Feladat: 1215. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Antal Magdolna ,  Tamás Endre 
Füzet: 1963/október, 64 - 66. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb ponthalmazok a koordinátasíkon, Mértani helyek, Feladat, Terület, felszín
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/december: 1215. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Ha a egy háromszög egyik oldala, m a szemben fekvő csúcsból bocsátott magasság, akkor a háromszög területe am/2, az oldal fölé rajzolt négyzet területének fele a2/2, tehát akkor lesz az előbbi a kisebb, ha az oldal nagyobb a rá bocsátott magasságnál.
Ez a feltétel az AB oldalra nézve akkor és csak akkor teljesül, ha C az AB egyenessel párhuzamos és tőle AB távolságra levő d és e egyenesek közti sávban van (a d és e határegyeneseket már nem számítva hozzá).

 
 
1. ábra
 

E sáv pontjai közül ki kell még zárnunk azokat a C pontokat, amelyekre az AC vagy BC oldal nem nagyobb a rá bocsátott magasságnál. Elegendő csak az AB és d közti sávot, ill. ennek is pl. azt a felét tekinteni, amelyik az AB szakasz f felező merőlegesének azon az oldalán van, mint a B pont, beleértve f-nek a sávhoz tartozó pontjait is. Egy ebben az S tartományban levő C pont és az AB-re, ill. f-re, ill. AB és f metszéspontjára vonatkozó tükörképe az A, B pontokkal egybevágó háromszögeket határoznak meg, így vagy mindegyik kielégíti a feladat feltételeit, vagy egyik sem. Így S-nek a mértani helyhez tartozó pontjai és az azokból az említett tükrözésekkel keletkező pontok együtt adják a keresett mértani helyet.
Az S-beli C pontokra BCAC, így ha az előbbi oldal fölé emelt négyzet területének fele nagyobb, mint az ABC háromszögé, akkor az utóbbi oldal fölé emelté is. Elég tehát azokat a pontokat kizárni, amikre az előbbi feltétel nem teljesül.
Legyen a egy AB-től különböző, B-n átmenő egyenes, A' az A pont vetülete a-n. Mérjük rá B-ből a-nak a d-t tartalmazó félsíkbeli félegyenesére a BA1=AA' szakaszt, ekkor a félegyenes S-be eső része BA1 szakaszának pontjait (végpontjaival együtt) kell kizárnunk, mint nem a mértani helyhez tartozókat. Az AA'B-vel egybevágó háromszöget kapunk, ha B-ben AB-re, A1-ben a-ra merőlegest állítunk; legyen metszéspontjuk B'. Valóban, a két háromszög derékszögű, megfelelő oldalaik merőlegesek egymásra, és az A-ból, ill. B-ből induló befogó szerkesztés szerint egyenlő. Így BB' és AB egyenlők, mint megfelelő oldalak, tehát a B' pont független az a egyenes helyzetétől (B vetülete d-n), A1 tehát a BB' mint átmérő fölé rajzolt k körön van, BA1 ennek a körnek egy húrja. A k körlemez minden P pontján és B-n átmegy egy a egyenes, melynek P a kizárandó BA1 szakaszához tartozik. S-nek tehát a k körön kívüli része tartozik a mértani helyhez. Az AB egyenes S-t határoló része is hozzátartozik a B pont kivételével, ha egyenesszakasszá lapult ,,háromszögeket'' is háromszögnek tekintünk 0 területtel.
A keresett mértani hely mostmár a d és e egyenes közti sáv azon négy körön kívüli része, amelyek érintik az AB egyenest A-ban, illetve B-ben és a sáv valamelyik határvonalát. Ezt a 2. ábra csíkozott része szemlélteti, a szaggatott vonallal meghúzott határvonalak nem tartoznak a mértani helyhez.
 
 Tamás Endre (Budapest, I. István g. III. o. t.)
 
 
2. ábra
 

II. megoldás. Helyezzünk a síkra egy derékszögű koordinátarendszert úgy, hogy A koordinátái (-1, 0) legyenek, B-éi (1, 0), jelöljük továbbá egy megfelelő C pont koordinátáit (x, y)-nal. Így az ABC háromszög területe t=|y|, az oldalak fölé rajzolt négyzetek területének fele pedig rendre
AB22=2,BC22=(x-1)2+y22,CA22=(x+1)2+y22.

A t<AB2/2 feltételt az abszolút érték jel elhagyásával kettős egyenlőtlenséggé írhatjuk át:
y0esetén0|y|=y<2,azaz0y<2,y<0esetén0<|y|=-y<2-ből0>y>-2,


összefoglalva
-2<y<2.(1)
Hasonlóan a 2t<BC2, 2t<CA2 feltételekből
2y<(x-1)2+y2,(2)2y>-(x-1)2-y2,(3)2y<(x+1)2+y2,(4)2y>-(x+1)2-y2.(5)



Adjunk (2) és (4) mindkét oldalához 1-2y-t, (3) és (5) mindkét oldalához -1-2y-t. Ekkor teljes négyzetté kiegészítéssel, továbbá (3) és (5) esetében még (-1)-gyel szorozva
1<(x-1)2+(y-1)2,(2a)1<(x-1)2+(y+1)2,(3a)1<(x+1)2+(y-1)2,(4a)1<(x+1)2+(y+1)2.(5a)
Ezek a feltételek azt fejezik ki, hogy C-nek az (1, 1), az (1, -1), a (-1, 1) és a (-1, -1) ponttól való távolsága nagyobb 1-nél, vagyis C az ezen pontok körül r=1 sugárral írt körre nézve külső pont.
Az (1) feltétel pedig azt fejezi ki, hogy C az y=-2 egyenes ,,fölött'' és az y=2 egyenes ,,alatt'' van, vagyis e két egyenes közti síksávban.
 
 Antal Magdolna (Budapest, Varga K. lg. III. o. t.)