Feladat: 1357. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Sebő Imre ,  Tóth Teréz 
Füzet: 1965/december, 206 - 207. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Magasságvonal, Hozzáírt körök, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/december: 1357. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen az adott ϱa, ill. ϱb az ABCΔ BC, ill. CA oldalszakaszát és a másik 2‐2 oldal meghosszabbítását érintő kör sugara, továbbá adott az AB oldalhoz tartozó mc magasság. Legyen a két kör középpontja Oa, ill. Ob, és érintési pontjuk a BC oldalegyenesen A', ill. A''.

 
 

COa és COb felezi a háromszög C-nél levő egyik-egyik külső szögét, tehát egymás meghosszabbításába esnek. Így COaA' és CObA'' hasonló derékszögű háromszögek, ezért
COaCOb=OaA'ObA''=ϱaϱb.(1)

Messe az Ob-n átmenő, AB-vel párhuzamos egyenes a C-ből és Oa-ból AB-re bocsátott merőlegest a D, ill. E pontban. ϱa>ϱb esetén D a CC0 magasságszakaszon van. Felhasználva az ObCD és ObOaE háromszögek hasonlóságát és (1)-et
CD=CObOaObOaE=CObOaC+CObOaE=1COaCOb+1OaE,mc-ϱb=11+ϱa/ϱb(ϱa-ϱb),amibőlmc=2ϱaϱbϱa+ϱb.(2)


Ha pedig ϱa=ϱb, akkor az OaCOb egyenes párhuzamos AB-vel, és ezért mc=ϱa=ϱb, s így a (2) eredmény erre a speciális esetre is helyes.
Ezek szerint mc egyik esetben sem független az adott sugaraktól, a háromszög az adatokból nem szerkeszthető meg egyértelműen. Ha az adathármas teljesíti (2)-t (ez annyi, mintha csak két adat lenne), így végtelen sok megfelelő háromszög szerkeszthető (az AB egyenes egyik partján úgy vesszük fel a két érintő kört, hogy ne legyen közös pontjuk, a háromszög további két oldalegyenesét a két kör közös belső érintői adják). Ha pedig (2) nem teljesül, egyetlen háromszög sem tesz eleget a követelményeknek.
 
Tóth Teréz (Makó, József A. g. III. o. t.)
 

II. megoldás. Az adott sugarak és a magasság ismert módon kifejezhetők a háromszög t területével, a, b, c oldalaival és a+b+c=2s kerületének felével:
ϱa=ts-a,ϱb=ts-b,mc=2tc.
Innen egyrészt
c=2s-(a+b)=(s-a)+(s-b)=tϱa+tϱb,
másrészt c=2tmc, és a két kifejezés egyenlőségéből
1mc=12(1ϱa+1ϱb)
(tekintet nélkül a két sugár nagyságviszonyára).
Ebből ugyanaz a következtetés adódik, mint az I. megoldásban.
 
Sebő Imre (Pannonhalma, Benedek-rendi g. II. o. t.)