Feladat: 1279. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh K. ,  Belső L. ,  Czina F. ,  Deák István ,  Domokos Zsuzsanna ,  Ferenczi György ,  Földes Antónia ,  Gecsey László ,  Hoffer Anna ,  Hoffmann Gy. ,  Horváth J. ,  Huhn A. ,  Jahn László ,  Kiss Katalin ,  Lamm P. ,  Lehel Csaba ,  Lovász László ,  Lux I. ,  Marosi Judit ,  Mátrai Miklós ,  Nagy István ,  Nagy Klára ,  Nagy László ,  Nagy Péter ,  Palócz A. ,  Pelikán József ,  Radó A. ,  Rejtő Lídia ,  Siket Aranka ,  Simonovits András ,  Sófalvi Mihály ,  Solti L. ,  Szabó M. ,  Szamkeő Judit ,  Szepesvári Gy. ,  Szijártó M. ,  Szlobodnyik L. ,  Treer Mária ,  Tüű Ferenc ,  Veres Ferenc ,  Vesztergombi Katalin 
Füzet: 1964/szeptember, 22 - 24. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Fizikai jellegű feladatok, Tengelyes tükrözés, Eltolás, Hasábok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/november: 1279. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. ábra
 

Legyenek az 1. ábra helyzetében a kötél rögzítési pontjai A és D, a ládán levő törési pontjai B és C, ezek vetülete a kocsilapon B1 C1 (2. ábra). Ha a kötél a láda oldalirányú elmozdulásával meglazulna, ez azt jelentené, hogy a felső élek más B', C' helyzetéhez az AB', B'C', C'D egyenesszakaszok összege kisebb volna az AB+BC+CD összegnél. Ez nem állhat be a láda azon helyzetében, amelyre a mondott összeg a lehető legkisebb. (Ebből a helyzetből elmozdítva a ládát a kötél vagy megnyúlik, vagy elszakad.)
 
 
2. ábra
 

A kötél BC szakaszának hossza bármely helyzetben ugyanakkora, elég tehát az AB+CD összeget tekintenünk. Toljuk el CD-t úgy, hogy C a B-be jusson, és legyen D új helyzete D', majd tükrözzük BD'-t a B-n átmenő vízszintes (AD-vel párhuzamos) e egyenesre, legyen D' tükörképe D''. Így az AB+BD'' összeg legkisebb értékét keressük.
Ez az eljárás a láda minden megengedett helyzetéből ugyanazon D'' ponthoz vezet. Ugyanis DD' párhuzamos CB-vel és ugyanakkora, így D' helyzete a láda eltolásakor nem változik. Nem változik az e egyenes sem, mert a BB1 távolság állandó, így a D'' pont, D' tükörképe e-re, is mindig ugyanott lesz.
Eszerint az összeg akkor a legkisebb, ha B ráesik az AD'' egyenesre. Ebben a helyzetben
BAD=D''BD2=D'BD2=ACD,
vagyis a kötél két szabad része egyenlő szögekkel hajlik a kocsilaphoz.
Számítást csak a láda BB1=b és CC1=c méreteinek ismeretében végezhetünk. Ekkor a megjelölt helyzetre az ABB1 és DCC1 derékszögű háromszögek hasonlók,
AB1DC1=BB1CC1=bc,k-d-DC1DC1=k-dDC1-1=bc,C1D=cb-c(k-d),AB1=bb+c(k-d).



 Hoffer Anna (Budapest, Hámán K. g. III. o. t.)
 
Megjegyzések. 1. Meggondolásunk csak akkor helyes, ha a kiszámított helyzetben a kötél C-ben ráfeszül a ládára, mert a láda keresztmetszetének BC szakasza kisebb hegyes szöggel hajlik a vízszinteshez, mint az AB és DC kötélrészek (mint az AD'' szakasz). Ebből a következő feltétel adódik:
k2bdb-c.
(Minden trapéz‐keresztmetszetű láda csak a 2bd/(b-c)=k0 ,,veszélyes'' méretet meg nem haladó szélességű kocsin köthető le a vizsgált módon.
Az ellentétes esetben a lekötéshez szükséges kötél hossza akkor minimális, ha BB1 a kocsilap hosszanti szimmetriatengelye fölé kerül.
 
Nagy László (Győr, Benedek-rendi Czuczor G. g. III. o. t.)

 
2. Más kérdés, hogy a kocsi stabilitása megengedi-e a láda erős oldalratolását, ha b lényegesen nagyobb c-nél, ill. a kk0 esetben.