Feladat: 1392. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh K. ,  Bárány L. ,  Deák J. ,  Domokos László ,  Elekes Gy. ,  Herényi I. ,  Juhász F. ,  Lamm P. ,  Lévai F. ,  Márki László ,  Surányi László ,  Szörényi M. ,  Telegdi L. 
Füzet: 1966/október, 50 - 52. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlyvonal, Magasságvonal, Beírt kör, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/április: 1392. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen az ABC=H háromszögben az AA0=ma magasság, az AF=sa súlyvonal és a k beírt kör ϱ sugara adott; ennek BC-vel párhuzamos érintője H-ból hozzá hasonló AB'C'=H' háromszöget metsz ki, amelynek k a B'C' oldalhoz hozzáírt köre. H-nak BC-hez írt ka külső érintő körét érintse BC E2-ben, k-t E1-ben, továbbá B'C' k-t E'2-ben. Mivel A a H és H' hasonlósági pontja, így A, E2', E2 egy egyenesen van, másrészt E1E2'BC. Ismeretes, hogy a BC oldal F felezőpontja E1E2-t is felezi. E2E2' felezőpontját D-vel jelölve az E1E2E2' háromszög DF középvonala merőleges BC-re és ϱ hosszúságú, E1E2-vel párhuzamos d középvonala pedig E1E2'-t felezőpontjában, O-ban metszi, ami k középpontja (1. ábra).
Ebből a következő szerkesztés adódik: Egy ma hosszúságú AA0 szakaszra A0 pontjában állított a merőlegesből A körüli sa sugarú körívvel kimetsszük F-et. Az itt a-ra állított merőlegesre rámérjük az A-t tartalmazó oldalon az FD=ϱ távolságot; megszerkesztjük AD és a metszéspontjának, E2-nek F-re vonatkozó E1 tükörképét és felmérjük a-ra merőlegesen az A-t tartalmazó oldalon az E1O=ϱ távolságot. Az O körüli ϱ sugarú k körhöz A-ból húzott érintők metszik ki a-ból B-t és C-t.
A szerkesztés helyességéhez annyit kell belátnunk, hogy F a BC szakasz felezőpontja. Az E1O és E2D egyenesek E2' metszéspontja k-nak E1-gyel átellenes pontja, mert FD=ϱ az E1E2E2' háromszög középvonala. Meghúzva E2'-ben k-nak B'C' érintőjét, k az AB'C' háromszög B'C'-höz hozzáírt köre, s így E2 az ABC háromszög BC-hez hozzáírt körének érintési pontja, tehát az imént felhasznált tétel szerint E1E2-nek F középpontja BC-t is felezi.

 
 

Megjegyzés. Némi számolás alapján O-t kimetszhetjük d-ből a BAC szög felezőjével is, kitűzve ennek az a-ra F-ben állított merőlegesen levő G pontját. G felezi az OE1OaE2 trapéz OOa átlóját, és így FG=(ϱa-ϱ)/2, ill. a H és H' hasonlóságából adódó ϱa=ϱma/(ma-2ϱ) kifejezés alapján FG=ϱ2/(ma-2ϱ). G az a-nak A-t nem tartalmazó partján van, mert ϱa>ϱ (lásd a szerkesztést az 1. ábrán, AA0 bal oldalán).
 
 A kitűző
 
II. megoldás (vázlat). A háromszög területének két kifejezéséből, a szokásos és a fentebbi, valamint A0F=q jelölésekkel, bc előírásával
2t=ama=(a+b+c)ϱ,b+c=pa,aholp=(ma-ϱ)/ϱ,(1)
adatainkból előállítható arányszám. Másrészt az AA0C és AA0B derékszögű háromszögekből kellő rendezéssel és (1) figyelembevételével
ma2=b2-(q+a/2)2=c2-(q-a/2)2,b2-c2=2aq,b-c=2aq/(b+c)=2q/p=2qϱ/(ma-ϱ)=2ϱsa2-ma2/(ma-ϱ),


ez az adatokból, pl. negyedik arányos szakaszként, megszerkeszthető.
Mármost b-c=CA-BA=CE1-BE1=BE2-BE1=E1E2. Eszerint E1-et megadja a fenti AA0F háromszöghöz az F-ből A0 irányában fölmér (b-c)/2=ϱq/(ma-ϱ)=ϱA0F/(ma-ϱ) szakasz végpontja (2. ábra), ebből k megszerkeszthető.
 
 Surányi László (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn.)
 
 
3. ábra
 

 
III. megoldás (vázlat). Az A0AF derékszögű háromszöget megszerkesztjük, mint az I. megoldásban, majd a keresetthez helyzetre is hasonló A*B*C* háromszöget szerkesztünk. Tetszés szerint kijelölünk A0F-en egy F-re szimmetrikus B*C* szakaszt (3. ábra). A*-ra (1) szerint A*B*+A*C*=B*C*p=u*, ami az adatokból megszerkeszthető. A C*A* szakasz meghosszabbítására felmérve az A*B1=A*B* szakaszt, B1 a C* középpontú, u* sugarú k1 kör és az A* középpontú, A*B* sugarú k2 kör érintkezési pontja. k1 megszerkeszthető, k2 átmegy B*-nak az A*F egyenesre vonatkozó B2 tükörképén is, ami megszerkeszthető. Így a feladatot visszavezettük a k1 kört érintő és a B* és B2 ponton átmenő kör középpontjának megszerkesztésére. Ennek egy megoldása szerepel a 768. gyakorlat II. megoldásában.1
A*-ot ismerve, B-t és C-t az A-n át A*B*-gal és A*C*-gal párhuzamosan húzott egyenes metszi ki a B*C* egyenesből.
 
 Domokos László (Tatabánya, Árpád Gimn.)
 
 

Megjegyzés. A* az AF egyenes metszéspontja a B*, C* fókuszú, u* nagytengelyű ellipszissel, s így megszerkeszthető az ellipszis és főköre közti (derékszögű) affinitás alapján is.2 A szerkesztést a 4. ábra mutatja.
 
 Márki László (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn.)
1K. M. L. 26 (1963) 138. o.

2Lásd Lőrincz Pál: Ábrázoló geometria a gimn. IV. o. számára, 6. kiadás, Tankönyvkiadó, Bp., 1962, 43‐47. o.; vagy Vigassy Lajos: Geometriai transzformációk, Tankönyvkiadó, Bp. 1963, 47‐50. o.