Feladat: 1239. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bak Zsuzsanna ,  Dobó Ferenc ,  Fejéregyházi Sándor ,  Folly Gábor ,  Gazsó J. ,  Jahn László ,  Lovász László ,  Lux I. ,  Papp M. ,  Pelikán József ,  Szidarovszky Ferenc ,  Szilágyi Tivadar ,  Tamás Endre ,  Tatár A. ,  Veres Ferenc 
Füzet: 1964/március, 97 - 99. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria, Vetítések, Egyenes körhengerek, Térgeometriai bizonyítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/március: 1239. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Tartsuk a hengerpalástot vízszintes tengellyel szemünk magasságában úgy, hogy AD legyen a hozzánk legközelebbi alkotó, és tekintsük a palást vetületét egy függőleges S1 síkon, amely párhuzamos a tengellyel. Minden pont vetületét a jele után tett 1-es indexszel fogjuk jelölni.

 
 
1. ábra
 


Segítségül vesszük a palástnak egy, a tengelyre merőleges S2 síkon levő vetületét is; ez kör, kerülete egyenlő AB eredeti hosszával, középpontja legyen O. Ennek a körnek a sugarát választva egységnek, AB hossza 2π egység. Az S2-n levő vetületeket a betűk után tett 2-es indexszel jelöljük. Az ábrán S2-t az S1-gyel való metszésvonala körül S1-be beforgatva látjuk.
 
 
2. ábra
 

A feladat első részéhez elég az állítást a csavarvonal AF ívére bizonyítanunk. Legyen az eredeti állapotban AF egy pontja P, ennek vetülete AD-re Q, és legyen AQ=x, ekkor QP=x, mert az ABFE idom négyzet, továbbá az A2P2 ív ‐ ami az A2OP2 szög ívmértéke, szintén x; legyen egyelőre xAE/2=π.P1-nek A1E1-től való távolsága egyenlő S2-n P2-nek Q2O-tól való P2T távolságával. A P2OT derékszögű háromszögből adódik, hogy P1Q1=sinx. ‐ Másrészt A1Q1=x.
Helyezzünk S1-re derékszögű koordináta-rendszert A1-gyel mint origóval, A1E1-gyel mint abszcissza-tengellyel és irányítsuk az Y tengelyt fölfelé. Így P1 koordinátái A1Q1=x és Q1P1=sinx. ‐ Meggondolásaink π<x2π esetén is érvényesek. A koordinátarendszerrel vele jár, hogy az A1E1 alatt adódó P1-ek esetében Q1P1-et negatívnak vegyük. P1 akkor adódik A1E1 alatt, amikor P2 a Q2O egyenes alatt van, vagyis amikor a forgási irányt megtartva a Q2OP2 forgás nagyobb 180-nál. Ekkor P közelebb volt BC-hez, mint AE-hez, egyszersmind EF-hez is közelebb volt, mint AB-hez, tehát π<x<2π és így sinx is negatívnak adja Q1P1-et. Ezek szerint a csavarvonal AF ívén végig futó P pont P1 vetülete befutja az y=sinx függvény képének a (0,2π) intervallumban levő ívét. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 
 
3. ábra
 

II. Ha a csavarvonalat függőleges tengely körül 90-kal elforgatjuk, a két menet vetülete (és akárhányé is) egyetlen kör lesz (az előző helyzetben S2-n keletkezett kép). Forgassuk most lassan visszafelé a csavarvonalat (a kísérletet elvégezhetjük pl. drótmodellel, amit úgy készíthetünk, hogy a drótot egy hengerre csavarjuk az alkotókkal 45-ot bezáró irányban tartva), a vonal két menete hurkot fog mutatni a kör helyett, és a hurok egyre keskenyedik. Abban a pillanatban, amikor a hurok eltűnik, a menetek alsó M, ill. N pontjában (amelyek az AF, ill. EC ív 3/4 részében vannak) csúcsot látunk, pl. az AM és MF ívek az M-ből fölfelé kiinduló félegyenest érintik ellenkező oldalról. Továbbfordítással a csavarvonal képe M-ben még igen hirtelen kanyarodó, de törés nélküli görbét mutat, amely az eredeti helyzetig forgatva végül a fent látott görbébe megy át.
Az átlátszó lemezre gondolva képzeljük, hogy összehajlítás előtt az M és N pontban hozzátűztünk egy papírlapot, amin megrajzoltuk az AF és ED egyenest. Az összehajlítás után a vízszintesen hagyott papírlapon ezek az egyenesek az M, ill. N pontban érinteni fogják a csavarvonalat. Képük a csavarvonal forgatása közben mindig az MN egyenes lesz és érinteni fogja ezekben a pontokban a vetület-görbét ‐ kivéve, amikor merőlegessé válnak S1-re (amikor a csavarvonal tengelye 45-os szöget zár be S1-gyel), ekkor az egyenesek vetülete egy-egy pont, M, ill. N lesz, amelyek ekkor csúcsai a görbének.
Ezek szerint csúcsos vetületet akkor kapunk, amikor a vetítés iránya 45-os szöget zár be az alkotóval, egyszersmind a tengellyel is.
 Folly Gábor (Budapest, Piarista g. III. o. t.)