Feladat: 1256. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Antal Magdolna ,  Bak Zsuzsanna ,  Bálint L. ,  Berecz Ágota ,  Csirik J. ,  Érdi Bálint ,  Fodor Zsuzsa ,  Folly Gábor ,  Földes Antónia ,  Gálfi István ,  Hegyi István ,  Hirka A. ,  Hoffmann P. ,  Hoffmann Péter ,  Horváth J. ,  Jahn László ,  Kovács László ,  Lovász László ,  Makai Endre ,  Malatinszky Géza ,  Minárik L. ,  Mód G. ,  Nagy Klára ,  Pelikán József ,  Sófalvi M. ,  Somos Péter ,  Szalkai I. ,  Szalkai Ilona ,  Szidarovszky Ferenc ,  Sövényházi Mária ,  Tamás G. ,  Treer Mária ,  Veres F. 
Füzet: 1964/január, 15 - 17. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gömbi geometria, Kombinatorikai leszámolási problémák, Térgeometria alapjai, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/május: 1256. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ugyanazon gömbátmérőre merőlegesen állított 3 sík párhuzamos egymással, középsőjük főkört metsz ki a gömbből, a másik két gömbátmérő e főkörnek is átmérője. A kimetszett 3 főkör a nyilvánvaló szimmetria miatt a gömb felületét 8 egybevágó és egyformán felosztott gömbháromszögre vágja szét, ezért elég az egy ilyenben létrejött gömbfelületi részek számát meghatároznunk, ennek 8-szorosa adja az összes részek számát. Az 1. ábra ABC gömbháromszöge és a benne fekvő gömbi körívek helyett vizsgálhatjuk az alakzatnak az egyik főkör síkjára, pl. OAB-re való (merőleges) vetületét, mert így a gömbfelületi részek vetületei nem fedik át egymást.

 
 
1. ábra
 
 
2. ábra
 

A gömbháromszög vetülete az illető főkör OAB körcikke, negyedköre, ennek két határoló sugara a másik két főkör AC, BC negyedívének vetülete (2. ábra); az OA, ill. OB gömbsugár A1, ill. B1 felezőpontján át állított sík kimetszette gömbi körökből az ABC háromszögbe eső negyedíveknek a vetülete az OA-ra A1-ben, ill. OB-re B1-ben merőlegesen állított húrnak a körcikkbe eső fele; végül az OC-re a C1 felezőpontján át állított síkkal a gömbből kimetszett kör tekintetbe jövő negyedívének vetülete egy vele egyenlő sugarú i negyedkör az O középpont körül. i sugarának hossza egyenlő a mondott fél húrok hosszával (a gömb sugarának 3/2-szeresével). A fél húrok metszéspontja közelebb van O-hoz, mint ez a sugár, ezért i a fél húrokat külön‐külön metszi. Így a körcikken 7 síkrész keletkezik, tehát a fentiek figyelembevételével a 9 kör a gömb felületét 87=56 részre darabolja szét.
A három gömbátmérő 6‐6 egyenlő részre osztásának esetében hasonlóan eljárva az OA, OB sugarakkal párhuzamosan 2‐2 félhúrt, továbbá O körül két, a fél húrokkal egyenlő sugarú negyedkört kapunk (3. ábra). A szerkesztés szerint a kisebb negyedkör átmegy a fél húroknak azon a 2 metszéspontján, amelyekben egy hosszabb és egy rövidebb fél húr metszi egymást, a nagyobb negyedkör pedig a két rövidebb fél húr P' metszéspontján. Ennek távolsága O-tól OP'=OA'2=2r2/3, ahol r a gömb sugara.
 
 
3. ábra
 
Legyen P az ABC gömbháromszögnek az a pontja, ahol a P'-ben az OAB síkra állított merőleges a gömbháromszöget metszi. Így az OP'P derékszögű háromszögből
P'P=r2-OP'2=r2-8r29=r3,
vagyis P valóban rajta van azon az OAB síkkal párhuzamos körmetszeten, amelyet az OC sugár első harmadoló pontján át állított merőleges sík metsz ki a gömbből. Ebből látható, hogy a másik két talált metszéspont is egy‐egy olyan gömbfelületi pont vetülete, amelyen 3 körmetszet halad át. Ugyanis P távolsága a három főkör síkjától 2r/3, 2r/3, r/3, a másik két metszéspont távolságai pedig ezek felcserélésével adódnak (a fél húrok metszéspontjának O-tól mért távolsága r5/3, ezért a gömbfelületi pont magassága az OAB sík fölött 2r/3).
Ezek szerint a 3. ábrán látható körcikk síkrészeinek száma 16, és a 3 átmérőt 6‐6 egyenlő részre osztó pontok útján adódó 15 kör a gömb felületét 816=128 részre osztja.
 
 Hegyi István (Kalocsa, I. István g. III. o. t.)
 
Megjegyzés. A 2. ábra 1, 3 és 7, valamint 2, 6 és 4 jelű síkrészeihez tartozó gömbfelületi részek hármasával egybevágók, ugyanis az 1. ábra szerint a gömbi körök alakzatának ,,háromütemű'' (120-os) forgási szimmetriája is van, ennek tengelye O-n, másrészt a 2. ábra ,,5'' jelű síkrészével ábrázolt gömbfelületi résznek középpontján megy át. ‐ Hasonlóan hármasával egybevágók a 3. ábra 1, 5, 13, valamint 3, 11, 16, továbbá 7, 9, 14 jelű részeinek megfelelő gömbi részek, végül egybevágók a 2, 4, 6, 12, 10 és 15 jelű részeknek megfelelő gömbfelületi részek; ezek közül 3‐3 forgással megy át egymásba, a két hármas egy‐egy tagja pedig alkalmas tükrözés utáni esetleges forgással; a 8 jelű rész megfelelőjének középpontján megy át a 3‐ütemű forgástengely, valamint az említett tükrözések síkjai.