Feladat: 1391. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Babai L. ,  Balogh K. ,  Bárány I. ,  Deák J. ,  Domokos L. ,  Domokos Zsuzsanna ,  Forgács P. ,  Füvesi István ,  Gáspár A. ,  Herényi I. ,  Juhász F. ,  Kele A. ,  Kiss Á. ,  Lévai F. ,  Nagy Klára ,  Sükösd Cs. ,  Szalay M. ,  Szántó O. ,  Szemkeő Judit ,  Szőke P. ,  Szörényi Miklós ,  Takács J. 
Füzet: 1967/január, 5 - 7. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenes körhengerek, Terület, felszín, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/április: 1391. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Jelöljük a merőleges és ferde metszősíkot S-sel és S*-gal,. (1. ábra), metszésvonalukat e-vel, az S-ben levő körmetszetet k-val, középpontját O-val. A leghosszabb és legrövidebb alkotó k-nak az e-től legtávolabbi C és e-hez legközelebbi D pontjában S-re emelt merőlegesnek S*-ig terjedő CC*, DD* szakasza, mert ha a pont az S síkban mozog, ennek a merőleges szakasznak a hossza e-től távolodva nő. CD a k kör e-re merőleges átmérője.

 
 
1. ábra
 

A palástot az előírt módon kiterítve k egy (2πr-hosszúságú) DD' egyenesszakasszá terül ki. Kézenfekvő, és a követelménynek megfelel, ha a tetszés szerinti AA* alkotót (a kiterített palást DD'-re merőleges metszetét) a DD'-n levő A végpontjának D-től mért i távolságával fejezzük ki. A síkba terítést végezhetjük úgy, hogy ez k D-től pozitív irányban A-ig menő ívének a kiterítésével keletkezzék. Legyen a megfelelő DOA=α(0α2π). Ekkor i=rα.
Legyen A és A* vetülete a CD, ill. C*D* szakaszon A1, ill. A1*. A1, C, D, A1*, C*, D* egy síkban vannak, a CC*, DD* párhuzamosok meghatározta síkban, továbbá A1A1*=AA*, mert AA1A1*A* paralelogramma (téglalap), ugyanis az S síkban AA1CDe, így AA1e, hasonlóan az S* síkban A*A1*C*D*e, így A*A1*e, tehát AA1A*A1*. Az AA*, A1A1* oldalak is párhuzamosak, mert merőlegesek S-re, az utóbbi azért, mert az A, A1, A* és A1*-ot tartalmazó sík metszésvonala a C, C*, D, D*-ot tartalmazó síkkal, és ezek merőlegesek S-re, miután tartalmazzák az S-re merőleges AA* ill. CC* egyenest.
Messe a D*-ból CD-vel párhuzamosan húzott egyenes A1A1*-ot D1-ben, CC*-ot D2-ben. A C*D*D2 és A1*D*D1 hasonló háromszögekből
D1A1*D2C*=D*D1D*D2=r-OA12r=1-cosα2.
(Eredményünk akkor is helyes, ha D*D1>r), másrészt
D1A1*D2C*=A1A1*-dc-d=AA*-dc-d.
Innen a keresett összefüggés, α-t i-vel fejezve ki
AA*==c-d2(1-cosir)+d=c+d2-c-d2cosir(0i2πr).

Eszerint a palást görbe határvonala a z=cosi függvény képéből áll elő úgy, hogy ezt az i-tengely irányában r-szeresére, a z-tengely irányában -(c-d)/2-szeresére nyújtjuk (vagyis (c-d)/2-szeresére nyújtjuk és tükrözzük az i-tengelyre), végül a z-tengely irányában (c+d)/2 szakasszal eltoljuk.
 
 
2. ábra

 
 
3. ábra
 

A hengerpalást felszínének meghatározásához belátjuk a következőt. Legyen E1E2 a k kör e-vel párhuzamos átmérője (3. ábra), E1E1*, E2E2* a végpontjain átmenő alkotók S*-ig terjedő szakaszai (E1E1*=E2E2*). Ekkor a csődarabot E1*E2* -on át S-sel párhuzamos síkkal elvágva, és a sík feletti részt E1*E2* körül 180-kal elforgatva a csődarabot egyenes körhenger-palásttá lehet átalakítani.
Valóban, ha A és B a k E1E2-re szimmetrikus pontjai, és AA*, BB* a rajtuk átmenő alkotószakaszok, akkor A* és B* is egymás tükörképei E1*E2* -ra, tehát összekötő szakaszuk felezőpontja E1*E2* -on van. Mivel ez az egyenes párhuzamos e-vel, s így az S síkkal is, így AA*+BB*=2E1E1*. Így az említett elmetszés és átforgatás után valóban minden alkotószakasz egyenlő hosszúvá válik. Mivel C és D is E1E2-re szimmetrikus, így a keletkező egyenes körhenger magassága
12(CC*+DD*)=c+d2,
és a hengerpalást felszíne πr(c+d).
b) A 2. ábra szerinti könyökcsövek 6, ill. 8 olyan egybevágó darabra bonthatók fel, amilyeneknek a felszínét fent számítottuk. A jelölt szögek nagysága β=90/6=15, ill. γ=11,25. A fenti képletben c+d a csődarab trapéz alakú vetülete középvonalának 2-szerese, és az első középvonal e-vel derékszögű háromszöget alkot, tehát a könyökcsövek felszíne:
12πretg1510,1re,ill.
16πretg11,2510,0re.

Szörényi Miklós (Pécs, Széchenyi I. G.)

Füvesi István (Hódmezővásárhely, Bethlen G. G.)

 

Megjegyzés. Meghatározható a palást felszíne azon keresztül is, hogy ha a kiterített palástot a DD' határának E1 első és E2 harmadik negyedelő pontjában emelt merőlegesek E1*,E2* végpontjain átmenő egyenessel elmetsszük, az egyenes feletti darabot a CC* egyenessel kettévágjuk, és a részeket E1*, ill. E2* körül 180-kal DE1, ill. E2D' szakasz fölé forgatjuk. Ekkor téglalapot kapunk. Valóban, pl. két az E1-re szimmetrikus A és B pontban húzott ordináta összege
c+d2-c-d2cosπr/2-i1r+c+d2-c-d2cosπr/2+i1r=
=(c+d)-c-d2[cos(π2-i1r)+cos(π2+i1r)]=c+d.
(0i1<πr2).