Feladat: 1397. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh K. ,  Domokos Zsuzsanna ,  Elekes Gy. ,  Korchmáros G. ,  Márki L. ,  Surányi L. ,  Székely G. ,  Szörényi M. 
Füzet: 1966/április, 157 - 159. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságvonal, Magasságpont, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/május: 1397. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Ismeretes*, hogy minden háromszög M magasságpontjának bármelyik oldalra való tükörképe a háromszög köré írt körön van. M-et pl. a BC oldalra való tükörképével összekötő egyenes merőleges az oldalra, ezért azonos az AM magasság egyenesével, tehát a tükörkép a feladat előírása szerinti A2 pont, és A1A2 és MA1 egyenlők és egyirányúak.

 
 
1. ábra
 

Hegyesszögű háromszög magasságpontja a háromszög belsejében van, így a pontok sorrendje a mondott magasságvonalon A, M, A1, A2 (1. ábra), ezért (1) bal oldalának első tagja az alábbiak szerint alakítható:
AA2AA1=AA1+A1A2AA1=1+MA1AA1=1+BCMA1BCAA1=1+BCMBCA,(2)
az utolsó törtben a BCM és BCA háromszög területeinek aránya áll, a területeket ugyanúgy jelöltük, mint magukat a háromszögeket.
 

 
 
 

(1) további két tagját hasonlóan alakítva a három tört nevezője közös, számlálóik összege a háromszög területe, így valóban
AA2AA1+BB2BB1+CC2CC1=3+BCM+CAM+ABMABC=3+1=4.

II. Ha az A csúcsnál derékszög van, akkor ide esik a B1, C1 magasságtalppont, egyszersmind B2 és C2 is, így (1) második és harmadik tagja 1; másrészt a BC oldal ‐ mint átfogó ‐ a körülírt körnek átmérője, tehát A2 az A csúcs tükörképe, AA2=2AA1, tehát (1) első tagja 2. Eszerint (1) változatlanul érvényes.
 
III. Ha A-nál tompaszög van (24. ábrák), akkor (1) első tagja tetszés szerinti nagy értéket felvehet, ezért az állítás nem lehet igaz változatlanul. Megmutatjuk, hogy az állítás úgy marad helyes, ha alakján nem változtatunk, de a szakaszokat iránnyal együtt értjük, azaz ‐ mint a hegyesszögű háromszög esetében ‐ a hányadosokat akkor vesszük pozitívnak, ha a számlálóbeli szakasz egyirányú a nevezőbelivel; ha pedig azzal ellentétes irányú, akkor a hányados negatív. Ha viszont irányítást nem veszünk figyelembe, akkor tompaszögű háromszög esetében (1) bal oldaláról semmi határozottat nem állíthatunk.
Feltevésünk szerint az A1 magasságtalppont a BC oldalszakaszon van, vagyis a körülírt kör belsejében, a B1 és C1 talppontok viszont a CA, ill. BA oldal A-n túli meghosszabbításán, a körön kívül. M is a körön kívül van, AA1-nek a csúcson túli, BB1-nek és CC1-nek pedig a talpponton túli meghosszabbításán. Így a számláló az (1)-beli első hányadosban mindig egyirányú a nevezővel, a (2) átalakítás most is érvényes. A 2. és 3. hányadosban viszont az irányok lehetnek egyezők is, ellentétesek is, és lehet a számláló 0 is.
Ha BB2 egyező irányú BB1-gyel, akkor a pontok sorrendje: B, B2 (a körön), B1 (a körön kívül), M (2. és 3. ábra); így
BB2=BB1-B2B1=BB1-B1M.
Ellentétes irányítás esetén pedig B2, B, B1, M a sorrend (4. ábra), és
BB2=-B2B=-(B2B1-BB1)=BB1-B2B1=BB1-B1M,
vagyis a két kifejezés alakra nézve ugyanaz. Hasonlóan adódik mindegyik lehetőség esetére CC2=CC1-C1M. Ezek szerint
BB2BB1=1-B1MBB1=1-ACB1MACBB1=1-ACMACB,CC2CC1=1-ABMABC,
és (1) bal oldala így alakul
3+BCM-ACM-ABMABC.

Az A csúcs a BCM háromszög belsejében van, ezért a számláló egyenlő az ABC háromszög területével, és így a hányados 1, a kifejezés értéke 4. Ezt akartuk bizonyítani.
 
 Domokos Zsuzsanna (Makó, József A. G. III. o. t.)
 

Megjegyzés. Az irányok (előjelek) figyelembevételének szükségességére más oldalról jövünk rá, ha az állítást trigonometriai és goniometriai úton bizonyítjuk. Egységnek véve a körülírt kör AA' átmérőjét, a szögek szokásos jelölésével az AA1C és AA'C derékszögű háromszögekből (1. ábra):
AA1=ACsinγ=AA'sinβsinγ=sinβsinγ,(3)mertAA'C=ABC=β.Másrészt azAA'A2derékszögű háromszögbenAA'A2=ABA2=ABC+CBA2=ABC+CAA2==β+(90-γ)=90-(γ-β),és ígyAA2=AA'sinAA'A2=cos(γ-β).(4)


Ezeket és az (1)-beli további szakaszokra adódó hasonló kifejezéseket (1) bal oldalába helyettesítve azonos átalakítások útján adódik az állítás helyessége.
Mármost (3) és a belőle a betűk ciklikus felcserélésével adódó BB1=sinγsinα, CC1=sinαsinβ kifejezések minden háromszögben pozitívok, viszont (4) és a BB2=cos(α-γ), CC2=cos(β-α)=cos(α-β) jobb oldala lehet negatív is, amennyiben pl. a α-γ, ill. α-β tompaszög (3. és 4. ábra).

*Lásd pl. az 1272. feladat II. megoldásában, K.M.L. 29 (1964) 26. o.