Feladat: 1266. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Csirke B. ,  Deák István ,  Földes Antónia ,  Halmai L. ,  Hanák P. ,  Horányi Sándor ,  Hortobágyi József ,  Kerényi István ,  Kóbor Gy. ,  Komor Tamás ,  Krámli Gy. ,  Langer László ,  Lehel Csaba ,  Lovász László ,  Marosi Judit ,  Mátrai M. ,  Mód G. ,  Nagy Péter Tibor ,  Pelikán József ,  Posta E. ,  Rejtő Lídia ,  Róna Gy. ,  Sófalvi M. ,  Szabó M. ,  Székely Gábor ,  Szép András ,  Sörlei Zsuzsa ,  Veres Ferenc ,  Vertse M. ,  Vesztergombi Katalin 
Füzet: 1964/november, 121 - 123. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gömbi geometria, Mértani helyek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/október: 1266. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen egy az előírásnak megfelelő derékszög csúcsa D, A-n átmenő szára a, másik szára e, és ennek a BC szakaszon lévő pontja E. E-t rögzítve és D-t mozgatva D-ből az AE szakasz mindig derékszögben látszik, ezért D rajta van az AE átmérő fölötti g Thalész-gömb felületén. Fordítva, g felületének bármely D pontját véve az ADE szög derékszög. * Megfelel D gyanánt A és E is, mert ekkor a, ill. e gyanánt vehetünk bármely AE-re merőleges, A-n, ill. E-n átmenő egyenest. Eszerint rögzített E esetén a mértani hely: g felülete.

 
Végigtolva E-t a BC szakaszon, minden helyzetéhez tartozik egy g gömbfelület. Mindezek pontjainak H összessége alkotja a keresett mértani helyet, mert e pontok mind megfelelnek, más pont viszont nem felel meg. Ezt az összességet szemléletesebben fogjuk meghatározni.
 
 

A g gömbök középpontjainak mértani helye a B'C' szakasz, ahol B' az AB, C' pedig az AC szakasz felezőpontja. Nyilvánvaló ugyanis, hogy E minden helyzetében az AE átmérő E' felezőpontja a B'C' szakaszon van, és fordítva, a B'C' szakasz minden E' pontjához tartozik g, mert A-nak E'-re való tükörképe rajta van a BC szakaszon.
 
Ha A nincs rajta a BC egyenesen, akkor B'C' az ABC háromszög középvonala; eddigi megállapításaink azonban a BC egyenesen lévő A pont esetében is érvényesek, ugyanez áll a továbbiakra is. Így a B'C'=t egyenes a H mértani helynek tengelye, e körül forgatva önmagába megy át, miután ez mindegyik g gömbre külön is igaz. Elegendő tehát megállapítanunk H és bármely a t-n átmenő S sík közös pontjainak h halmazát, ezt t körül körülforgatva megkapjuk H-t. Ha A rajta van a BC egyenesen, akkor t azonos BC-vel, bármely S egyformán megfelelő; ha nincs rajta, akkor S gyanánt az ABC síkot célszerű venni, így a feladatot egyelőre síkra szorítkozva oldjuk meg, hiszen D, E és velük a derékszög is benne van S-ben.
 
S minden g-ből egy legnagyobb kört metsz ki, amely átmegy A-n, és amelynek középpontja a B'C' szakaszon van. E körök kerületi pontjainak összessége adja h-t. E kör két szélső helyzete a B' és C' középpont körüli kb, ill. kc kör. Megrajzolva bármely olyan kört, amely átmegy A-n és középpontja a B'C' szakaszon van, azt látjuk, hogy a kör benne halad a kb és kc által lefedett síkrészben, de nincs pontja kb és kc belsejének közös részében. Bebizonyítjuk, hogy h-t azok és csak azok a pontok alkotják, amelyek 1) kb és kc kerületén vannak, 2) e körök egyikére nézve belső, másikára nézve külső pontok.
 
kb és kc kerületi pontjaira állításunk nyilvánvaló. Legyen most D pl. a kb belsejének egy a kc-n kívül levő pontja.
Be kell látnunk, hogy megrajzolva a D-n és A-n átmenő k kört, melynek középpontja t-n van, k-nak az A-val átellenes E pontja a BC szakasz belsejében van, tehát az EDA derékszög megfelel a feltételnek. Messe az AD egyenes kb-t és kc-t másodszor Db-ben ill. Dc-ben (az utóbbi azonos A-val, ha DA érinti kc-t), és tekintsük a D, Db, Dc pontok sorrendjét. Feltevésünk szerint D közte van A-nak és Db-nek, viszont nincs közte A-nak és Dc-nek. Így D mindenesetre Db és Dc között van, akár belül van A a DbDc szakaszon, akár kívül (az ábrán D, ill. D* vezet ezen kétféle helyzetre). Másrészt a DbB, DE és DcC egyenesek párhuzamosak, mert Thalész tétele szerint mindegyik merőleges AD-re. Így DE a DbB és DcC között fekszik, E pedig valóban B és C között van. Ezek szerint D hozzátartozik h-hoz.
 
Legyen másrészt ADE egy tetszés szerinti derékszög, ahol E a BC szakasz egy belső pontja. A B-ből és C-ből AD-re bocsátott merőleges talppontja legyen Db és Dc, ekkor BDb, CDc és ED párhuzamosak, mert mindegyik merőleges AD-re, és D a Db és Dc közt van, mert E a B és C közé esik. Ekkor azonban D az ADb és ADc szakaszok egyikén rajta van, a másikon nincs (akár Db és Dc köré esik A, akár nem). Így D a kb és kc körök egyikének belsejében van, a másikon kívül.
 
Visszatérve a térbeli feladatra, a t körül való forgatással kb és kc az AB, ill. AC átmérő fölötti gb, ill. gc gömbfelületet írja le kb és kc belső pontjai ‐ és S-nek csakis ezek a pontjai ‐ a megfelelő gömb belső pontjain haladnak át, így a mondottak szerint a keresett H mértani helyet gb és gc felületi pontjai alkotják, továbbá azok a pontok, amelyek e gömbfelületek egyikére nézve belső, másikára nézve külső pontok. Ez a megállapítás érvényes akkor is, ha A a BC egyenesen van, sőt egybe is eshet B-vel vagy C-vel, az utóbbi esetben a megfelelő gömbfelület egy pontra zsugorodik össze. Más szóval: H-t gb és gc felületi és belső pontjai alkotják, kivéve a két gömb belseje közös részének pontjait ‐ amennyiben ilyen közös rész létezik.
 
 Szép András (Budapest, Rákóczi F. g. IV. o. t.)
*Lásd 769.gyakorlat, K. M. L. 26 (1963) 66. o.