Feladat: 1388. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Arányi P. ,  Bárány I. ,  Darvas Gy. ,  Deák J. ,  Domokos L. ,  Domokos Zsuzsanna ,  Elekes Gy. ,  Fodor Magdolna ,  Gellért J. ,  Herényi I. ,  Hoffer Anna ,  Höss Rozália ,  Jakab M. ,  Juhász F. ,  Kalmár I. ,  Karsai Kornélia ,  Kiss Árpád ,  Kósa M. ,  Külvári I. ,  Lábadi A. ,  Lamm P. ,  Lévai F. ,  Márki L. ,  Nagy Klára ,  Sarkadi Nagy I. ,  Steiner Gy. ,  Surányi L. ,  Sükösd Cs. ,  Szabó I. ,  Szalay M. ,  Szász A. ,  Szeidl L. ,  Szőke P. ,  Szörényi M. ,  Tóth Teréz ,  Vermes D. 
Füzet: 1966/április, 152 - 154. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Harmadfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Kör egyenlete, Parabola egyenlete, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/április: 1388. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az előírt kör K középpontjának koordinátái K(p,q). Ezek ismerete elegendő a kör megrajzolásához, mert a körnek át kell mennie az O origón, hiszen az x=0, y=0 értékpár kielégíti az egyenletet.
A parabolának és a körnek legfeljebb 4 közös pontja lehet. Ugyanis a két egyenletből y-t kiküszöbölve 4-edfokú egyenletet kapunk:

k2x4+(1-2kq)x2-2px=0,(1)


így legfeljebb 4 valós szám szerepelhet közös pont abszcisszájaként, és a parabolának minden abszcisszán csak egy pontja van. Egy közös pontjuk az origó, további közös pontjaik abszcisszái azt az egyenletet elégítik ki, amelyet (1)-ből az ismert x=0 gyökhöz tartozó x gyöktényező leválasztásával kapunk:
k2x3+(1-2kq)x-2p=0.
Itt k0 ‐ különben parabola helyett az y=0 egyenessel állnánk szemben ‐, ezért az egyenlet ekvivalens az alábbival:
x3+1-2kqk2x-2pk2=0.(2)
 
 

A parabolának és a körnek az origótól különböző metszéspontjaihoz tartozó abszcisszák adják meg az
x3+ax+b=0(3)
egyenlet gyökeit ‐ azaz minden valós gyökét ‐, ha (2) ekvivalens (3)-mal, vagyis ha további két együtthatójuk rendre egyenlő:
1-2kqk2=a,-2pk2=b,és innenp=-k22b,q=12k-k2a.(4)

Ezek szerint a (3) egyenlet valós gyökeit leolvashatjuk, mint az adott y=kx2 parabola és a (4) kifejezésekkel meghatározott K (p,q) középpontú, KO sugarú kör közös pontjainak abszisszáit. Pl. k=1-et választva a
K(-b2,1-a2)
középpont körüli, O-n átmenő körrel kell metszenünk a normálparabolát.
Az ábrán a 4x3-13x-6=0 egyenlet megoldása látható, itt p=3/4, q=17/8, továbbá x1=-3/2, x2=-1/2, x3=2.
 
Recski András (Budapest, Bolyai J. g. III. o. t.)
 

Megjegyzés. Kézenfekvő, hogy a harmadfokú egyenlet grafikus megoldásában a p,q koordinátákat is grafikusan állítsuk elő. Erre valók (továbbra is k=1 esetében) az ábra segédegyenesei, melyeknek egyenlete
x=-y2,ill.y=1-x2.
Az elsőnek y=b ordinátájú S1 pontjához x=-b/2=p abszcissza tartozik, tehát K=S1 segédponton átmenő, az Y-tengellyel párhuzamos egyenesen lesz. A második segédegyenes x=a abszcisszájú S2 pontjához tartozó ordináta y=(1-a)/2=q, tehát K-t a legutóbbi egyenesből az S2-n átmenő, az X-tengellyel párhuzamos egyenes metszi ki.