezek másik közös külső érintője és bármelyik belső közös érintője a*-gal együtt adja a keresett háromszög oldalegyeneseit (az ábra közepe).
A b-c=d különbség alapján a b és c oldalhoz hozzáírt kb, ill. kc, külső érintő kör ϱb, ϱc sugarát szerkeszthetjük meg:
ϱb=ts-b=2ta-b+c=amaa-d,ϱc=ts-c=amaa+b,
s-b és s-c e körök AB-n levő érintési pontjának távolsága A-tól, A e két pont között van, így távolságuk (s-b)(s-c)=a. A szerkesztés csak annyiban tér el az előzőtől, hogy a két kört a* két partján kell rajzolnunk, a háromszög oldalegyenesei a*, a körök másik belső közös érintője (ami itt biztosan létezik), és bármelyik a közös külső érintőik közül.
A bizonyítás és a diszkusszió végrehajtásával az olvasó könnyen teljes megoldássá egészítheti ki vázlatainkat.
 
 Korchmáros Gábor (Budapest, Rákóczi F. g. IV. o. t.) dolgozata alapján  kiegészítésekkel
 

Megjegyzések. 1. A BC oldalt rögzítve az A csúcs egyrészt a BC-val párhuzamos, tőle ma távolságban haladó g egyenesen van rajta, másrészt azon az ellipszisen, ill. hiperbolán, melynek fókuszai B és C, és nagy tengelye e=b+c, ill. valós tengelye d=|b-c|. E két mértani hely közös pontjainak megszerkesztését könnyíti, hogy g párhuzamos a görbe egyik tengelyével. A szerkesztést az 1325. feladat2 ellipszis esetére vázolta, hiperbola esetére végrehajtotta. Mindkét görbe O középpontja BC felezőpontja, az ellipszis kis tengelyének L végpontjára BL=CL=e/2. Messe g az O körüli OL sugarú k (kis-) kört M-ben, az OM félegyenes az O körüli, e/2 sugarú n (nagy-) kört N-ben, ekkor az A csúcsot az N-ből BC-re bocsátott merőleges metszi ki g-ből (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

 Eff Lajos (Budapest, Fazekas M. gyak. g. III. o. t.)
 

2. A szerkesztést számítással többféleképpen is előkészíthetjük. Pl. a Heron-képlet alapján:
16t2=4a2ma2=(e+a)(e-a)(a+d)(a-d),
e és d mindegyikéhez megszerkeszthetjük a másikat.
 
 Kalmár István (Debrecen, Fazekas M. g. IV. o. t.)

1Lásd pl. Gallai T.‐Hódi E.‐Péter R.‐Szabó P.‐Tolnai J.: Matematika a gimn. III. o. számára, 12. kiadás, Tankönyvkiadó, Bp. 1962, 197‐200. o.

2K. M. L. 30 (1965) 207. o.