Feladat: 1280. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ajtai Miklós ,  Bak Zsuzsanna ,  Bálint L. ,  Bense Imre ,  Bódi Z. ,  Deák I. ,  Domokos Zsuzsanna ,  Földes Antónia ,  Huhn A. ,  Jahn L. ,  Laczkovich M. ,  Langer L. ,  Lovász L. ,  Márki L. ,  Mátrai M. ,  Nagy Klára ,  Nagy Péter Tibor ,  Pelikán József ,  Siket Aranka ,  Solti L. ,  Szabó M. ,  Székely G. ,  Sövényházy Mária ,  Veres F. 
Füzet: 1965/január, 9 - 10. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Indirekt bizonyítási mód, Konstruktív megoldási módszer, Szabályos sokszögek által határolt testek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/november: 1280. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megpróbáljuk összeállítani egy konvex poliéder modelljét 2 négyzetlapból és szabályos ötszöglapokból, és be fogjuk látni, hogy ez nem lehetséges. Először megállapítjuk a felhasználható ötszöglapok számát.

 

A poliéder bármelyik csúcsába összefutó lapoknak az illető csúcsnál levő szögei együttvéve nem érhetik el a 360-ot, különben ugyanis a poliéder nem lenne konvex. Ezért minden csúcsban csak 3‐3 lap futhat össze, mert a szabályos ötszög egy szöge 108, tompaszög, és így 4 lapot tartalmazó csúcsban a szögek összege nagyobb volna négy derékszögnél.
Legyen az ötszöglapok száma x. Így a modell céljára előkészített, különálló lapokon az oldalak és a csúcsok száma egyaranánt x5+24=5x+8, és ezek összeállítva (5x+8)/2 élt és (5x+8)/3 csúcsot adnak, mert a poliéder minden élét két lap 1‐1 oldala alkotja, és minden csúcsában 3 lapcsúcs egyesül. Így az 1216., ill. az 1175. feladatból1) ismert EULER‐féle poliédertételt felhasználva, amely szerint konvex poliéderen a lapok és a csúcsok számának összege 2-vel nagyobb az élek számánál:
x+2+5x+83=5x+82+2,
ugyanis a lapok száma x+2. Innen x=8, tehát ha létezik a kérdéses poliéder, akkor ötszöglapjainak száma 8.
 

Ezzel azt is kaptuk, hogy a poliéder csúcsainak száma csak 16 lehet. Közülük legfeljebb 8-ba futhat be négyzetcsúcs, van tehát olyan csúcs, amelyben mind a három lap szabályos ötszög. Nevezzük az ilyeneket α-típusú csúcsoknak, és kezdjük az összeállítást egy ilyennel. Könnyű belátni, hogy α-típusú csúcs szomszédos csúcsai ugyancsak α‐típusúak. Legyen ugyanis AB a poliéder egy olyan éle, melyet két ötszöglap alkot (1. ábra I. és II.).
 

 

1. ábra
 

E két lap alakzata szimmetrikus az AB él S felező merőleges síkjára (a lapok közti szög bármely értéke mellett). Ha tehát az A csúcsban a harmadik lap szabályos ötszög, vagyis a b, c élek közti szög 108, akkor ugyanekkora a b', c' élek közti szög is, tehát a B-beli harmadik lap is szabályos ötszög, a B csúcs α‐típusú, amint állítottuk.
 

Így pedig α‐típusú lesz a poliédernek az I. ötszög C csúcsából adódó csúcsa, majd a D-ből adódó is, és D-be a harmadik ötszöglapot beillesztve E-ben is 3 ötszöglap fut össze. E 6 ötszöglap alakzatán (2. ábra) további 5 olyan csúcs van, amelyben már 2 lap fut össze, mindegyikük szomszédos a modell egy már elkészült csúcsával, tehát csak α‐típusúvá egészíthető ki.
 

 

2. ábra
 

Eszerint az összeállítás egyedül lehetségesnek talált folytatásához egyrészt a megengedettnél több ötszöglapra lenne szükség, másrészt nem nyílik lehetőség az előírt 2 négyzetlap beillesztésére. Így a kérdéses poliéder valóban nem létezik.
 

 Pelikán József(Budapest, Fazekas M. Gyak. G. II. o. t.)
 

Megjegyzés. Kissé másképpen jutunk ellentmondásra az összeállításban a következő úton. A két négyzetnek csak 2 közös csúcsa lehet, kellene tehát lennie olyan csúcsnak, amelyben 1 négyzet és 2 ötszög fut össze (β‐típusú csúcs), legyen ilyen a 3. ábra A csúcsa, ahol EAF derékszög.
 

 

3. ábra
 

Ekkor viszont a szimmetria miatt B is β‐típusú csúcs, CBG derékszög, az I. ötszöghöz a BC élen is négyzet csatlakozik, ezért a CD-n ismét csak ötszög, DE-n ismét csak négyzet, végül EA-n ismét csak ötszög csatlakozhat, holott abból indultunk ki, hogy itt négyzet csatlakozik.
 

Bense Imre (Esztergom, Temesvári P. G. IV. o. t.)

 

2. Az sem lehetséges, hogy a poliéder egy csúcsában 2 négyzet és 1 szabályos ötszög fusson össze (γ‐típusú csúcs), mert így az ötszög síkja merőleges a négyzetek közös élére, ugyanígy az ezen él másik végpontjában csatlakozó ötszöglap síkja is, tehát e két ötszöglap síkjai párhuzamosak, úgyszintén további oldalaik is páronként (4. ábra).
 

 

4. ábra
 

Így az összeállítás csak további négyzetlapokkal folytatható, amit a feladat nem enged meg.
 

Ajtai Miklós (Budapest, Rákóczi F. G. IV. o. t.)


1)K. M. L. 27 (1963) 117. o., ill. 25 (1962) 134. o.