Feladat: 1272. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Belső László ,  Földes Antónia ,  Hadlaczky Éva ,  Merkel Géza ,  Palócz András ,  Szabady Balázs 
Füzet: 1964/december, 205 - 207. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Eltolás, Háromszögek nevezetes tételei, Magasságpont, Körülírt kör középpontja, Beírt kör középpontja, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/október: 1272. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Megmutatjuk, hogy a 60-os szöget bezáró oldalakra merőleges magasságokat a szög felezőjén mint tengelyen tükrözve a bezáró oldalak felező merőlegeseit kapjuk. Ebből már következik, hogy az említett magasságpár metszéspontja, másrészt a felező merőleges-pár metszéspontja ‐ vagyis a magasságpont és a körülírt kör középpontja ‐, egymás tükörképei a 60-os szög felezőjére nézve; és így ez a két pont a szögfelező bármely pontjától egyenlő távolságra van, tehát a beírt kör középpontjától is.

 
 
1. ábra
 

Legyen az ABC háromszögben BAC=60, a magasságpont M, a körülírt kör középpontja K, az AB és AC oldalakra merőleges magasság talppontja rendre Mc, Mb, az oldalfelező merőlegeseké pedig rendre C1, B1 (1. ábra). Így az ABMb derékszögű háromszög hasonló egy a tengelyével kettévágott szabályos háromszög egyik feléhez, tehát a 60-os szög melletti befogója egyenlő az átfogó felével: AMb=AB/2=AC1. Eszerint az Mb, C1 pontok, továbbá a rajtuk átmenő MbM és C1K egyenesek valóban tükrösek a BAC szög felezőjére nézve. Ugyanígy adódik az ACMc háromszögből AMc=AB1. Ebből ‐ mint láttuk ‐ következik a feladat állítása.
 
Szabady Balázs (Győr, Révai M. g. III. o. t.)

 
II. megoldás. Tovább is a fenti jelöléseket használjuk; legyen továbbá a BAC szög felezőjének a k körülírt körrel való metszéspontja D (2. ábra). Bebizonyítjuk, hogy az AMDK négyszög rombusz. Így M és K egymás tükörképei AD-re; ebből pedig ‐ mint az I. megoldásban láttuk ‐ következik a feladat állítása.
 
 
2. ábra
 

AM párhuzamos KD-vel, mert az utóbbi is merőleges BC-re, hiszen a DAB és DAC szögek egyenlősége miatt D felezi az A-t nem tartalmazó BC ívet. Fennáll az AK=KD egyenlőség is, mert mindkettő a körülírt kör sugara. Elég tehát még az AM=KD egyenlőséget bebizonyítanunk. Ehhez megmutatjuk, hogy B, M és K egy D középpontú kx körön van. Ebből következik állításunk, mert kx sugara, DK, egyenlő k sugarával, így D-t eltolva K-ba kx átmegy k-ba. Az eltoláskor M a DK-val párhuzamos MA egyenesen mozog, s mivel k-ra kerül, annak A pontjába kell kerülnie. Így valóban MA=DK, az AMDK négyszög tehát paralelogramma, amelynek két szomszédos oldala egyenlő, vagyis rombusz.
Azt kell tehát még belátnunk, hogy a B, M, K pontokon átmenő kx kör egyenlő sugarú k-val, középpontja D. Ez abból következik, hogy kx tükörképe BC-re a k kör. Ugyanis B tükörképe önmaga. A BKD szög 60-os, mert fele a 60-os BAC szöghöz tartozó BKC középponti szögnek. Mivel még a BK és DK körsugarak egyenlők, így a BKD háromszög szabályos, tehát a DK-ra B-ből állított merőleges, BC, felezi DK-t, vagyis K tükörképe D. ‐ Belátjuk még, hogy bármely háromszögben a magasságpontnak bármelyik oldalra vonatkozó tükörképe a háromszög köré írt körön van. Ezzel a bizonyítás befejezést nyer, mert kx három pontjának a tükörképe k egy-egy pontja, tehát a tükörkép egybeesik k-val, és k középpontja, K, a D tükörképe, tehát kx középpontja D.
 
 
3. ábra
 

A hátralevő állítást így láthatjuk be: jelöljük az M magasságpont tükörképét a BC oldalra Mx-gal, MMx és BC egyenesek metszéspontját Ma-val. Ha Ma a BC szakaszon van, akkor ugyanaz a CMx ív tartalmazza A-t és B-t ‐ 3a) és b) ábra ‐, így MxBC=MxAC, mint egy íven nyugvó kerületi szögek, másrészt MxAC=CBM, mint merőleges szárú hegyesszögek. Ha Ma kívül van a BC szakaszon, pl. a B-n túli meghosszabbításán, és A és B ugyanazon az MxC íven van ‐ 3c) ábra ‐, akkor csak annyi változik, hogy az utolsó egyenlőség mindkét szöge tompaszög. Ha az A, B és Mx, C pont párok elválasztják egymást a körön ‐ 3d) ábra ‐, akkor MxBMa=MxAC, mint az AMxBC húrnégyszög külső szöge, és nem mellette fekvő belső szöge, másrészt MxAC=MaBM mivel merőleges szárú hegyesszögek. Így minden esetben BC-vel egyenlő szöget bezáró egyenesek metszik ki M-et és Mx-ot egy a BC-re merőleges egyenesből, a két pont tehát egymás BC-re vonatkozó tükörképe. Ha Ma pl. B-vel egybeesik, akkor M és Mx is ide esik, az állítás nyilván ekkor is igaz.
 
Hadlaczky Éva (Székesfehérvár, Teleki B. g. IV. o. t.)
Palócz András (Győr, Benedek-rendi Czuczor G. g. III. o. t.)

 
Megjegyzések. 1. Az MA=DK egyenlőséget abból is beláthatjuk, hogy az MK szakasz felezőpontja az ABC háromszög Feuerbach-körének F középpontja (2. ábra), az MA és BC szakaszok M1, ill. A1 felezőpontjai viszont e kör egy átmérőjének végpontjai. Így MADK folytán M1FMΔA1FKΔ, ezért MA=2MM1=2KA1, ez pedig a feltevés folytán egyenlő KD-vel.
 
Merkel Géza és Belső László
(Budapest, XVIII., Hengersor úti g. IV. o. tanulók)

 
2. Az állítást vektoralgebrai úton is bizonyíthatjuk.
 
 Földes Antónia (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. IV. o. t.)