Feladat: 1351. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Domokos László 
Füzet: 1965/november, 142 - 143. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Poliéderek átdarabolása, Kocka, Térfogat, Partíciós problémák, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/november: 1351. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az átdarabolás maradéktalanul végrehajtható, mert a kívánt kockák térfogatának összege egyenlő az adott kockák térfogatának összegével:

63+113+133=143+103.
 
 

Vágjuk ki a 14 cm élű kockából a 11 cm élű kockát (A-darab) úgy, hogy elülső jobb felső csúcsuk essék egybe (az ábra a) része). A vágási felület három 11 cm oldalú négyzet, ezekre merőlegesen a maradék-test vastagsága 3 cm, fele a készítendő legkisebb kocka élének, így az elülső, alsó él mentén kivágva egy 12×6×3 cm méretű téglatestet, majd ezt hosszára merőlegesen kettévágva (B- és C-darab) és négyzetlapjukkal összeillesztve megkapjuk a 6 cm élű kockát (az ábra b) része).
Illesszük be a 10 cm élű kockát (D-darab) a maradéktestbe úgy, hogy hátsó, bal, alsó csúcsa az A-kocka ugyanilyen állású csúcsa helyére jusson. Így elülső, jobb és felső lapja 13 cm-re van a 14 cm élű kocka hátsó, bal, alsó csúcsában összefutó lapsíkjaitól. Levágva a maradék testnek az előbbi három lap síkján túlnyúló részeit, 13 cm élű kocka marad vissza, de a B- és C-darabok helyén téglatest alakú hiány van, hossza és szélessége csökkent, kiterjedése 11×5×3 cm. Ez kitölthető a túlnyúló résznek az ábra c) része szerint 6 részre való darabolásával keletkező 5 lemezzel és 1 L-alakú résszel, az ábra d) része szerinti összeállításban.
A maradéktestet is számba véve az adott két kockából 11 részt állítottunk elő.
 
 Domokos László (Tatabánya, Árpád g. III. o. t.)