Feladat: 1216. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Makai Endre 
Füzet: 1963/november, 117 - 119. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Euler-féle poliédertétel alkalmazásai, Euler-formula, Térgeometria alapjai, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/december: 1216. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1175. feladatban1 beláttuk (az éleket egyrészt a lapok, másrészt a csúcsok szerint számlálva össze és felhasználva Euler poliéder‐tételét), hogy a feladat feltételei mellett az ötszöglapok száma 12, függetlenül attól, hány hatszög határlap van.

 
 
1. ábra
 

Feltéve, hogy fellép hatszög is a határlapok között, be kell látnunk, hogy fel kell lépnie legalább kettőnek. Megkísérlünk felépíteni egy 13 lapú testet 12 ötszög és egy hatszög határlappal és belátjuk, hogy ez lehetetlen. Ha megpróbálunk felvázolni egy ilyen poliédert kiindulva pl. a hatszög lapból, akkor gondolni kell arra a lehetőségre, hogy a fellépő újabb és újabb csúcsok közt lehetnek egymással, vagy egy már korábban felvett csúccsal egybeesők is.
Ilyen egybeesések kizárására sok lehetőséget nyújt az a kikötés, hogy a test minden csúcsába 3 él fut. Ennek folytán
(1) 3 összefutó él nem lehet egy síkban;
(2) ha két lapnak van közös csúcsa, ebből indul egy közös él is;
(3) bármely két közös végpontú él valamelyik határlap két szomszédos oldala is.
 
 
2. ábra
 

Tegyük fel, hogy léteznék a szóban forgó poliéder. Legyen A1A2A3A4A5A6 a hatszög lapja. Ennek mindegyik csúcsából kiindul egy AiBi él (i=1, 2, ..., 6). Itt Bi (1) szerint nincs a hatszög síkjában, tehát különbözik az Aj-ktől, de különbözik a többi Bj-ktől is. Ugyanis ha két szomszédos hatszögcsúcsból induló él,2 AiBi és Ai+1 Bi+1 egy csúcsba futna (Bi=Bi+1 volna), akkor a keletkező AiAi+1Bi háromszög határlapja volna a poliédernek, de annak nincs háromszög lapja. Két nem szomszédos hatszögcsúcsból: Ai-ből és Aj-ből induló élnek pedig azért nem lehet közös a másik végpontja, mert akkor (3) szerint a poliédernek ugyanazt a határlapját kellene határolniuk, de akkor az utóbbi határlapnak (2) szerint két közös éle is volna a hatszöggel, egy Ai-ből és egy Aj-ből induló, ami konvex poliédernél nem lehetséges.
Az AiAi+1 élhez csatlakozik egy ötszög. Ennek Ai-vel, ill. Ai+1-gyel szomszédos csúcsa csak Bi, ill. Bi+1 lehet, mert csak ezekből fut ‐ hatszög csúcsokon kívül ‐ Ai-be, ill. Ai+1-be él. Jelöljük az ötszög ötödik (Bi-vel és Bi+1-gyel szomszédos) csúcsát Ci-vel (i=1, 2, ..., 6). Ez különbözik az ötszög többi csúcsától és a hatszög csúcsaitól is (hiszen egy konvex test két határlapjának nem lehet 3 közös csúcsa). Különbözik a Bj csúcsoktól is, ezt Bi, Bi+1-re már láttuk. Ha Ci egy másik Bj csúccsal esne egybe, akkor össze lenne kötve az Ai-től és Ai+1-től különböző Aj csúccsal. Ekkor volna (3) szerint a poliédernek egy Bi+1, Ci, Aj-n átmenő lapja, ennek volna egy a hatszöggel közös AjAk éle és egy ehhez csatlakozó AkBk éle, mivel a szóban forgó határlap nem lehet a hatszög. Ez a határlap ötszög kell, hogy legyen, tehát Bk különbözik Bi+1-től és össze van vele kötve. Ez azonban lehetetlen, mert a B csúcsokból csak A- és C-csúcsba megy él.
 
 

Két különböző Ci, Cj csúcs sem eshet egybe, különben az AiBiCiBi+1Ai+1 és AjBjCjBj+1Aj+1 lapoknak egy Ci-ből, ill. Cj-ből induló éle egybeesne, tehát Bi, Bi+1 egyike Bj, Bj+1 valamelyikével azonos volna. Mivel ij és a B csúcsok mind különbözők, így i=j+1, vagy j=i+1 kellene hogy legyen. Ez azonban Ci=Cj-vel együtt azt jelentené, hogy két szomszédos határlap két egymás utáni élben érintkezne, ami nem lehetséges.
A Ci pontokból ismét ki kell indulnia még egy‐egy CiDi élnek (i=1, 2, ..., 6). A Di végpont nem eshetik egybe egyik Aj-vel sem, mert az utóbbiból csak A és B pontokba fut él, és C-be nem; Di a Bj csúcsoktól is különbözik, mert közülük Bi-be és Bi+1-be fut él Ci-ből, CiDi pedig az ezektől különböző, Ci-ből induló él.
A Di, Ci, Bi+1, Ci+1, Di+1 csúcsok ebben a sorrendben egy határlap csúcsai, ugyanis az AiBiCiBi+1Ai+1 laphoz a CiBi+1 él mentén csatlakozó lapnak az éllel szomszédos csúcsai csak Di, ill. Ci+1 lehetnek. Ez tehát egyben az Ai+1Bi+1Ci+1Bi+2Ai+2 laphoz Bi+1Ci+1 mentén csatlakozó lap is, aminek Ci+1-gyel szomszédos csúcsa Di+1. Mivel ez a határlap csak ötszög lehet, Di-t él köti össze Di+1-gyel.
A Di csúcsoknak különbözniük kell a Cj csúcsoktól is, mert előbbi Ci, Di-1, Di+1-gyel van összekötve, utóbbi Bj, Bj+1, Dj-vel, és beláttuk, hogy az előbbi 3 csúcs közt nem szerepel B csúcs.
Ezzel felsoroltuk a test mind a 13 lapját, tehát a DiDi+1 élek közt kell egybeesőknek lenniük úgy, hogy a test záruljon. Di és Di+2 különbözők, mert két szomszédos határlap nem érintkezhet két szomszédos él mentén. Di és Di+3 sem eshet egybe, mert különben a DiDi+1Di+2 (Di+3=Di) háromszög egy további határlapja volna a poliédernek. Ezzel minden lehetőséget számba vettünk, mert két D csúcs vagy szomszédos (az indexezés sorrendjében), vagy második vagy harmadik szomszéd. Beláttuk ezzel, hogy nincs olyan konvex poliéder, amelyet egy hatszög és 12 ötszög határolna.
 
 Makai Endre (Budapest, Eötvös J. g. II. o. t.)
 dolgozata, kiegészítésekkel
 
Megjegyzés. Két helyen hivatkoztunk a test konvex voltára: a második bekezdés végén és a harmadik elején, de mindkettő helyettesíthető volna olyan meggondolással (ha kissé hosszabb is volna), amelyik csak arra hivatkozik, hogy minden csúcsba 3 él fut. Így az állítás helyes marad, ha a poliéder konvex volta helyett csak annyit teszünk fel, hogy teljesül rá az Euler‐tétel.
 
A versenyzők nem gondoltak egybeesési lehetőségekre a poliéder felépítése során egymás után felvett csúcsok között.
1K. M. L. 25 (1962/11) 134. o.

2Itt és a továbbiakban, ha fellép 6-nál nagyobb index, ahelyett mindig 6-tal kisebb érték értendő.