Feladat: 1217. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Berkes István ,  Deák István 
Füzet: 1963/november, 119 - 120. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Harmadfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Oszthatósági feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/január: 1217. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. I. Ha létezik további egész számnégyes a szóban forgó tulajdonsággal, akkor annak tagjai rendre ugyanannyival különböznek a 3, 4, 5, 6 számnégyes tagjaitól, mondjuk x-szel, ahol x pozitív vagy negatív egész szám. Eszerint x-re fennáll a

(3+x)3+(4+x)3+(5+x)3=(6+x)3
egyenlőség. Innen kifejtéssel, és a szokásos rendezési lépésekkel x-re a következő egyenletet kapjuk:
x3+9x2+21x=x(x2+9x+21)=0.
Ennek egyik gyöke x=0, számunkra semmitmondó, további két gyökére pedig
x2+9x+21=0.
Ezt azonban valós szám nem elégíti ki, mert diszkriminánsa negatív: -3. Nincs tehát megfelelő x szám, ezért valóban nincs további egész számnégyes a kérdéses tulajdonsággal.
 

II. Ha létezik egész számötös a kérdéses tulajdonsággal, akkor legkisebb tagját y-nal jelölve fennáll:
y3+(y+1)3+(y+2)3+(y+3)3=(y+4)3.
Innen alkalmas rendezéssel
3(y3+2y2-2y)=28
adódik, ez pedig lehetetlen, mert a zárójelben egész szám áll, így a bal oldal osztható 3-mal, a jobb oldal viszont nem. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 
 Berkes István (Budapest, Fazekas M. gyak. g. I. o. t.)
 

II. megoldás a feladat II. részére. Elég a köbszámok 3-mal való osztásánál fellépő maradékokat tekintenünk. Egy egész szám és a köbe ugyanazt a maradékot adja 3-mal osztva. Valóban, a különbségük osztható 3-mal, mert ha n a szám, akkor n3-n=n(n2-1)=(n-1)n(n+1), három egymás utáni szám szorzata, így valamelyik tényező és vele együtt a szorzat is osztható 3-mal.
Három egymás utáni szám köbe a mondottak szerint maradékul a 0, 1, 2 számokat adja, valamilyen sorrendben, s így összegük osztható 3-mal. Az utánuk következő és az azutáni szám köbének osztási maradéka viszont 1-gyel különbözik, s így négy egymás utáni egész szám köbének összege nem lehet egyenlő a következő ötödik egész köbével.
 
 Deák István (Budapest, Vörösmarty M. g. III. o. t.)