Feladat: 1304. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Deák I. ,  Ferenczy Gy. ,  Huhn A. ,  Kiss Györgyi ,  Kiss Katalin ,  Laczkovich Miklós ,  Lehel Cs. ,  Lovász L. ,  Lux I. ,  Márki L. ,  Mátrai M. ,  Nagy Klára ,  Pelikán J. ,  Siket Aranka ,  Szenthe P. ,  Szép András ,  Sövényházy Mária ,  Vesztergombi Katalin 
Füzet: 1965/február, 69 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt gömb, Tengely körüli forgatás, Szerkesztések a térben, Térgeometriai bizonyítások, Tetraéderek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/február: 1304. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

I. Azt kell megmutatnunk, hogy van H belsejében olyan O pont, amely mind a négy laptól egyenlő távolságra van. A H belsejében és az ABC és ABD lapsíkoktól egyenlő távolságra levő pontok az AB élnél levő (belső) lapszög F1 felezősíkján vannak (és F1 minden pontja egyenlő távolságra van a két lapsíktól). Hasonlóan a BCA és BCD lapoktól egyenlő távolságra levő H-beli pontok a BC élnél levő (belső) lapszög F2 felezősíkjának H-beli pontjai. Így H-nak a B-ben összefutó három lapjától egyenlő távolságra levő pontok F1 és F2 metszésvonalán, f-en vannak. (A metszésvonal létezik, mert a két síknak van közös pontja, ti. B, másrészt nem esnek egybe, mert van F1-nek olyan pontja, amely nincs rajta F2-n, ilyen pl. A.)
Megmutatjuk, hogy f a CAD lapsíkot a CAD háromszög belsejében metszi. F1 elválasztja C-t D-től, ezért a CD élt egy D1 belső pontjában metszi, így F1-nek a CAD lapsíkkal közös egyenese AD1. Hasonlóan CAD és F2 közös egyenese CD2, ahol D2 az AD élnek belső pontja. Ezek szerint AD1 és CD2 egy az ACD háromszög belsejében levő E pontban metszik egymást, és E az f-nek pontja, mert F1-nek és F2-nek közös pontja.
Végül a CAB és CAD lapsíkoktól egyenlő távolságban levő H-beli pontok a két lap szögének F3 felezősíkján vannak. f metszi F3-at, mert B és E pontjai F3 két oldalán vannak, így az O metszéspont a BE szakaszon, tehát H belsejében van.
O a D-ben összefutó lapsíkok mindegyikétől ugyanakkora r távolságra van, mint az ABC lapsíktól, ennélfogva az O körül r sugárral írt G gömb H-nak mind a négy lapsíkját érinti, éspedig belülről. Ezzel az első állítást bebizonyítottuk.
 

II. Legyen G érintési pontja a BCD lapon A*, az ABC lapon D*; az utóbbit kell megszerkesztenünk. Az érintés miatt A* és D* egyenlő távolságra vannak a BC éltől, és a belőlük BC-re állított merőlegesek a BC élen metszik egymást. Ugyanis BC, mint a BCD sík egyenese, merőleges a síkra merőlegesen álló OA* egyenesre, ugyanígy OD*-ra is, tehát merőleges az OA*D* síkra, ez a sík metszi ki BC-ből az említett pontot. Ezért ha D-vel együtt A*-ot is az ABC síkba forgatjuk, A* a D*-ba jut, így DaD*=DA*.
Legyen G érintési pontja a CAD és ABD oldallapon B*, ill. C*; ezek D-vel együtt CA, ill. AB körül az ABC síkba forgatva ugyancsak D*-ba jutnak, tehát DbD*=DB*, és DcD*=DC*. Ámde DA*, DB* és DC* a G-hez D-ből húzott érintőszakaszok, tehát egyenlők, ezért
DaD*=DbD*=DcD*,
így D* valóban a leforgatásokkal kapott Da, Db, Dc pontokon áthaladó kör középpontja.
 
 Laczkovich Miklós (Budapest, Fazekas M. gyak. g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. A következő meggondolásban kissé másképpen adódik, hogy A*-nak a fenti forgatás utáni Aa*-helyzete azonos D*-gal. BA*=BD* és CA*=CD*, mint G-hez B-ből, ill. C-ből húzott érintőszakaszok. Így BCAa*BCA*BCD*, mert a forgatás a méreteket nem változtatja, ill. mert az oldalak páronként egyenlők.