Feladat: 1404. matematika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bárány Imre ,  Belső Béla ,  Csirmaz László 
Füzet: 1966/január, 24 - 26. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Variációk, Partíciós problémák, Számelméleti függvények, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/szeptember: 1404. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az n=1 esetre az állítás szerint 1 összeg‐felbontás létezik. Viszont 1-et nem lehet felbontani természetes számokra. Ez azt mutatja, hogy az egytagú összeget, magát az n számot is előállításnak kell tekintenünk, pl. n=2 összes előállításainak a száma úgy lesz 22-1=2, ha ezeket vesszük: 1+1 és 2.
Tüntessük fel a számegyenesen a 0-t és az első n természetes számot. Az n szám minden szóban forgó előállításának megfelel a kijelölt pontok közül egy olyan kiválasztás, amely tartalmazza a 0-t, az n-t és a többi n-1 pont közül tetszés szerintieket (akár mindet, akár esetleg egyet sem). Megfordítva, minden ilyen kiválasztásból leolvasható n-nek egy a követelményt kielégítő előállítása. Pl. az 1-es és az n-1-es osztáspont kiválasztása (a 0-n és n-en kívül) különbözőnek számít, mihelyt n>2, mert az 1+(n-1) és az (n-1)+1 felbontásokat különbözőknek tekintjük.
Így azt kell meghatároznunk, hányféleképpen lehet az 1, 2, ..., n-1 pontból tetszés szerinti számút osztópontnak venni. Egy‐egy kiválasztást úgy adhatunk meg, hogy az 1-es, 2-es, ..., n-1-es ponthoz rendre csillagot, ill. mínusz jelet írunk, aszerint, hogy kiválasztottuk-e osztópontnak vagy nem. Így minden pontban 2 lehetőségünk van, összesen tehát 2n-1, mert a megjelölések egymástól függetlenek, a lehetőségek száma lépésről lépésre megkétszereződik. Eszerint a szóban forgó előállítások száma valóban 2n-1.
Pl. n=3 és 4 esetén a 2, ill. 3 belső pont megjelölésének lehetőségei:

*,*;*,-;-,*;-,-;*,*,*;*,*,-;*,-,*;*,-,-;-,*,*;-,*,-;-,-,*;-,-,-,
és az utóbbi esetben a megfelelő előállítások tagjai:
1,1,1,1;1,1,2;1,2,1;1,3;2,1,1;2,2;3,1;4.
Belső Béla (Győr, Benedek‐rendi Czuczor Gergely g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés. A meggondolást továbbfejlesztve külön‐külön megszámlálhatjuk, hány felbontás 1-tagú, hány 2-tagú, ..., hány n-tagú. n tagú az, amelyben minden belső pont * jelet kapott, 1 tagú a csupa mínusz‐jeles, ilyen felbontás tehát 1‐1 van. 2-tagúak azok, amelyekben egyetlen helyen áll *, számuk nyilvánvalóan n-1, ugyanennyi az n-1 tagúaké is, amelyekben egyetlen helyen áll mínuszjel. A k tagúak száma (ahol 1kn) az 1362. feladatban1 alkalmazott meggondoláshoz hasonlóan
(n-1)(n-2)...(n-k)k(k-1)...21.(1)

II. megoldás. Jelöljük az n szám szóba jövő előállításainak számát f(n)-nel. Az I. megoldásban láttuk, hogy f(1)=1=20, és f(2)=2=21. Elég még megmutatnunk, hogy a számot eggyel növelve a felbontások száma megkétszereződik: f(n+1)=2f(n). Ebből f(n)=2n-1, a feladat állítása nyilvánvalóan következik.
Gondoljuk magunk elé az n szám összes szóban forgó előállításait. Ezek mindegyikéből két módon képezünk egy‐egy előállítást az n+1 számra:
α mód: az utolsó tagot 1-gyel növeljük,
β mód: az előállítás végére egy +1-es új tagot csatolunk.
Megmutatjuk, hogy az n szám két különböző előállításából, E1-ből és E2-ből az n+1 számra képezett E1α, E1β, E2α, E2β előállítások mind különbözők, így n+1 előállításainak száma legalább 2-szer akkora, mint n előállításaié, vagyis f(n+1) nem kisebb 2f(n)-nél.
E1α és E2α különbözők, mert ha azonosak volnának, akkor az utolsó tagjuknak 1-gyel ‐ 1-gyel való csökkentésével az n számra kapnánk két azonos előállítást. Ugyanígy E1β és E2β is különbözők. Végül nem lehet azonos Eiα és Ejβ sem ‐ ahol i is, j is az 1 és 2 indexek bármelyike ‐, mert az utóbbinak utolsó tagja 1, az előbbié pedig legalább 2.
Másrészt nincs n+1-nek olyan előállítása, amelyet a fenti módon ne kaptunk volna meg. Mert ha n+1 egy megfelelő előállításának, F-nek, utolsó tagja nagyobb 1-nél, akkor abból 1-et levonva, ha pedig az utolsó tag 1, akkor azt elhagyva n-re kapunk egy összeg‐előállítást, ezt a feltevés szerint fent felhasználtuk, és így belőle az α, ill. β módon eljutottunk F-hez. Így f(n+1) nem is nagyobb 2f(n)-nél, tehát egyenlő vele. ‐ Ezzel a bizonyítást befejeztük.
 
Bárány Imre (Budapest‐Mátyásföld, Corvin M. g. IV. o. t.)

 
III. megoldás. Ismét az f(n+1)=2f(n) egyenlőséget bizonyítjuk be. Csoportosítsuk az n+1 szám felbontásait első tagjuk értéke szerint. Az n taggal kezdődő felbontások száma f(n+1-a), ahányféleképpen az a-t n+1-re kiegészítő n+1-a számot előállíthatjuk. Végigmenve a szóba jövő a=1, 2, ..., n, n+1 értékeken, minden felbontást egyszer és csak egyszer veszünk számba, ezért
f(n+1)=f(n)+f(n-1)+...+f(1)+1,
az utolsó tag azt fejezi ki, hogy n+1-nek 1 egytagú felbontása is van.
Ugyanígy adódik n helyén n-1-et véve az
f(n)=f(n-1)+f(n-2)+...+f(1)+1
egyenlőség. Ezt az előbbiből kivonva
f(n+1)-f(n)=f(n),vagyisf(n+1)=2f(n).
Csirmaz László (Budapest, I. István g. I. o. t.)


1Lásd K. M. L. 31 (1965) 73. o. ‐ Az ilyen alakú kifejezésekről bővebbet olvashat az érdeklődő pl. a következő helyen: Kürschák J.‐Hajós Gy.‐Neukomm Gy.‐Surányi J.: Matematikai Versenytételek I. rész 3. kiadás, Tankönyvkiadó, Bp., 1964. 26‐28. o.