Feladat: 1261. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csirik János ,  Horváth József ,  Mezey István ,  Nagy Péter Tibor ,  Radó András 
Füzet: 1965/május, 198 - 202. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Tengelyes tükrözés, Eltolás, Derékszögű háromszögek geometriája, Körülírt kör, Körök, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/szeptember: 1261. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen ABC a keresett háromszög, a=BC, b=AC a befogók, c=AB az átfogó. Mérjük rá a befogók meghosszabbítására az AB1=BA1=c távolságót (1. ábra). Ekkor az A1B1CΔ befogói A1C=a+c=p, B1C=b+c=q a megadott távolságok. Így a feladatot a következővé alakítottuk át: Szerkesszük meg adott A1B1CΔ A1C és B1C oldalán a B és A pontot úgy, hogy az A1BAB1 törött vonal egyenlő szakaszokból álljon. Ez a feladat többféleképpen is megoldható.

 
 
1. ábra
 

a) A B-ből AB1-gyel és B1-ből AB-vel párhuzamosan húzott egyenesek metszéspontja legyen D, ekkor az A1BDB1 törött vonal is egyenlő szakaszokból áll, és első két szakasza A1C-vel és CB1-gyel párhuzamos. Ehhez hasonlót a szerkeszthetünk úgy, hogy A1C-re A1-ből tetszés szerinti A1B' távolságot mérünk; B'-ből A1C-re merőlegesen annak B1-et tartalmazó partján felmérjük a B'D'=A1B' távolságot; a D' körül D'B' sugárral rajzolt körnek az A1-től távolabbi metszéspontja A1B1-gyel legyen B'1. D-t az A1D' és a B1-ből induló, B'1D'-vel párhuzamos egyenes metszéspontja adja; végül B-t a D-n át B1C-vel párhuzamosan húzott egyenes metszi ki A1C-ből, A-t pedig a B1 középpontú B1D sugarú kör a B1C szakaszból.
Világos, hogy a megszerkesztett törött vonal egyenlő szakaszokból áll, s így az ABCΔ megfelel a feladat kirovásainak, feltéve, hogy A és B a CB1 és CA1 oldalon keletkezik. A szerkesztés változatlanul végrehajtható, ha a C-nél levő γ szög adott, de derékszögtől különböző (2. ábra). Nem alkalmazható, ha D (és D') az A1B1 egyenesre esik, azaz ha az A1B1CΔ egyenlő szárú, p=q. Ekkor azonban az ABDB1 rombusz átlója, amely felezi az AB1D szöget, egyben az A1B1C szög felezője is, tehát ez metszi ki B-t A1C-ből, továbbá ez esetben ABA1B1.
 
 
2. ábra
 

A D'B'1-vel párhuzamos BA irány az A1C és CB1 irány közé esik; így B'1-nek az ezekkel párhuzamos sugarak alkotta ED'F konvex (B'-t nem tartalmazó) szögtartományban kell lennie, akkor keletkezik A és B a megfelelő oldalszakaszokon. Jelöljük az E-ből B1C-vel párhuzamosan húzott egyenes és A1C metszéspontját B''-vel. Ekkor a mondott feltétel azzal ekvivalens (mivel B'1 az A1B1 egyenesen van), hogy p/q=A1C/B1C az A1B'/B'F=1/2 és A1B''/B''E=2 értékek közé essék (ugyanis A1B''=A1B'+B'B''=A1B'+D'E=2A1B'). A szerkeszthetőség feltétele tehát, hogy q/2<p<2q legyen, más szóval az adott szakaszok közül, ha nem egyenlők, a nagyobbik kisebb legyen a kisebbik kétszeresénél.
b) Az előbbi megoldás jelöléseit megtartva, de nem szorítkozva derékszögű háromszögre A1D=2A1Bsin(γ/2)=2B1Dsin(γ/2). A D pont A1-től és B1-től mért távolságának aránya eszerint 2sin(γ/2), D tehát az ennek megfelelő Apollóniosz-féle kör és az A1-ből induló, A1C-vel 90-γ/2 szöget bezáró félegyenes metszéspontja. Tovább az előző megoldáshoz hasonlóan járhatunk el.
γ=60 esetében az Apollóniosz-kör helyébe a B1A1 szakasz felező merőlegese lép.
A szerkesztés helyessége az elemzés gondolatmenetének megfordításával könnyen belátható. A szerkeszthetőség feltételének megállapítását az olvasóra bízzuk.
c) A D pont segítségül vétele nélkül is megszerkeszthető az A1BAB1 törött vonal. Mérjük fel A1C-re és B1C-re az egyenlő A1B' és B1A* távolságot, húzzuk meg az A* középpontú és A*B1 sugarú k* körnek azt a felét, amelyik a B1C egyenes A1-et tartalmazó partján fekszik, majd toljuk el A1B'-t párhuzamosan A1B1 mentén úgy, hogy B' a félkörre essék. A pont új B* helyzetét a B'-ből A1B1-gyel párhuzamosan húzott egyenes metszi ki a félkörből. B-t a B1B* egyenes metszi ki A1C-ből, A-t pedig a B-n át B*A*-gal párhuzamosan húzott egyenes B1C-ből.
A szerkesztés helyessége könnyen látható, igazolását (ami az a) esethez hasonlóan végezhető) az olvasóra hagyjuk.
Csirik János (Orosháza, Táncsics M. G.)
Horváth József (Esztergom, Temesvári Pelbárt G.)

 
 
3. ábra
 

II. megoldás. A következő megoldás kihasználja, hogy γ=90. Az adott szakaszok felét közvetlenül megtaláljuk 3. ábránkban, ha vesszük a keresett ABC háromszög köré írt k kört és ennek az AC és BC befogókra merőleges DD', ill. EE' átmérőjét (D és E a C-t nem tartalmazó AB íven). Ugyanis a derékszögű háromszög köré írt kör sugara c/2, középpontjának, O-nak távolsága az AC és BC befogóktól a/2, ill. b/2, ezért D távolsága AC-től (a+c)/2, E távolsága BC-től (b+c)/2.
Tekintsük most azt a téglalapot, amelynek oldalegyenesei egyrészt az ACB derékszög szárai, másrészt az ezekkel D-n, ill. E-n át húzott párhuzamosok. A k kör ennek utóbbi két oldalát érinti és átmegy az érintett oldalak közös végpontjából kiinduló átló másik végpontján.
Ezekből a következő szerkesztés adódik: Az adott szakaszok feléből megszerkesztjük a CGHF téglalapot (CG=p/2, CF=q/2), meghúzzuk a HC átlót és az FHG derékszög f felezőjét. f-nek egy tetszés szerinti O* pontja körül a HF egyenest érintő k* kört írunk, ennek a HC egyenessel való, H-tól távolabbi metszéspontja C*. A C-n átmenő, C*O*-gal párhuzamos egyenesnek f-fel való O metszéspontja körül OC sugárral írt körből az FC, GC egyenes kimetszi A-t, ill. B-t.
Ha C*-nak GH-tól mért távolsága kisebbnek adódik, mint k* sugara, vagy ha egyenlő vele, akkor az adódó O-t CF elválasztja D-től, B a GC meghosszabbításán keletkezik, és az ABCΔ-ben AB-BC=p, AB+AC=q. (Hasonló áll az előző megoldásokban is, ha a szerkeszthetőség feltétele nem teljesül, azzal a kiegészítéssel, hogy a megszerkesztett háromszögben γ helyén a kiegészítő szöge lép fel.)
A szerkesztés nem hajtható végre, ha p=q, mert így O és O* a CH átlón van; viszont ekkor DCH=22,5, és ez ad módot a szerkesztésre.
Nagy Péter Tibor (Kiskunhalas, Szilády Á. G.)
 
 
4. ábra
 

III. megoldás. A következő megoldás bonyolultabb az előzőknél, viszont még hasonlóságot sem használ fel. Tükrözzük a keresett ABCΔ-et az A és a B csúcsnál levő külső szög felezőjére, és legyen a tükörkép AA1C', ill. B1BC'' (4. ábra). Az A1 csúcs CA, B1 pedig CB meghosszabbításán van, CA1=CA+AB=b+c=q, CB1=a+c=p, továbbá C' és C'' az AB meghosszabbításain vannak, A1C'C''=B1C''C'=A1CB1=γ, és C''B1=CA=b. Messe az A1-en átmenő, AB-vel párhuzamos egyenes C''B1-et B*-ban. Így A1B*C''C' szimmetrikus trapéz, C''B*=C'A1=CB=a, B*B1=C''B1-C''B*=b-a=q-p=CA1-CB1 végül A1B*B1=C'C''B1=γ. A q>p (vagyis b>a) feltevés miatt A1B* elválasztja B1-et C''-től, és így C-től is, ezért B* az A1B1CΔ köré írt k körnek C-t tartalmazó A1B1 ívén van. Ezek alapján az ABCΔ megszerkesztése a következő.
Egy C csúcsú, γ nagyságú szög száraira fölmérjük CA1=CA*=q szakaszt, a második szárra CB1=p-t is. Megrajzoljuk k-t, és ennek mondott ívét metsszük a B1 körüli, B1A*=q-p sugarú k* körrel, a metszéspont B*. Az A1B1B*Δ B*-ból kiinduló külső szögfelezője CB1-ből kimetszi B-t, végül a B-n átmenő, A1B*-gal párhuzamos egyenes CA1-ből A-t.
Az ABCΔ megfelel a követelményeknek. Legyen AB és B1B* metszéspontja C'', továbbá C' az AB-nek A-n túli meghosszabbításán az a pont, amelyre A1C'A=γ. Ugyanekkora a B1B*A1 és a vele egyállású B1C''B, ezért, valamint az A-nál és B-nél levő csúcsszögek miatt az ABC, AA1C' és B1BC'' háromszögek két-két megfelelő szöge egyenlő. Az utóbbi két háromszög egybevágó, mert ezeken felül egy-egy megfelelő oldaluk egyenlő, ugyanis a végzett szerkesztések miatt B*BC'' egyenlő szárú háromszög, A1B*C''C' pedig egyenlő szárú trapéz, így valóban A1C'=B*C''=BC''. Eszerint AA1=B1B. Egyenlő továbbá az előbbi első és utolsó háromszög két-két megfelelő oldalának különbsége:
CA-CB=CA1-AA1-CA*+BA*=BB1+B1A*-AA1==B1B*=B1C''-B*C''=B1C''-BC'',


eszerint ABCΔB1BC''ΔAA1C'Δ. Ennélfogva az ABCΔ-ben
CA+AB=CA+AA1=CA1=q,CB+BA=CB+BB1=CB1=p,
végül az ACB az előírt γ nagyságú. Ezeket kellett bizonyítanunk.
A felhasznált B*B szögfelező k-ból a C-t tartalmazó A1B1 ív F felezőpontján át lép ki, másrészt q>p miatt F a mondott ív CA1 rész-ívén van. Ezért B akkor és csak akkor adódik a CB1 szakasz belsejében, ha B* a B1C íven adódott. Ennek feltétele B1B*<B1C, q-p<p, azaz p<q<2p. Ekkor A a CA1 szakaszon adódik, mert az AB egyenes elválasztja C-t A1B*-tól.
Ebben a szerkesztésben sem használtuk ki, hogy γ derékszög. Ha γ=90, akkor A1B*=C'C''=a+b+c.
Mezey István (Debrecen, Fazekas M. G.)
 

Megjegyzés. p=q esetén a szerkesztés nem alkalmazható, mert B*=B1.
 

IV. megoldás. Könnyen célhoz érhetünk számítás segítségül vételével. A c+a=p, c+b=q, a2+b2=c2 egyenletrendszerből c=p+q-2pq (a másodfokú egyenlet másik gyöke nem felel meg, mert p+q=c+(a+b+c)>c). Eszerint b=2pq-p, vagyis 2p és q mértani középarányosából p-t kivonva a b befogót, q kivonásával a-t kapjuk. A kapott eredmény b+p=a+b+c=2pq alakban is írható, ezért a kivonásokat a mértani középpel egyenlő szakasz két vége felől végezve, középső szakaszként megjelenik az átfogó (5. ábra).
 
 
5. ábra
 

Radó András (Győr, Benedek-rendi Czuczor G. G.)
 

Megjegyzések. 1. A szerkesztés átvihető tetszés szerinti γ szögre, Pythagoras tételét a koszinusz-tétellel helyettesítve.
2. Az utoljára nyert összefüggés szerint derékszögű háromszög oldalaira mindig fennáll:
(a+b+c)2=2(a+c)(b+c),
ahol c az átfogó. Hasonlóan
(a+c)2+(b+c)2+(a+b+c)2==[(a+c)+(b+c)]2.


A III. megoldásnak derékszögű háromszögre való alkalmazása az
(a+b+c)2+(b-a)2=(a+b+c)2+[(b+c)-(a+c)]2==(a+c)2+(b+c)2


azonossággal egyértelmű. Ezek az összefüggések egy-egy lehetőséget adnak a+b+c megszerkesztésére, abból pedig a, b és c már könnyen nyerhető.