Feladat: 1270. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balázs János 
Füzet: 1964/november, 123 - 124. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/október: 1270. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. Az a két pár, akiknek az egymásutánját a második tipp eltalálta, nem származhat abból, hogy 3 versenyző a tipp sorrendjében következett egymás után. Ugyanis ezek így nem végezhettek azokon a helyeken, ahol a tipp említi őket, különben 3 helyezést tippelt volna helyesen; így viszont a kimaradó 2 versenyző közül legalább az egyik olyan helyen szerepelne a tippen, ahová a 3 közül valamelyik került a valóságban, vagyis a tipp legfeljebb 1 versenyző helyét találta volna el. Eszerint az eltaláló sorrendek csak a következők lehetnek:

DA,ECvagyDA,CBvagyAE,CB.(1)

2. A két pár közül, akiknek az egymásutánját eltalálta a tipp, legfeljebb az egyiknek találhatta el a helyezését is, és az egyikét el is kellett találnia, mert különben legfeljebb az ötödik versenyző helyezését találta volna el. Nem lehet az (1) alatt felsorolt első esetben E és C, a harmadikban A és E az, akiknek a helyezése is megegyezik a tippbelivel, mert akkor a másik pár is csak úgy végezhetett volna egymás után (a megadott sorrendben), ha a tipp szerinti helyen végeztek.
3. Az (1) alatti első esetben így csak D, A, B, E, C lehetett volna a tényleges sorrend, de ekkor az A, B egymásutánt az első tipp is eltalálta volna. A harmadik esetben pedig A-nak az első helyen kellett volna végeznie, az első tippel megegyezően, tehát ez sem szolgáltathatja a tényleges sorrendet. A második esetben nem végezhetett az első pár a tipp szerinti helyen, mert akkor C-nek a harmadik helyen kellett volna végeznie az első tippel megegyezően.
Így a helyes sorrend csak
E,D,A,C,B
lehetett, és ez meg is felel a feladat összes feltételeinek.
 
 Balázs János (Balassagyarmat, Szántó Kovács J. g. III. o. t.)
 

II. megoldás. Tekintsük azokat a lehetőségeket, amelyek az első tippre közölt megállapítások után fennmaradnak A, majd hozzá képest B helyzetére. Ezek a következők:
 

1.BA...4.B.A..6.B..A.8.B...A2..A.B.5...A.B7...BA.9...B.A3..A..B10....BA

 
Az 1. próbálkozás nem folytatható, mert C nem maradhat a III. helyen, de nem is kerülhet sem a IV., sem az V. helyre, mert az első esetben mögéje, a másodikban pedig eléje sem D, sem E nem kerülhet. A további próbálkozásokból, továbbra is csak az első tippet szem előtt tartva, az alábbi 14 sorrend adódik:
 
2.aCAEBD17.aCEBAD03.aDAECB57.bECBAD03.bEADCB37.cEDBAC04.aBDAEC08.aBEDCA15.aDCAEB219.aDCBEA15.bEDACB2210.aCEDBA06.aBEDAC010.bDCEBA20

 
Ezekben vizsgáljuk a második tippre nyert közlések teljesülését. Mindegyik sorrend után odaírtuk, hány helyen egyezik a DAECB sorrenddel, továbbá ahol ezt 2-nek találtuk, ott megszámláltuk a DAECB tippbeliekkel megegyező egymásutánokat. Ezek száma csak 5b-ben 2, tehát a keresett sorrend E, D, A, C, B.