Feladat: 1362. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kalmár István ,  Újvári István ,  Váradi Katalin 
Füzet: 1965/október, 73 - 74. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikai leszámolási problémák, Variációk, Totó, Számsorozatok, Eloszlások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/január: 1362. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Eljárást adunk egy adott totóeredményhez a k-találatos tippek előállítására és számuk meghatározására. Először minden lehetséges módon kiválasztunk k mérkőzést a totószelvény 1.‐13. sorai közül, ezekre a helyes eredményt írjuk be, majd a többi 13-k helyre minden lehetséges módon a helynek megfelelően a 2 hibás tipp valamelyikét, pl. 1-et vagy 2-t az olyan sorokba, ahol × hozott volna találatot.
Gondoljuk, hogy a helyes eredménnyel kitöltendő k sor sorszámait egy zsákból húzzuk ki, amely külön cédulákon tartalmazza a sorszámokat. Az első, a második, a harmadik kihúzott cédulát rendre 13, 12, ill. 11-féleképpen választhatjuk aszerint, hogy még hány cédula van a zsákban, és így tovább, a k-adikat (14-k)-féleképpen. Az így adódott 131211...(14-k)-féle összeválogatás azonban nem mind különböző, ugyanazokat a sorszámokat különböző sorrendekben is megkapjuk, ez pedig a tippben nem lényeges.
Gondoljuk, hogy a már kihúzott k cédulát ismét (egy üres) zsákba tesszük, és az onnan történt kihúzás sorrendjében írjuk be a helyes találatokat a tippbe. Az előző meggondolás mintájára adódik, hogy ez k(k-1)(k-2)...1-féleképpen történhet (az utolsó tényező 1), minden különböző k-tagú tipp-rész esetében ennyi a nem lényegesen különböző összeválogatások száma. Így a lényegesen különböző k-tagú soregyüttesek keresett száma a két szorzat hányadosa.
Továbbfejlesztve ezeket a tipp-részeket, és figyelembe véve az első hibásan kitöltendő sor 2-féle lehetőségét, a folytatások száma 2-szerese a talált hányadosnak, majd a 2-vel való szorzás mindannyiszor ismétlődik, ahányszor egy további elhibázandó sort veszünk figyelembe. Mindezek szerint a k-találatos szelvények száma

Tk=131211...(14-k)k(k-1)(k-2)...1213-k.(1)
(Úgy beszéltünk, mintha k>3 volna; könnyű belátni azonban, hogy eredményünk a kisebb k értékekre is érvényes.)
b) Hasonlítsuk most össze nagyság szempontjából az egymás utáni Tk+1 és Tk számokat. Ehhez kiszámításuk nélkül megkaphatjuk hányadosukat, és aszerint áll Tk+1Tk, hogy a hányados nagyobb 1-nél, vagy kisebb nála.
Tk+1 számlálója is, nevezője is Tk-éhoz képest 1-gyel több tényezőt tartalmaz, a hatvány viszont 1-gyel kevesebbet. Egyszerűsítéssel
Tk+1Tk=13-kk+112.(2)
Mármost
13-k2k+21,hak113(és k+1>0),
így T0<T1<T2<T3<T4>T5>T6>...>T13, vagyis a 4-találatos csoportba kerül a legtöbb tipp.
 
 Ujvári István (Budapest, Fazekas M. Gyak. g. II. o. t.)
 
Megjegyzések. 1. A (2) eredményt az (1) előállítása nélkül is megkaphatjuk. Képezzük a k+1 találatos tippek Tk+1 számát a k találatosak Tk számából. Egy kiszemelt hibásan tippelt mérkőzés szempontjából a k találatos tippek Tk/2 olyan párba kapcsolhatók, amelyek tagjai csak a kiszemelt mérkőzés tippjében különböznek. Minden ilyen párból a kiszemelt tippet kijavítva egyetlen k+1-es találatot kapunk. Minden k találatos tippet 13-k hibás helyen lehet javítani, viszont minden k+1 találatos tippet ismételten, k+1-szer kapunk meg aszerint, hogy melyik találata keletkezett ilyen javítással, ezért
Tk+1=Tk213-kk+1,
ami azonos (2)-vel.
 
 Kalmár István (Debrecen, Fazekas M. g. III. o. t.)
 
2. A totószelvényre 13 helyett N=3n+2 mérkőzést felvéve az n és n+1 találatos tippek száma egyenlő, és minden más találatszám kevesebb tippen adódik. Más alakú N-ek esetén legtöbb tipp ott van, ahol a találatok száma az (N+1)/3 tört egész része.
 
 Váradi Katalin (Budapest, Ságvári E. gyak. g. I. o. t.)