Feladat: 1267. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Aczél Gábor ,  Berkes István ,  Bóta Károly ,  Deák István ,  Földes Antónia ,  Halász Szilvia ,  Hoffer Anna ,  Horányi Sándor ,  Huhn A. ,  Körner János ,  Langer László ,  Lehel Csaba ,  Lovász László ,  Lux I. ,  Marosi Judit ,  Mátrai Miklós ,  Nagy Klára ,  Nagy Péter Tibor ,  Pelikán József ,  Rejtő Lídia ,  Simonovits András ,  Sófalvi Miklós ,  Székely Gábor ,  Szép András ,  Treer Mária ,  Varga Kornél ,  Veres Ferenc ,  Vesztergombi Katalin 
Füzet: 1964/október, 70 - 72. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Indirekt bizonyítási mód, Egyéb sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/október: 1267. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
1. ábra
 

I. megoldás. Ha a kérdéses n-szög szögei egyenlők, akkor egyszersmind egyenlők a szabályos n-szög szögeivel. Ez viszont a bizonyítandó állítással együtt azt fejezi ki, hogy sokszögünk szabályos n-szög.
n=3 esetére ismeretes, hogy ha egy háromszög mindhárom szöge egyenlő (ti. 60), akkor oldalai is egyenlők, az állítás helyes. Közvetlenül belátható az állítás n=4 esetére is. Ekkor derékszögű négyszögről van szó. Ebben a szemben levő oldalak párhuzamosak és egyenlők: a1=a3 és a2=a4. (1) szerint viszont a2 nem nagyobb a-1-nél, és nem kisebb a3-nál, így a2=a3, és mind a négy oldal egyenlő.
n5 esetére legyen a kérdéses n-szög A1A2...An-1An=A, ahol A1A2=a1, A2A3=a2,..., An-1An=an-1, AnA1=an, továbbá bármelyik két egymás utáni oldal közti szög (n-2)180/n, tompaszög. Megmutatjuk, hogy a (2)-vel ellentétes feltevés ellentmondásra vezet.
Legyen a1,a2,...,an, közül ai az első olyan, amely határozottan kisebb az előtte állónál:
a1=...=ai-1>aiai+1...an(i2).
Tekintsük azt az a1 oldalú B1B2...Bn=S1 szabályos n-szöget, amelynek első két csúcsa azonos A1-gyel, ill. A2-vel, és amely az A1A2 egyenesnek ugyanazon oldalán van, mint A. Ekkor A1,A2,...Ai rendre azonos B1,B2,...,Bi-vel, de Ai+1 már a BiBi+1 szakasz közbülső pontja; ebből következik az is, hogy i<n, mert különben az Ai+1 szerepét átvevő Al nem lehetne azonos B1-gyel. A következő Ai+1Ai+2 oldal Sl belsejében van. Ha ugyanis az Ai+1Ai+2 egyenesnek Sl kerületével való, Ai+1-től különböző közös pontja M, akkor az Ai+1-nél és Bi+1-nél levő szögek egyenlősége miatt az Ai+1Bi+1Bi+2M négyszög trapéz, benne ‐ mint láttuk ‐ Bi+1-nél és Bi+2-nél tompaszög van, ezért
Ai+1M>Bi+1Bi+2=a1>aiai+1=Ai+1Ai+2.
Ebből az is következik, hogy i<n-1, mert ha i=n-1, akkor Ai+2-n A1-et kellene értenünk, de ez nincs S1 belsejében.
Ha mármost (1) további részében mindenütt ismét egyenlőség áll: ai=ai+1=...=an, akkor hasonló meggondolás mutatja, hogy az Ai+2,Ai+3...,An, csúcsok azonosak annak az ai oldalú C1C2...Cn=S2 szabályos n-szögnek Ci+2,Ci+3,...,Cn csúcsaival, amelynek CiCi+1 oldala azonos AiAi+1-gyel, és amely az AiAi+1 egyenesnek ugyanazon az oldalán van, mint A. S2 az S1-nek ai:a1(<1) arányú kicsinyítettje, és S1-gyel hasonló helyzetű a közös Ai csúcsra, mint középpontra nézve. Ezért Ci-1, Ci és Ci+1 kivételével S2 minden csúcsa S1 belsejében van. Az An-nel azonos Cn nincs az S1 kerületén levő 3 csúcs között, mert mint láttuk, i<n-1.
Azt kaptuk tehát, hogy feltevéseink mellett An az S1,-re nézve belső pont. Ez ellentmondásban van azzal, hogy A-nak és S1-nek közös csúcsa A1, és így An a BnA1 szakaszon van, esetleg ennek Bn végpontjában, mindenesetre S1 kerületén.
Ha pedig (1)-nek ai és an közötti részében további határozott egyenlőtlenségek állnának fenn, ebből az előbbi eljárás ismétlésével kapnók, hogy An belső pontja egy rendre kisebb oldalú S3,S4,... szabályos n-szögnek, amelyeknek nincs közös csúcsuk S1-gyel, és egészen benne vannak S1-ben ‐ ez pedig ismét ellentmondás azzal, hogy An-nek S1 kerületén kell lennie, mint fent láttuk. Legfeljebb annyi újabb szabályos n-szöget kellene figyelembe vennünk, ahány helyen (1)-ben határozott egyenlőtlenség áll fenn. ‐ Ezzel a bizonyítást befejeztük.
 
 Aczél Gábor (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. III. o. t.)
 dolgozata kiegészítésekkel.
 
 
2. ábra
 

II. megoldás. Továbbra is használva az I. megoldás jelöléseit,az A és S1 n-szögek oldalai rendre párhuzamosak egymással. Legyen n=2j, ill. n=2j+1 aszerint, amint n páros vagy páratlan. Legyen az AnA1A2 szög f felezőjén Aj+1 merőleges vetülete B. Ha n páratlan, akkor f merőleges az Aj+lAj+2 oldalra, így A1B mindkét esetben egyrészt az AlA2...Aj+1 törött vonalnak, másrészt az A1AnAn-1...An-j+1 törött vonalnak a vetülete f-en, a két vetület különbsége tehát 0. Jelöljük az ai oldal vetületét f-en a'i-vel, ekkor tehát
(a'1-a'n)+(a'2-a'n-1)+...+(a'j-a'n-j+1)=0.(3)

A két sokszög szögeinek egyenlő voltából következik, hogy az ak=AkAk+1 és an-k+l=An-k+2An-k+l oldal (k=1,2,...,j) ugyanakkora, csak ellenkező irányú φk szöget zár be f-fel, és a sokszög konvex volta miatt ez a szög hegyes szög, esetleg 0, ti. ha párhuzamosak. Ezért
a'k-a'n-k+1=(ak-a'n-k+1)cosφk0,
tehát (3) csak úgy teljesülhet, ha mindegyik különbség 0, így többek közt a'1-a'n=0, amiből a1=an következik. Ezt (1)-gyel összekapcsolva következik (2).
 
 Nagy Péter Tibor (Kiskunhalas, Szilády Á. g. IV. o. t.)
 dolgozata, kiegészítéssel.