Feladat: 1260. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Kövér Ákos 
Füzet: 1964/április, 158. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Algebrai átalakítások, Egyenlőtlenségek, Ellenpélda, mint megoldási módszer a matematikában, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/szeptember: 1260. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha a négy szám közül legalább három pozitív, akkor a és c pozitív, és b és d közül is legalább az egyik; feltehetjük, hogy b pozitív, mert ha nem így volna, akkor csak a két egyenlőtlenség szerepét kell felcserélni. Azt kell belátnunk, hogy az ac-bd különbség nem negatív. Belőle bc-t levonva, majd ugyanezt hozzáadva, a kifejezés így alakítható:

(ac-bc)+(bc-bd)=c(a-b)+b(c-d).(1)
Mindkét szorzat első tényezője pozitív, második tényezője a feltevéseknél fogva nem negatív, ezért egyik szorzat sem negatív, tehát összegük sem. Ezt kellett megmutatnunk.
Ha a négy szám közül legalább három negatív, akkor b és d, továbbá a és c legalább egyike ‐ feltehetjük, hogy c ‐ negatív. Ekkor (1) jobb oldalán mindkét szorzat első tényezője negatív, a második tényezők pozitívok, vagy egyenlők 0-val, így mindkét szorzat vagy negatív, vagy 0, ezért ugyanez áll összegükre is, tehát ac-bd0, az állításnak megfelelően.
A hátra levő esetekben a, b, c, d között pozitív szám is, negatív is legfeljebb kettő lehet. Elegendő két számpéldán megmutatni, hogy ekkor ac kisebb is lehet bd-nél, nagyobb is (és nyilván lehetnek egyenlők is). Pl.
a=10,b=-2,c=6,d=-3eseténac=60>6=bd,viszonta=0,c=7,b=d=-πeseténac=0<π2=bd.


 Kövér Ákos (Debrecen, Tóth Árpád Gimn., III. o. t.)