Feladat: 1398. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Baranyai Zs. ,  Deák J. ,  Domokos L. ,  Domokos Zsuzsanna ,  Elekes Gy. ,  Forgács P. ,  Malina J. ,  Márki László ,  Surányi László ,  Szász A. ,  Szemkeő Judit 
Füzet: 1966/október, 52 - 54. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/május: 1398. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Csak azt kell bizonyítanunk, hogy az A'BAB' törött vonal 3 egyenlő szakaszból áll.

 
 

Egészítsük ki az A'CB' háromszöget A'CB'E' paralelogrammává (1. ábra). Az e egyenes átmegy E'-n és felezi az A'E'B'=γ szöget, mert B'E'=CA'=p=q-(q-p)=CB'-CE=B'E, az EB'E' háromszög egyenlő szárú, B'EE' szöge egyenlő a B'-nél levő γ külső szög felével, tehát EE' azonos e-vel. Így az 1399. feladatban bebizonyított tételt a CB'E'A' paralelogrammára, E'-ból induló e szögfelezőjének I pontjára és a B'I, A'I egyenessel kimetszett A, B pontra alkalmazva B'A=A'B.
Ha AB<A'B=AB' volna, akkor az AA'B és AB'B háromszögben
AA'B<A'ABésAB'B<ABB'.
A háromszögek A-nál, ill. B-nél levő külső szögére
BAC=AB'B+ABB'<2ABB'ésABC=AA'B+A'AB<2A'AB.
Így egyrészt az ABI háromszögből, mivel AIB=A'IB'=90+γ/2,
ABB'+A'AB=180-AIB=90-γ/2,
másrészt az ABC háromszöget véve figyelembe
ABB'+A'AB>12(BAC+ABC)=12(180-ACB)==90-γ/2.


A két összefüggés egymásnak ellentmond. ‐ Hasonlóan lehetetlenség következik az AB>A'B feltételből is, csak a ,,<'' és ,,>'' jel mindenütt felcserélődik. Így kell, hogy AB=A'B=AB' legyen, és ezt akartuk bizonyítani.
 
 
2. ábra
 

II. megoldás (az 1399. feladat felhasználása nélkül). Az előző megoldás záró meggondolásának eredményét így fogalmazhatjuk: ha ABA'B és ABAB', akkor itt csak az egyenlőség jele állhat mindkét helyen, hasonlóan akkor is, ha mindkét helyen a ,,'' jel áll. Meg kell még vizsgálnunk, nem állhat-e fenn A'BABAB' vagy A'BABAB' úgy, hogy ne mind a két helyen az egyenlőség jele legyen érvényes. Mérjük rá BA'-re a BA*=BA és AB'-re az AB*=AB távolságot (2. ábra). Első esetben AA* a BAA' szögtartományban, BB* az A'BB' szögtartományban van, tehát I* metszéspontjuk az A'BI háromszögben van. Másrészt, ha nem áll mindkét helyen egyenlőség, akkor CB*-CA*>CB'-CA'=CE, tehát ezt mérve a CB' egyenesre egy E-n túli E* pontba jutunk. Ebből húzva párhuzamost az EI=e egyenessel, azt e elválasztja az A'BI háromszögtől. Ez azonban nem lehet, mert a cikk elemzése szerint I* az e*-on van.
Hasonlóan a második esetben AA* az A'AB' szögtartományban van, BB* az ABB' tartományban, tehát I* az AIB' háromszögben van, ha viszont nem áll mind a két helyen egyenlőség, akkor CB*-CA*<CB'-CA'=CE, s így E* a CE szakaszra vagy a CA' szárra esik, s így e ismét elválasztja e*-ot és I*-ot, ami nem lehetséges. Kell tehát, hogy A'B=BA=AB' álljon.
 
 Surányi László (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn.)