Feladat: 1352. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Majtényi Gábor ,  Márki László 
Füzet: 1965/október, 64 - 66. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlypont, Magasságpont, Hiperbola egyenlete, Hiperbola, mint kúpszelet, Hiperbola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/november: 1352. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Feltesszük, hogy az S súlypont és az M magasságpont különböző, mert különben a szimmetriatengely bármely S-en átmenő egyenes lehet, minden S középpontú szabályos ABC háromszög megfelel a feladat követelményeinek, tehát a mértani hely az egész sík, S kivételével.
Miután S és M a szimmetriatengelyen van, SM maga a szimmetriatengely, ezen mozog a C csúcs, az alap erre merőleges és félakkora távolságra van S-től, mint C. Válasszuk a derékszögű koordinátarendszer origójának S-et, Y tengelyének az SM egyenest, M ordinátáját 1-nek, és legyenek ezeknek megfelelően A és B koordinátái (x, y), és (-x, y). Ekkor C koordinátái (0, -2y).
A CA szár és a BM magasság merőlegesek, ez akkor és csak akkor teljesül, ha iránytangenseik szorzata -1, tehát ha x0, és

y-(-2y)x1-yx=3y(1-y)x2=-1.
Mivel x nem 0, átszorozhatunk a négyzetével és rendezhetjük az egyenletet. A mértani hely tehát azokból a pontokból áll, amelyeknek koordinátáira
3y2-3y-x2=0,x0.(1)

Egyenletünk így is írható:
3(y-12)2-x2=34,-x234+(y-12)214=1.
Eszerint A és B mértani helye az a hiperbola, az Y tengelyen levő pontjai kivételével, amelyiknek középpontja a (0, 1/2) pont ‐ vagyis az SM szakasz felezőpontja ‐, főtengelye az Y tengely ‐ más szóval az SM egyenes ‐, fő-, ill. melléktengelye felének hossza (a=) 1/2, ill. (b=) 3/2, ezért csúcsai S és M (ezek nem tartoznak a mértani helyhez), fókuszainak távolsága a középponttól 1(ti. a2+b2 négyzetgyöke), másrészt aszimptotái a főtengellyel 60-os szöget zárnak be.
Meg kell azonban jegyezni, hogy az SM egyenesen végigfutó C pontnak nem minden helyzetéhez tartozik háromszög. (1)-ből x2=3y(y-1) negatív, ha 0<y<1, másrészt a fent kizárt x=0 esetben (és csak ekkor) y=0,1. Eszerint C ordinátájára vagy -2y>0, vagy -2y<-2, tehát míg C az ábra SE szakaszán halad végig, nem jön létre háromszög.
 
 Majtényi Gábor (Pannonhalma, Benedek-rendi g. IV. o. t.)
 

II. megoldás. A mértani helyet megállapíthatjuk koordináta geometria felhasználása nélkül is, ha már elég sok pont megszerkesztése után kialakult, hogy milyen görbét várhatunk megoldásul.
Jegyezzük meg először is, hogy az S súlyponttal és M magasságponttal együtt a háromszög köré írt kör K középpontja is közös a szóban forgó egyenlő szárú háromszögekben. K-t ugyanis megkaphatjuk pl. mint a BC oldalra A1 felezőpontjában emelt merőlegesnek az SM egyenessel való metszéspontját. Ekkor azonban az ASM és A1SK hasonló háromszögekből SK/SM=SA1/SA=1/2, SK=SM/2, és S a K és M pontok közt van, miután A-t és A1-et is elválasztja1. Eszerint C egy bizonyos helyzetéhez tartozó A, B pontpár csak a K körül KC sugárral írt körön kereshető. Másrészt AB-nek D felezőpontja CS-nek S-en túli meghosszabbításán CD=3CS/2 távolságra van, A és B pedig a D-ben SM-re állított merőlegesen. Ezek szerint A és B a merőlegesnek a fenti körrel való metszéspontjai.
 
 
Egy K közepű kör kétszer metszi SM-t, ezért egy ilyen kört ‐ ha KC>KM ‐ egy csapásra két A, B pontpár szerkesztésében használhatunk fel. (KS<KC<KM esetén csak egyik C helyzethez kapunk így A, B-t, KC<KS esetén pedig egyikhez sem. KC=KS esetén szakasszá elfajult háromszög adódik, ugyanígy KC=KM esetén az egyik C helyzethez. Ismét adódik, hogy az SK négyszeresére nyújtásával kapott SE szakaszon levő C-k nem adnak háromszöget.) A pontpárokat szaporítva hiperbola látszik kialakulni, melynek csúcsai S és M. Ha sejtésünk helyes, az SM szakasz G középpontját az ábra ,,távoli'' B* pontjával összekötő egyenes közel áll az egyik aszimptotához, azért az S-ben SM-re állított merőlegessel (a csúcsérintővel) való H metszéspontját G körül SM-re forgatva az egyik fókuszhoz közeli pontot kell kapnunk.2 A forgatás K-hoz közel eső pontot ad, ezért megpróbáljuk bebizonyítani, hogy a mértani hely az a hiperbola, melynek csúcsai M és S, és egyik fókusza K (így a másik fókusz K-nak G-re vonatkozó F2 tükörképe).
Legyen C az SM-nek M-en túli meghosszabbításán ‐ így D az SK-nak K-n túli meghosszabbításán van ‐, és legyen KC=KA=r, továbbá SM=2a, így F2M=SK=a.
F2A2=F2D2+DA2=F2D2+KA2-KD2=KA2+(F2D+KD)F2K,
ehhez F2D=F2S+SDKD=SD-SK, ezért
F2D+KD=2a+2SD=2a+CS=2a+(r-a)=r+a;F2A2=r2+(r+a)4a=(r+2a)2,F2A=r+2a,vagyisF2A-KA=2a=SM,


amit bizonyítani akartunk.
Csekély közbülső eltérések után ugyanerre az eredményre jutunk, ha C az SM szakaszon van, ha pedig SE-nek E-n túli meghosszabbításán van C, akkor KA-F2A=2a.
Hasonlóan meg lehet mutatni, hogy ha F2K=4a, és F2A-KA=2a, vagy KA-F2A=2a, de A nincs F2K-n, továbbá a C pontot úgy jelöljük ki a KF2 egyenesen, hogy A-nak D vetületétől 3-szor annyira legyen, mint S (a KF2 szakasz első negyedelő pontja), és ugyanazon az oldalon, B pedig A tükörképe D-re, akkor KC=KA, tehát K az ABC egyenlő szárú háromszög köré írt kör középpontja, S a súlypontja, és így M a magasságpontja; tehát A hozzátartozik a mértani helyhez.
 
 Márki László (Budapest, Fazekas M. gyak. g. IV. o. t.)
1Minden háromszögre igaz, hogy M, S és K egy egyenesen van, a háromszög ún. Euler-egyenesén és SK=SM/2. Lásd pl. Gallai T.‐Hódi E.‐Szabó P.‐Tolnai J.: Matematika az ált. gimn. III. o. számára, 12. kiadás, Tankönyvkiadó, Budapest, 1962, 163. o.

2Ugyanis a hiperbola középpontja körüli, a fókuszokon átmenő kör átmegy a csúcsérintők és aszimptóták metszéspontjain is.